Boomschors in je tuin: niet alleen om onkruid tegen te gaan

Het is inmiddels volop herfst en met het ingaan van de wintertijd komt ook de winter steeds dichterbij. Onze tuin is al behoorlijk klaar voor de herfst, maar echt winterklaar is hij nog niet. Het onkruid groeit inmiddels wel wat minder hard, maar het groeit nog steeds. En dat blijft toch altijd een klusje. Net als veel mensen heb ik een ontzettende hekel aan onkruid. Gelukkig is mijn man zo lief om de tuin netjes te houden, en heb ik er zelf niet zo heel veel omkijken naar. Vandaag leg ik je uit wat je met boomschors in je tuin kunt doen: het is niet alleen om onkruid tegen te gaan!

boomschors in je tuin (3)

Waarom groeit onkruid zo snel?

Vraag jij je ook altijd af waarom onkruid zo snel groeit? Er lijkt nooit een einde aan te komen in de tuin. En als je vandaag de tuin vrijmaakt, lijkt het morgen wel in dubbele hoeveelheid terug te zijn gekomen. Eigenlijk is er een simpele verklaring voor het feit dat onkruid sneller groeit dan de plantjes die je graag in je tuin wilt hebben: onkruid groeit letterlijk overal. Het maakt onkruid niet uit wat voor grondsoort er is, en onkruid heeft maar weinig voedingsstoffen nodig om te overleven.

Er zijn eigenlijk 2 soorten onkruid: zaadonkruid en wortelonkruid. Vooral wortelonkruid is heel lastig om te verwijderen.

Onkruid helemaal voorkomen is best lastig. Bijhouden werkt het best, maar het werkt ook goed om de bodem van je tuin goed te bedekken. Dus niet alleen maar bomen of struiken in je tuin, maar ook bodembedekkers als pachysandra of maagdenpalm. Een andere manier om je bodem te bedekken is door het gebruik van boomschors.

boomschors in je tuin (2)

Boomschors in je tuin

Boomschors is een natuurlijk product wat je dus kunt gebruiken om de bodem tussen je plantjes in de tuin te bedekken. Overigens kun je het niet alleen daarvoor gebruiken, je kunt er ook voor kiezen om een paadje van boomschors in je tuin aan te leggen. Omdat je boomschors in een laag van ongeveer 7 cm diep legt, krijg je een best wel een dikke laag in je tuin. Door er worteldoek onder te leggen blijft het onkruid (langer) weg.

Wat voor boomschors je moet kiezen? Smaken verschillen natuurlijk, maar zelf vind ik deze diepbruine kleur wel mooi, afkomstig van Franse dennen. Door de dikke laag in je tuin heb je een extra laagje isolatie: handig in de kou. Maar ook houdt het vocht vast, waardoor de grond minder droog wordt als er wat minder water uit de lucht komt vallen. Dat is dus wel praktisch in de droge zomers die we steeds meer hebben. Buiten de voordelen vind ik zelf ook erg sfeervol staan.

Onze tuin

Vorig jaar zomer hebben we in onze eigen tuin heel veel struiken weggehaald en bodembedekkers geplant, om te voorkomen dat we heel veel onderhoud aan onze tuin zouden hebben. Onze platanen blijven nog wel een flinke klus: naast het snoeien verliezen ze heel veel bladeren, die ook opgeruimd moeten worden. Hoewel, soms is het handiger om op bepaalde plekken in de tuin bladeren te laten liggen.

En jij? Heb jij wel eens nagedacht over boomschors in je tuin?

xx
Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *