10 tips voor een wintertuin

Hoewel je de tuin ’s winters minder gebruikt, heb je er vanuit het huis wel zicht op. Zeker als je beschikt over een veranda. Het is dus belangrijk om de tuin ook in dit seizoen een beetje gezellig te maken. Daarom geef ik je vandaag tien tips voor een wintertuin.


tips voor een wintertuin

10 tips voor een wintertuin

#Tip 1

Heb je sneeuwklokjes in de tuin? Dan zijn de pollen hiervan na een tijdje groot genoeg om ze te delen en over een groter oppervlak van de tuin te planten. Door dit ieder jaar te doen, krijg je een steeds vollere border. Doe dit direct na de bloei. Wip de pollen voorzichtig uit de grond, trek ze uit elkaar en plant de gedeelde pollen opnieuw.

Tip #2

Zorg voor creatieve verlichting. Zeker in deze donkere dagen zorgt licht voor enorm veel sfeer. Wikkel een kale boom bijvoorbeeld in met kerstverlichting of zorg voor een extra kerstboom in de tuin. Je kunt kerstverlichting aanbrengen onder de dakrand van je tuinhuis. Ook een aantal sierlijke kandelaars met brandende kaarsen of sfeervolle tuinfakkels zorgen voor veel gezelligheid. Evenals een knisperende vuurkorf of tuinhaard.

Tip #3

We zijn ’s winters niet altijd zeker van sneeuw. Zeker niet als de temperaturen zo zacht blijven als ze nu zijn. Toch kun je de tuin ook zonder sneeuw van een winters wit tintje voorzien. Bijvoorbeeld met behulp van spuitbussen nepsneeuw. Spuit wat over de planten, bomen en kozijnen van je huis en je hebt je tuin in een mum van tijd omgetoverd tot een winterparadijs.

–> Nog geen winter? Met deze tips maak je je tuin klaar voor de herfst

tuin winterklaar maken

Tip #4

Valt er juist wel heel veel sneeuw, schudt deze dan van de coniferen en wintergroene heesters af. Anders lopen de takken het risico om te breken onder het gewicht van de sneeuw. Een dikke laag sneeuw dient echter ook als beschermlaag voor kwetsbare planten bij vorst. Laat de sneeuw hier dus liggen.

Tip #5

Heb je last van gladheid in de tuin? Strooi hier dan geen zout overheen. Dat kan namelijk schadelijk zijn voor aangrenzende planten. In plaats daarvan kun je er beter scherp zand overheen strooien. Ook het strooien van zaagsel of houtas kan werken, maar pas met houtas wel op. Hierin zitten veel voedingsstoffen dus kijk uit voor een overdosis.

Tip #6

Houd je ’s winters van vogels in de tuin? Zorg dan dat je er wat vogelvoer in verspreidt. Hang vetbollen op of zorg voor een plekje met wat oud brood. Je kunt ook enkele vogelhuisjes ophangen. Hiermee help je de vogels en zorg je ook nog eens voor een gezellig effect.

Tip #7

Wie denkt dat barbecueën alleen in de zomer kan, heeft het mis. Een winterbarbecue is tegenwoordig enorm populair. Verzamel enkele typische wintergerechten, stook de gril hoog op en geniet van een heerlijk back to basic gevoel in eigen tuin.

tips voor je tuin in de winter
Tip #8

Zorg ook voor enkele hotspots in de tuin, zodat je er af en toe nog eens een kop thee of een glaasje glühwein kunt drinken. Installeer bijvoorbeeld terrasverwarming op je terras en verzamel enkele warme plaids, schapen- en rendiervachtjes bij elkaar.

Tip #9

De winter is de ideale periode voor het planten van rozen, hagen en bomen met kale wortels. Je kunt deze periode dus benutten door je tuin van wat extra natuur te voorzien. Plant ze alleen niet gedurende vorst.

Tip #10

Heb je bomen in de tuin? Check deze dan regelmatig op dode takken. Deze takken zullen een keer afbreken. Probeer dit voor te zijn door ze zelf al weg te halen om zo valgevaar te voorkomen. De takkenstructuur is ’s winters beter zichtbaar, waardoor het snoeien je extra makkelijk wordt gemaakt.

Heb jij nog goede tips voor je wintertuin? Ik ben benieuwd!

xx
Loes
Let op: Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Lees ook mijn disclaimer.

6 Reacties

 1. 29 januari 2017 / 12:02

  Ja joh, verlichting doet erg veel. Wij hebben het vlonderterras veranderd in een soort van podium door er kleine lampjes te plaatsen. Aan de rand. Overigens moet ik de man wel wat in toom houden. Als het aan hem lag werd het een soort van Winter Efteling, die zelfs door satellieten zou worden opgepikt. Doe maar niet.

  • Loes
   Auteur
   30 januari 2017 / 21:44

   Klopt! Haha, tja, de Winter Efteling is wellicht wat teveel van het goede :’). Maar licht doet echt een heleboel.

 2. 29 januari 2017 / 13:25

  Sinds vorige week hebben wij een prachtige overkapping in de tuin met verlichting. Zo gezellig! Helemaal met de vuurkorf erbij.

  • Loes
   Auteur
   30 januari 2017 / 21:46

   Ah, nice! Dat is echt zo fijn, ook in de winter, zo’n overkapping! Dat scheelt enorm tegen de kou ook in de winter. Zo gezellig!

 3. 30 januari 2017 / 07:08

  Sneeuwklokjes zo leuk ik heb ze ook! Het is jammer dat we vanuit de woonkamer niet op de tuin kunnen kijken. Ik kan het dan wel gezellig maken maar niemand die het dan ziet…

  • Loes
   Auteur
   30 januari 2017 / 21:49

   He jammer, dan is het inderdaad jammer van de moeite 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *