6 tips om jouw tuin herfstklaar te maken

Ondanks dat vandaag de temperatuur wat anders aangeeft, staat de herfst echt voor de deur! Dat betekent automatisch dat we wat meer binnen gaan leven. De tuin gaat zich langzaam klaarmaken om te overwinteren. Maar voor het zover is, heb ik nog wat tips voor je om je tuin herfstklaar te maken. Niet te moeilijk hoor, maar wel erg goed om even aandacht aan te besteden!1. Gras maaien

In het voorjaar en de zomer, als het gras soms ineens tot je kuiten staat, maai je het regelmatig. Dat is in de herfst niet meer zo verstandig, omdat het dan niet meer aan groeit. Het advies is om in oktober het gras op ongeveer 5 cm lengte te maaien, zodat het klaar is voor de herst (en winter). Dan kun je het zo laten tot volgend voorjaar.

Zitten er al kale plekken in het gras en is het nodig om bij te zaaien? Dat kun je ook het beste in de herfst doen. Zo na de zomer is de grond nog lekker warm van de zomerzon en door de vele regen die we in Nederland kennen is dat een fijn moment voor graszaadjes om te groeien. Dus ga de kale plekken in je gras nu zaaien!

tuin herfstklaar maken

2. Blad harken

In de herfst liggen er ontzettend veel bladeren in de tuin. Ondanks dat het best wel wat werk kan zijn, loont het om de bladeren regelmatig weg te harken. Het lijkt misschien wel mooi voor het oog, maar bladeren gaan snel rotten en dat is niet heel bevorderlijk voor je tuin. Weghalen die handel dus!

3. Lekker buiten zijn

De herst in Nederland is altijd een beetje gek. Aan de ene kant kan het koud en flink nat zijn, aan de andere kant worden we soms ook nog op heerlijke warme dagen getrakteerd. Wat is er dan lekkerder om die buiten te vieren. Wij hebben een heerlijke loungeset voor buiten, maar in de herfst gebruiken we die eigenlijk niet. Dan vind ik het lekkerder om tuinmeubelen te gebruiken die je toch wat makkelijker kunt opbergen. En in de herfst kun je soms ook nog best buiten barbecueën of de vuurkorf aan zetten. Met een lekker dekentje erbij voor de gezelligheid!

tuin herfstklaar maken

4. Plant bollen

Omdat het in de herfst vaak regent, is de grond goed vochtig. Daarnaast is het in de herfst vaak nog niet zo koud, en dus kun je alvast bloembollen planten voor het voorjaar. Denk aan tulpen, krokussen, hyacinten en narcissen. En als je dat in de herfst al doet, kunnen ze vast een beetje aansterken voordat de winter komt.

|| Ben je nog op zoek naar leuke dingen die je kunt doen in de herfstvakantie? Kijk dan even naar deze 10 dingen, die je overigens ook op ieder willekeurig ander moment kunt doen! ||

5. Denk aan de vogels

Ik vind het altijd ontzettend leuk om vogels in de tuin te kunnen spotten. Daarom beginnen wij op tijd met het ‘bijvoeren’ van vogels. Als je een vogelhuisje op gaat hangen voor de winter, kun je dat nu alvast doen. Zo kunnen de vogels vast wennen aan hun winterverblijf. Ik kreeg ooit de tip om de ingang van het vogelhuis naar het zuid- of noordoosten te laten hangen, zodat ze minimaal last hebben van regen en zon.

herfstklaar (5)

6. Stek je planten

Planten die te groot zijn geworden, kunnen in de herfst prima afgestoken worden om te verstekken. Zet ze op een kale plek in de tuin of geef een stekje weg aan iemand anders. Vooral bodembedekkers zijn handig om soms op andere plekken terug te laten komen, om te zorgen dat straks in het voorjaar de bodem mooi dicht groeit.

En dat waren mijn tips om jouw tuin herfstklaar te maken. Het grappige is misschien wel dat ik me thuis zo min mogelijk met de tuin bemoei. Dat is het domein van Ton. Die heeft er echt plezier in om in de tuin te werken. Zelf ben ik dat na een half uurtje wel zat. Ik zit liever in de tuin, of ben liever vogeltjes aan het spotten. Toch kan ik er enorm van genieten als de tuin weer fijn herfstklaar is.

Is jouw tuin al herfstklaar? En heb je nog een tip die ik kan toevoegen aan dit lijstje?

xx
Loes

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

* De uitgelichte afbeelding van de herfst komt van Shutterstock.

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

 

2 Reacties

 1. 15 oktober 2017 / 06:37

  He, wat een sfeertje creëer je met je artikel. Lekker.
  Maaien gaan we waarschijnlijk vandaag doen, maar elk jaar neem ik me wel voor om in de winter ook meer buiten te zijn. Tuinhaard aan, warme chocomel, je kent het wel. Komt er dan veel te weinig van, maar goed; het gaat om de gedachte.

  • Loes
   Auteur
   21 oktober 2017 / 23:03

   Dank je wel! Haha, ja, dat deel ik: ik wil altijd graag rond de kerst een ‘buurtborrel’ organiseren: met warme chocolademelk, gluhwein en vuurkorven. Maar op de een of andere manier lukt dat nooit. Blijft een mooi idee in elk geval 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *