DIY – Stoffen mandjes naaien

Vandaag heb ik een ontzettend leuk DIY project voor je. Eentje waarvoor je wel je naaimachine nodig hebt, ik haalde die van mij ook weer eens van stal. Talloze exemplaren heb ik gemaakt in verschillende maten en kleuren. Het leuke is dat als je eenmaal weet hoe het werkt, je er eindeloos mee kunt variëren. Waar ik het over heb? Over stoffen mandjes naaien natuurlijk!

stoffen mandjes naaien x

Wat heb je nodig?

Wat je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoeveel mandjes je wilt maken en hoe groot ze worden.

  • 2 kleuren stof
  • stevige plakvlieseline (net zoveel als je stof nodig hebt)
  • garen in de kleur van je stof
  • stofschaar
  • patroonpapier
  • papierschaar (geen papier knippen met je stofschaar!)
  • naalden

Stoffen mandjes naaien

Als eerste ga je het patroon tekenen.

stoffen mandjes naaien (2)-

Dit is de vorm van je patroon. Het patroon hierboven is voor een klein zakje. De afmetingen staan in centimeters op de tekening.

stoffen mandjes naaien (3)-

Dit is het grote zakje. Zoals je ziet wordt die wat breder en wat hoger dan de andere. Je kunt uiteraard met deze maten spelen om de tasjes vierkanter, hoger, lager of groter te maken.

stoffen mandjes naaien (4)-

Knip voor 1 mandje 4 delen: 2 x een deel voor de buitenkant en 2 x een deel voor de binnenkant. Knip ook 4 delen uit de plakvlieseline.

stoffen mandjes naaien (5)-

Strijk de plakvlieseline op de binnenkant van de stof, zodat het goed vast zit. Leg vervolgens de 2 delen voor de buitenkant met de goede kanten op elkaar (zoals ik in op de foto laat zien). Leg ook de 2 delen voor de binnenkant met de goede kanten op elkaar. Speld de zijkanten en de onderkant vast.

stoffen mandjes naaien (6)-

Naai de zij- en onderkanten vast (zoals je op deze foto kunt zien). Doe dit voor zowel de binnen- als de buitenkant van het mandje.

Dan is het de bedoeling dat het een mandje wordt. Dat doe je door de opengebleven gaten op elkaar te drukken, zodat je dat kunt naaien.

Aan de andere kant ook: zoals je ziet wordt het al een mandje!

stoffen mandjes naaien (9)-

Dat naai je vervolgens vast. Herhaal deze stap voor de het binnenmandje.

Als je het leuk vindt om de mandjes op te hangen, kun je nu de lusjes maken. Het is ook prima om de mandjes zonder lusjes te maken, dan moet je ze gewoon neerzetten. Voor de lusjes nam ik een stukje stof in de gewenste lengte en die vouwde ik 2 keer naar binnen. Vastspelden en…

naaien maar!

In elkaar zetten

Draai het buitenmandje met de goede kant van de stof naar buiten.

Vouw het binnenmandje er dan in , zodat je de goede kant van de stof kunt zien.

Vervolgens vouw je beide bovenkanten naar binnen zoals op de foto, en dat speld je vast. Vergeet niet het lusje achterin tussen de stof te spelden, zo kun je ‘m netjes afwerken.

Dan nog even naaien, en klaar zijn je mandjes!

Met de lusjes kun je ze dus prima ophangen! Leuk voor luiers, sokken, onderbroeken of andere losse spulletjes die je er maar in kwijt wilt.

Wat vind jij van deze mandjes? En waar zou jij ze voor willen gebruiken?

xx
Loes

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *