Bokeh figuren fotograferen | Zo doe je dat!

De kerstboom staat al een tijdje en die kleine lichtjes nodigen enorm uit om gefotografeerd te worden. Al heel lang wilde ik eens proberen om bokeh figuren te fotograferen. En nu we extra aan huis gekluisterd zijn, is het gelukt om er tijd voor vrij te maken. Ben je dus nog op zoek naar een leuk projectje voor een regenachtige middag? Ga dan aan de slag met je camera en probeer bokeh figuren te fotograferen!

Bokeh-wattes?

Geen idee waar ik het over heb? Ik zal het je proberen uit te leggen. Bokeh komt van het Japanse woord boke, dat onscherpte betekent. In een foto kun je dat herkennen aan die mooie ronde bolletjes in de voor- of achtergrond. Wanneer je bokeh mooi is, kan dat de sfeer van je foto behoorlijk bepalen. En het leuke is dat je lampjes een vormpje kunt geven, bijvoorbeeld een hartje of een ster. Dat is helemaal niet moeilijk om te doen en je hebt er (naast je camera en lens) geen speciale dingen voor nodig. Een camera met lichtsterke lens (bijvoorbeeld de Canon 50mm F1.4 of f 1.8 van Canon), zwart knutselkarton, een pons (of snijmesje), elastiek en plakband en je bent klaar om te gaan!

Aan de slag!

Eerst moet er dus geknutseld worden, want met een lens alleen krijg je wel bokeh, maar niet met leuke figuurtjes. Zoals gezegd heb je zwart karton, plakband, elastiek en een pons met een figuurtje nodig. Heb je geen pons? Dan kun je met een heel klein, scherp mesje ook figuurtjes tekenen en uitsnijden. Dat is best lastig, een pons vond ik het mooist werken.

Leg de lens met de voorkant op het zwarte karton en trek deze om. Zo krijg je een cirkel die zo groot is als je lens. Knip vervolgens drie rechthoekjes die je gaat gebruiken om je cirkel straks mee aan je lens te bevestigen (met het elastiek). In het midden van je cirkel maak je een figuurtje (hoe kleiner hoe beter, hou aan dat een uitsnede echt maximaal 2 cm mag zijn!). Als je gaat snijden of knippen kan het in de cirkel zelf, gebruik je een pons, dan werkt het iets anders. Knip in dat geval een klein vierkantje uit het midden. Maak in een nieuw vierkantje een figuurtje met de pons en plak dit vierkantje op de plek die je net hebt uitgeknipt.

figuren bokeh maken

Zet dan ook je rechthoeken vast, zodat je het karton straks met een elastiekje op je lens kunt bevestigen.

bokeh figuren maken

Het ziet er ongeveer zo uit. Inmiddels heb ik zelf 6 van deze dingen: 2 die zijn mislukt (haha) en 4 met figuurtjes. Voor elke vorm pons heb ik een nieuw kartonnetje gemaakt.

bokeh figuren fotograferen

Met een elastiek zet je dan het vormpje op je lens. Je ziet dat het ook een haarelastiek mag zijn, wat je maar voor handen hebt. Dat luistert niet zo nauw.

Tijd om foto’s te maken met bokeh figuren

Als je vormpje voor de lens zit, ben je klaar om bokeh figuren te fotograferen. Of nou ja, bijna dan. Stel je lens in op handmatig scherpstellen (bij Canon doe je dat door het schuifje van AF (auto focus) naar MF (manuele focus) te zetten). Meestal fotografeer ik zelf in de AV-stand, maar in dit geval heb ik de M-stand gekozen. Het is een beetje zoeken naar wat de juiste instellingen zijn, maar kies een zo groot mogelijk diafragma. Mijn lens is een f1.8, dus ik koos voor diafragma 1.8.

Soms kan het handig zijn om je camera op een statief te zetten, vooral als het een beetje donker is. Ze je lens in de richting van lampjes, kerstlampjes werken hier echt supergoed voor. Andere kleine lampjes kunnen ook, maar let wel op dat je lichtbron niet te groot is. Dan verandert het licht niet van vorm namelijk.

Draai met de scherpstelring van de lens om je lichtjes zo wazig mogelijk te maken. Zo krijg je de mooiste bokeh. Als je goed kijkt, zie je dat je geen bolletjes in je bokeh hebt, maar de figuurtjes die je hebt uitgesneden of geponst.

–> Misschien vind je dit ook interessant: Fotograferen met je smartphone of fotocamera?

Bokeh figuurtjes fotograferen

Mijn resultaat? Zie de volgende foto’s

bokeh figuren fotograferen (2)

Bij onze schuifpui hangen gekleurde kerstlampjes. Met het hartje gaf dat dit resultaat.

bokeh figuren fotograferen

In onze kerstboom hangen lampjes van Twinkly. Die veranderen steeds van kleur (als je dat wilt ;)) en dat levert dus steeds andere foto’s op.

bokeh fotograferen

Met minder kleur.

bokeh sterretjes

En met de sterretjes (die ik dus gesneden heb, en die zijn niet zo top gelukt).

bokeh figuren fotograferen (2)

De sterretjes bij de lampjes achter.

bokeh figuren fotograferen

Hier heb ik wat met de instellingen van de camera gespeeld, zodat de achtergrond ook wat lichter bleef.

bokeh figuren fotograferen (2)

Op deze foto heb ik Lize gevraagd om een string met kerstlampjes vast te houden. Zoals je ziet is Lize zelf onscherp, maar nog wel herkenbaar.

bokeh figuren fotograferen (2)

Toen Pepijn het resultaat zag, wilde hij uiteraard ook op de foto. Hier delen ze dus de string met kerstlampjes. Deze foto stuurde ik naar beide oma’s.

figuurtjes in licht

Opa en Oma hebben altijd zo’n mooie vorm in de tuin hangen rond kerst. En Oma heeft ook nog eens een hele la vol met leuke ponsen. Ik maakte dus nog nieuwe kartonnetjes met o.a. dit bootje. Zie je hoe strak het wordt als je niet snijdt, maar een pons gebruikt?

poppetjes in je bokeh

Het poppetje moest ik natuurlijk ook nog even testen.

hartjes bokeh

En tot slot nog een keer het hartje.

Aandachtspunten voor figuurtjes bokeh

Zoals je in mijn foto’s ziet, heb ik alle foto’s wazig gelaten. In mijn beelden gaat het vooral om de lichtjes zelf. Vind je dat minder mooi? Dan kun je een onderwerp voor je foto’s op de voorgrond zetten. De lichtjes op de achtergrond blijven dan de vormpjes behouden (die je voor je lens hebt geplaatst).

Afhankelijk van hoe dicht je bij de lichtbron gaat staat, wisselt de grootte van van je vormpjes. Kijk wat je mooi vindt door verder weg of dichterbij de lampjes te gaan staan.

Zie je het vormpje helemaal niet in de lichtjes? Zelfs niet als je dichterbij of verder weg gaat staan? Dan kan het zijn dat je vormpje te groot is. Probeer het dan eens met een kleiner vormpje.

Wist jij al hoe je bokeh figuren kon fotograferen? En heb je misschien nog tips voor mij?

xx
Loes
Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *