Fotograferen met je telefoon of fotocamera?

Het was ergens in 1999 denk ik, 16 jaar oud was ik en ik had 149 gulden gespaard om mijn eerste mobiele telefoon te kopen. Samen met mijn vader ging ik naar de telecomwinkel in de Grote Straat in Almelo. Het werd een knalblauwe Pocketline Swing, met zo’n antenne die je uit kon schuiven. Je kon er mee bellen en sms-en en elke maand kocht ik beltegoed om mijn belminuten op te waarderen. Tegenwoordig kun je je bijna niet meer voorstellen dat je alleen kunt bellen en sms-en met een telefoon. Foto’s maken is een belangrijke feature geworden. Wat doe jij: fotograferen met je telefoon of fotocamera?

fotograferen met je telefoon of fotocamera (3)

De evolutie van de telefoon

Na die Pocketline Swing volgden een boel andere telefoons: de Nokia 3210, 3310 en 6510 passeerden de revue en ik dacht nooit wat anders dan een Nokia te gebruiken. Snake was mijn favoriete spel (ongeveer) en mijn beltonen programmeerde ik zelf. Wat een tijdperk! Ergens tijdens mijn studietijd veranderde er iets op het gebied van de mobiele telefoon: hij kreeg ook een camera. En het onverwachte gebeurde: ik stapte af van Nokia. De eerste telefoon waar ik foto’s mee kon maken was de Samsung V200. Een echte ‘klaptelefoon’. Met een camera dus. Overal maakte ik foto’s van. Ik vond het helemaal het einde. Als ik nu terugkijk naar de foto’s die ik er destijds mee maakte is het eigenlijk een lachertje: slechte kwaliteit en ook kleine bestandsformaten.

Kleine computer

Na die Samsung V200 volgde nog een Samsung, zo’n uitschuifexemplaar. Daarna kwam een LG met een touchscreen wat ik niet zo’n succes vond in die tijd. Vervolgens vond ik een nieuwe liefde: de Blackberry! Nog steeds mis ik af toe dat Qwerty-toetsenbord aan de buitenkant. Wat een heerlijkheid was dat. Typen ging razendsnel en het ding kon ook prachtige foto’s maken. Helaas was het besturingssysteem niet altijd heel handig omdat veel apps alleen voor iOS of Android beschikbaar waren. Een mobiele telefoon is ondertussen meer een klein computertje dan een telefoon en bellen lijkt zo’n beetje het minst belangrijke wat zo’n ding kan.

fotograferen met je telefoon of fotocamera (2)

Een telefoon die fotografeert of een fototoestel wat kan bellen?

Na mijn Blackberry-periode volgde mijn eerste iPhone. En man, wat wennen aan zo’n touchscreen zeg. Tegenwoordig is het bijna niet meer weg te denken, zo’n telefoon met touchscreen en tegenwoordig heeft iedereen zo’n ding. Zelf heb ik inmiddels zowel een Android-telefoon als een iPhone (zakelijk) en beide toestellen maken zulke prachtige foto’s dat een dagje weg best zonder fotocamera kan. Vooral als ik ook wat bewegend beeld wil vastleggen, is mijn telefoon ideaal. Die kan zowel foto’s als video’s prima maken. Hier in huis hebben we wel wat strijd over wat nou de fijnste telefoon is: manlief zweert als jarenlang bij Samsung, en ik heb het liefst een iPhone. Omdat ik de iPhone wel erg duur vind, heb ik zelf een LG G7. Het leuke van dat toestel is dat je de camera helemaal handmatig in kunt stellen, van diafragma tot sluitertijd: eigenlijk bijna een echte camera.

Een nieuwe Samsung, de S20?

Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat de Samsung Galaxy S10 uitbracht en de geruchtenmachine draait alweer op volle toeren als het om het nieuwe toestel voor 2020 gaat. Naar verwachting komt Samsung in februari met een (ver)nieuw(d) toestel op de markt. En anders dan je zou verwachten, gaat het gerucht dat het om de Samsung Galaxy S20 gaat. Niet de S11, dus. Als hobbyfotograaf kijk ik eigenlijk als eerste naar de specs voor de camera(‘s). De nieuwe S20 lijkt een standaard lens met 12 megapixel te krijgen, naast een speciale lens met 64 megapixel en wel 5 x optische zoom. Dat is fijn als je wilt zoomen zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast komt er ook een groothoeklens met 12 megapixel in. Die groothoeklens is superfijn (weet ik uit ervaring) als je in een kleine ruimte toch de hele ruimte in kaart wilt brengen. Ik ben dus super benieuwd naar de foto’s die je er mee kunt maken. Lees meer over de verwachte features van de nieuwe Samsung S20.

Mijn volgende telefoon?

Altijd als er weer een nieuwe high-end telefoon op de markt wordt gebracht begint het weer te kriebelen: mag ik al een nieuwe telefoon? Uiteraard mag ik dat tegenwoordig zelf weten, hoeft mijn vader niet meer mee om een nieuw exemplaar uit te kiezen. Maar als het geruchtencircuit op volle toeren draait, kan ik het niet nalaten om te dromen over een nieuw toestel. Voorlopig zit er voor mij geen nieuw toestel in, mijn LG is nog geen jaar oud, en die maakt nog steeds prachtige foto’s. En als je dan al die prachtige foto’s op je telefoon hebt staan, dan wil je ze natuurlijk een eigen touch meegeven. Ik zocht 6 fijne apps voor het bewerken van je foto’s uit. Dan ben je helemaal klaar om je foto’s op Instagram te delen!

Hoe zit het bij jou in huis: ben jij team Samsung of team iPhone? En gebruik jij überhaupt nog een fotocamera om foto’s te maken of gaat alles met je mobiele telefoon?

xx
Loes

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met T-Mobile. Zie mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *