De Nationale Tuinvogeltelling 2017 | Doe jij ook mee?

Nationale Tuinvogeltelling 2017

Ik ben lid van de Vogelbescherming Nederland. Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door vogels. Mijn vader had vroeger van die geweldige ronde raamstickers met ‘alle’ vogels en als ik er dan 1 in de tuin zag, mocht ik de sticker op het raam plakken. Ook hadden we altijd vogelvoer op verschillende plekken in de tuin, zo leuk!


Nu ik groter ben, blijf ik het prachtig om te zien welke vogels onze tuin bezoeken. Zelfs mijn dochter van bijna 4 kan al een paar vogels herkennen (o.a. roodborstje en (tortel)duif) en ook in onze tuin ligt er op verschillende plekken voer voor de vogels. Ik kan niet goed uitleggen waarom ik vogels zo leuk vind, maar ik vind de bedrijvigheid heerlijk in de tuin.

De Nationale Tuinvogeltelling 2017

Ook dit jaar organiseert de Vogelbescherming een Nationale Tuinvogeltelling. Dit weekend (28 en 29 januari) kunnen mensen een half uurtje de vogels in hun tuin of op hun balkon tellen, om die gegevens dan aan te leveren aan de Vogelbescherming. Zo krijgt de Vogelbescherming inzicht in hoe het met de vogels in Nederland gesteld is.

Hoe werkt het?

Iedereen kan meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling. De spelregels zijn eenvoudig:
1. Tel op 28 of 29 januari 2017 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon (Vliegen de vogels alleen maar over? Die tellen niet mee.)
2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.
3. Geef de waarnemingen door via de app ‘Tuivogels’ of via de site.

Bekijk ook het handige filmpje met de spelregels.

Tel jij ook mee?

Help jij ook mee door de vogels in je tuin of op je balkon te tellen? Het zorgt ook voor een stukje ontspanning, want je moet ‘verplicht’ een half uur stil zitten. Ik doe dus al een paar jaar mee en kan uit ervaring vertellen dat een half uur echt niet lang is, dat vliegt voorbij! Wil je meer informatie over de tuinvogeltelling, kijk  dan even hier. Ben je niet zo’n held in het onderscheiden van de verschillende vogels? No worries, hier kun je zien welke soorten er zijn.

Ik heb de app al klaarstaan en ga zondagochtend lekker even met een kopje koffie voor de schuifpui zitten kijken. Tel jij ook mee?

xx
LoesGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *