Je tuin lenteklaar maken: met deze 7 tips is het zo gebeurd!

Hoera, het kwik stijgt flink deze dagen en dat betekent dat we lekker veel naar buiten kunnen. Het leek wel vorige week dat er nog nachtvorst was (en dat komt komend weekend volgens mij ook nog wel weer terug), maar toch is het overduidelijk lente. Mijn man is altijd heel netjes in het bijhouden van de tuin (waar ik heel blij mee ben) en dus is onze tuin al bijna klaar voor de lente. Moet jij nog beginnen met je tuin lenteklaar maken? Met deze 7 tips heb je het zo voor elkaar!

je tuin lenteklaar maken met deze 7 tips

1. Maak je tuin netjes

Zo na de winter kan het best een rommeltje zijn in je tuin met allerlei bladeren en takken die overal liggen. Als je je tuin lenteklaar gaat maken, kun je het beste beginnen met het opruimen er van. Dit hoeft overigens helemaal niet zo heel veel werk te zijn: elke dag een paar dingen of een uurtje doorpakken en dan ben je al een heel eind. Het meest ideaal is het om hier mee te beginnen vlak voordat je groene container wordt geleegd. Als ‘ie dan leeg is, kun je verder met de volgende stap :).

2. Onkruid verwijderen

Vlak voordat het echt lente is, zie je aan je tuin al wel dat alles zin krijgt om te groeien. Ja.. ook onkruid. Om te zorgen dat je planten in de tuin lekker de ruimte hebben om weer op te komen is het dus verstandig om het onkruid te verwijderen. Onkruid verwijderen is niet echt mijn favoriete werkje in de tuin, maar gelukkig houdt mijn man dat heel netjes bij. Als de kids in de speeltuin zijn, zit hij met een emmer in te voortuin om alles weer netjes te maken. Ook last van onkruid tussen je tegels? Dat kan soms best lastig zijn om te verwijderen. Het liefst gebruik ik een onkruidbrander voor dat klusje: lekker effectief!

3. Bemest je tuin

Wanneer het onkruid uit je tuin is, kun je je tuin bemesten. Het voorjaar is de beste tijd om te bemesten, omdat dan alles mooi kan gaan bloeien en groeien. Van mest wordt je bodem vruchtbaarder. En daardoor groeien je plantjes dus ook beter. Of je nu voor mestkorrels kiest, of vloeibare mest, allebei is het goed. Vergeet naast je planten niet ook je gazon te bemesten. Dat kan meerdere keren per jaar, maar in het voorjaar het meest.

je tuin lenteklaar maken

4. Je tuin lenteklaar maken door groene aanslag te verwijderen

Een deel van onze (achter)tuin bestaat uit een houten vlonder. Heel mooi, totdat het lang regent of gaat vriezen. Dan wordt het spekglad. Ook blijft er na de winter altijd zo’n heerlijke groene laag achter op de vlonder. Ook onze tuintafel (die ’s winters buiten blijft staan) heeft altijd een groen laagje. Soms denk ik dat het wel meevalt, totdat we ‘m schoonmaken. Dan is ‘ie ineens weer als nieuw. Dat schoonmaken gaat eigenlijk heel makkelijk, het kost alleen wat tijd. Alles wat je nodig hebt is water en een schrobborstel. De tuintafel maken we goed nat en met een schrobborstel vegen we ‘m dan zo schoon. Datzelfde doen we 0ok met de vlonder, hoewel de hogedrukreiniger daar ook een handje bij helpt. Het leukst is het om dit te doen als het lekker warm is buiten. Als je dan nat wordt, maakt het toch niet uit :).

5. Zet de tuinmeubelen buiten!

Nadat je bezig bent geweest met het groen in je tuin, ziet je tuin er al een heel stuk netter uit. Het kan nog wel een beetje kaal zijn, als je plek voor de tuinmeubelen nog steeds leeg is. Zo’n opgeruimde tuin vraagt er natuurlijk om: haal je tuinmeubelen naar buiten! Bij ons is dat maar een gedeelte, onze loungeset past bijvoorbeeld niet in onze garage. Die staat opgestapeld tegen de achterkant van de garage, maar gaat binnenkort weer op de juiste plek staan. Wel staan de stoelen van onze buitentafel meestal in de garage. Als de tafel weer netjes schoon is, kunnen die naar buiten en kunnen we lekker buiten lunchen (hoera voor thuiswerken!).

tuin lenteklaar

6. Maak je tuin gezellig

Met het buitenzetten van je meubelen ben je er nog niet helemaal met je tuin lenteklaar maken. Het kan zijn dat je nog wat gezellige dingetjes nodig hebt. Tijd voor nieuwe potten met leuke plantjes, ga voor een prikkabel met lichtjes of zet mooie fakkels in je tuin. Liever een tuinposter? Leef je uit, zou ik zeggen. Wat jij gezellig vindt bepaal je uiteraard helemaal zelf!

7. Voorjaarsbollen en bloemzaden

Plant uitgebloeide narcissen, tulpen en krokussen (of andere voorjaarsbloeiers) in je tuin. Dat is dat niet per se voor deze lente, maar volgend voorjaar zullen deze bollen dan mooi uitbloeien. Een klein cadeautje, zeg maar. Denk er aan dat je het groen van narcissen af haalt, zodat er geen zaden ontstaan.

Geen (uitgebloeide) bloembollen in huis? Plant dan alvast wat zomerbloemzaden in je tuin. Als het dan straks zomer wordt, heb je de prachtigste bloemen in je tuin!

Hoe staat het er voor in jouw tuin? Ben jij al bezig met je tuin lenteklaar maken of is jouw tuin er al helemaal klaar voor?

xx
Loes
 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *