Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Ondanks de Cororna-perikelen vliegt de tijd (misschien zelfs wel dankzij). De pepernoten liggen al wel een paar weken in de supermarkt en hoewel wij pas afgelopen week de eerste zak in huis hebben gehaald, zit Sinterklaas al wel een tijdje in ons hoofd. Niet vanwege de pepernoten of het wel of niet doorgaan van de intocht, maar vanwege ‘het grote geheim’. Want wanneer is nou het moment om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?
Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Sinterklaas bestaat niet!

Het blijft altijd een dingetje, met kleine kinderen. Vanaf jongs af aan leren ze hoe het werkt met de Sint: ergens half november komt ‘ie in het land, je levert je verlanglijstje in en als je dan geluk hebt, krijg je met pakjesavond de mooiste cadeaus. Met heel veel geluk mag je tussendoor ook nog af en toe de schoen zetten. Ja, hoe die Sinterklaas binnenkomt, dat is absoluut een groot geheim (dat zelfs papa en mama niet weten..). Tenminste, zo ging het bij ons. Wij hebben nooit heel expliciet verteld dat Sinterklaas bestaat, maar door het meedoen, schep je eigenlijk wel die verwachting, als het ware. Lize is 7 en zit in groep 4 en eigenlijk is ze misschien nog een beetje jong om het te weten, maar toch hebben we het dit jaar verteld. Hoe ik dat deed en wat haar reactie was, lees je straks.

Waarom we het verteld hebben? Vorig jaar, toen Sinterklaas net in het land kwam, hoorden haar neefjes van ‘het grote geheim van Sinterklaas’. Uiteraard was hen verteld dat ze er niet met iedereen over mochten praten, maar toch kwam Lize elke keer met die vraag in aanraking: ‘Mama, wat is het grote geheim van Sinterklaas’. Ik heb een ontzettende hekel aan liegen en dus stelde ik heel politiek correct de wedervraag:  ‘Wat denk je zelf’? Daar kwamen overigens verschillende antwoorden op. Vorig jaar lukte het dus nog enigszins om het geheim geheim te laten zijn, maar ik voelde wel dat de rek er een beetje uit was.

–> Misschien vind je dit ook leuk: Gratis Sinterklaasspelletjes!

Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat (1)

Het grootste toneelstuk van Nederland

Al wel vaker sprak ik met anderen over het ‘grote geheim van Sinterklaas’. Iemand in mijn omgeving had een hele mooie uitleg voor Sinterklaasspektakel:

Het Sinterklaasfeest is het grootste toneelstuk van Nederland. En iedereen speelt mee.

Dat zinnetje heb ik al heel lang in mijn hoofd en ik vond dat een prettige manier van uitleggen. Lize stelde vorig jaar al steeds meer vragen en elke keer antwoordde ik: ‘Hoe denk je zelf dat het zit’? Maar ze bleef met creatieve oplossingen komen. De wil om te geloven was groter dan de wil om de waarheid te weten, dacht ik dan maar.

Het geheim van Sinterklaas

Deze zomer kwam, onder andere door het Corona-gebeuren, Sinterklaas wat vroeger ter sprake dan andere jaren. Zou Sinterklaas wel komen? En op welke manier? (Inmiddels weten we een beetje hoe het zal gaan…). Maar dit keer deed ik het andersom: ik stelde Lize allerlei kritische vragen. Waar ik het met haar over had waren vooral de dingen waar ze zelf ook al over twijfelde: ‘Denk je echt dat Sinterklaas in 1 nacht alle kindjes in Nederland een cadeau kan brengen?’ of ‘Hoe kan het dat Sinterklaas op TV te zien is en bijna op hetzelfde moment ook hier in de stad?’.

Met de eerste keren vragen kreeg ik nog wel een antwoord terug waaruit bleek dat haar geloof rotsvast was. Maar na de zomervakantie stelde ik er nog een vraag bij:

Denk je niet dat alle papa’s en mama’s in Nederland Sinterklaas een beetje helpen met het kopen van de cadeautjes?

Ineens viel het kwartje. Toen kwamen er plotseling allerlei vragen over leuke momenten van de afgelopen jaren: ‘Dus dat hebben jullie allemaal gedaan!!!”. En met de uitleg over het toneelstuk krijgen we nu wekelijks de vraag: ‘Papa, welke rol speel jij?’ en ‘Speelt oma dan ook een rol?’ Na het hoge woord heeft Lize wel even een traantje gelaten, maar al snel vond ze het superspannend, omdat ze zelf ook graag een rol in het grootste toneelstuk van Nederland wil spelen.

Dat Sinterklaas vroeger wel heeft bestaan (als Nicolaas van Myra) hebben we ook uitgelegd. En dat het een traditie is die we graag in ere houden (het geven van cadeaus aan elkaar).

Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat (2)

Geheim houden

We hebben Lize uitgelegd dat ze dit voor Pepijn nog even geheim moet houden. En dat ze het beter ook niet aan andere kindjes kan vertellen. Als kindjes haar er naar vragen mag ze wel zeggen dat ze het geheim kent. In haar klas zijn een aantal kinderen met oudere broers en zussen, en vaak weten die kinderen ook al hoe het zit. Lize is heel trouw in dat soort dingen en ze houdt dus netjes haar mond. Als ze iets wil vragen, dan wacht ze op momenten dat Pepijn er niet is (als we samen naar zwemles gaan bijvoorbeeld) en dan stelt ze haar vragen. Ze verheugt zich erg op het gebeuren en kan niet wachten om zelf ook met cadeautjes voor anderen aan de slag te gaan. En dat  was stiekem een beetje waar ik op hoopte: dat de magie van Sinterklaas niet verloren zou gaan.

Tips om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

  • Kijk naar je kind. Het ene kind is er eerder ‘aan toe’ dan het andere. Er is dus niet een bepaalde leeftijd waarop je het ‘moet’ vertellen.
  • De meningen van experts verschillen op dit punt, maar ik zou er voor kiezen om te vertellen ruim voor Sinterklaas in het land is. In de zomer bijvoorbeeld zijn kinderen er nog niet zo mee bezig en is de ‘magie’ er niet. Op die manier heb je rustig de tijd.
  • Bij ons pakte het feit dat Lize een rol gaat spelen in het grootste toneelstuk van Nederland heel goed uit: ze vindt het geweldig dat ze mee mag doen en weet hoe het zit (en haar broertje niet).
  • Leg je kind uit dat het feest gewoon door blijft gaan, ondanks dat ze het geheim weten. Ook de cadeautjes blijven bestaan: je kunt nu veel gerichter cadeaus vragen!
  • Wil je het vertellen aan de hand van een boek? Kijk dan eens naar Sinterklaas voor grote kinderen of Het geheim van Sinterklaas.

Hoe heb jij dat gedaan, vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Deel je tips!

xx
Loes
Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *