De leukste sinterklaasspelletjes – gratis!

Nu Sinterklaas weer in het land is, staat alles in beetje in het teken daarvan. We eten pepernoten, kijken naar het Sinterklaasjournaal en zingen sinterklaasliedjes. Ondertussen hebben we zelfs een Dikkie Dik-boek met sinterklaasverhalen en is de schuifpui volgeplakt met raamstickers. Embrace the season, zou je kunnen zeggen. Want het is allemaal heel leuk hoor, de periode rond 5 december. Maar als de goedheiligman weer op weg is naar Spanje, is het tijd voor de kerstboom. Maar tot die tijd geniet ik er nog even van, en deel ik 3 leuke – gratis! – sinterklaasspelletjes met je!

De leukste Sinterklaasspelletjes gratis

Gratis sinterklaasspelletjes

De periode rondom Sinterklaas is al duur genoeg met al die cadeaus in de schoen en tijdens pakjesavond. Daarom is het leuk als je spelletjes kunt spelen waar je eigenlijk niet in hoeft te investeren. Behalve in pepernoten, want die komen veelvuldig voor in deze 2 spelletjes. Maar die had je waarschijnlijk toch al in huis 😉

–> Liever knutselen met Sinterklaas? Ga aan de slag met strijkkraaltjes!

Daarnaast is het in de sinterklaasperiode vaak grauw en guur en niet echt weer om lekker buiten te spelen. Het is ’s avonds vroeger donker en dan vind ik het altijd extra leuk om spelletjes te doen samen. Rumikub, Mens, erger je niet, of verzin een ander leuk bordspel. Gelukkig houden mijn kinderen ook enorm van spelletjes spelen!

Sinterklaasganzenbord

Absoluut favoriet bij ons in huis: Sinterklaasganzenbord! Dit spel kun je uitprinten op een dik vel a3-papier en dan kun je het best een tijd gebruiken (ik spreek uit ervaring). Er zitten opdrachtkaarten bij (die je ook even moet printen en moet uitknippen). Naast opdrachten doen, kun je ook pepernoten verdienen. En het leuke bij dit spel is, dat je eigenlijk moet wachten met het opeten van je pepernoten tot het spel klaar is. En dat is soms best lastig!

Pepernoten dobbelspel

Nog een favorietje hier in huis: het pepernoten dobbelspel. Hier heb je eigenlijk niet eens een printer voor nodig, want je zou dit ook zonder het plaatje kunnen doen. Wat je nodig hebt is eigenlijk heel makkelijk: een zak pepernoten en een dobbelsteen.

Dan maak je rijtjes van je pepernoten: je legt de cijfers van de dobbelsteen in pepernoten neer, in een soort piramide. Iedereen rolt steeds met een dobbelsteen en het aantal ogen dat je gooit, mag je vervolgens opeten. Gooi je een keer een nummer dat je al hebt opgegeten? Dan is je beurt voorbij. Best lastig om alle pepernoten op te maken, want hoe vaak gooi je nou precies het getal dat je wilt?

Als het te lang duurt, dan veranderen we de regels soms een beetje: als iemand dan gooit, mag iedereen kijken of er nog zoveel pepernoten bij hem of haar liggen en die dan opeten.

Sint-erger-je-Piet

Via de website van het Sinterklaasjournaal kwam ik bij Sint-erger-je-Piet, inderdaad, een variant op Mens-erger-je-niet wat je met z’n tweeën kunt spelen. Je kunt dit spel met snoepjes als tumtummetjes of pepernoten spelen. Of met iets anders wat je lekker vindt. Het is een snel spel, want je hoeft maar 2 snoepjes binnen te brengen. Betekent dat je snel kunt gaan smullen!

Wat doe jij?

En nu ben ik dus wel benieuwd: speel jij ook andere spelletjes rond Sinterklaas? En welke Sinterklaasspelletjes doen jullie dan?

xx
Loes
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *