Sinterklaas en stoomboot van strijkkraaltjes | DIY

Toen Lize vorige week thuis kwam van het logeren met een prachtig zelfgemaakt hart van strijkkraaltjes, dacht ik: heeee, daar hebben wij ook nog een heleboel van! En zo leek het me leuk om samen iets voor Sinterklaas te maken. Je kunt denk ik wel nagaan hoe het eindigde: IK maakte een sinterklaas en een stoomboot, en Lize ging koken met de kraaltjes. Tja, als je 4 jaar bent, zijn die dingen ook nog wel echt klein. Anyway, ik laat je zien hoe je het maakt.
Strijkkraaltjes en dikke vingers

De laatste keer dat ik bezig ging met strijkkralen, was het niet zo’n succes. Wel voor mij, maar Lize kon er nog niks mee. Ik kocht nog speciaal ‘grote’ strijkkralen voor haar, maar ook dat mocht niet baten. En dus bleven de kraaltjes nog maar even in de kast. Van een tante van Ton hadden we dozen vol kraaltjes gekregen, op kleur gesorteerd in van die mooie opbergbakken. Toen het afgelopen week dus niet zo mooi weer was, werd het tijd om alles uit de kast te halen.

En wat een schrik eigenlijk: wat heb ik ineens dikke vingers gekregen! Vroeger vond ik strijkkraaltjes ge-wel-dig. Menig kunstwerk heb ik er mee gemaakt. Maar wat lastig vind ik het nu. Ik kreeg niet eens de kraaltjes uit de vakjes, ha. Daar had ik gewoon een lepeltje voor nodig. Op de kop zetten ging ook niet, want dan liggen alle kraaltjes uit de doos.

Sinterklaas en stoomboot van strijkkraaltjes

Maar goed, Sinterklaas en de stoomboot dus.

Het leuke van zelf maken, is uiteraard dat je elke kleurencombinatie kunt maken die je zelf wilt. Van de stoomboot bedoel ik dan he. Sinterklaas staat natuurlijk redelijk vast, met zijn rode mijter. Ik zal je vast verklappen dat ik de mijter van doorzichtige strijkkraaltjes met glitter heb gemaakt. Ja echt! Ook in de stoomboot heb ik wat van die mooie glitterkraaltjes gebruikt. En de boot is voornamelijk paars geworden, omdat dat het beste matcht bij ons interieur.

sinterklaas en stoomboot van strijkkraaltjes (1)-

Leuk detail: tijdens het verplaatsen zijn er 2 kraaltjes van de punt van de boot (links) gerold.. Daar moet nog een paarse kraal en een doorzichtige kraal geplaatst worden.

De bodem heeft 16 kraaltjes, en van daaruit kun je dus makkelijk naar boven tellen.

sinterklaas en stoomboot van strijkkraaltjes (1)-

De Sinterklaas moet je maken op een zeshoekige ondergrond, en de punt van de zeshoek moet naar je toe liggen. Ik vind het altijd lastig om de goede kleur voor ‘huidskleur’ te vinden, nu lijkt het net een beetje of Sinterklaas te lang in de zon heeft gelegen :-).

Strijken

sinterklaas en stoomboot van strijkkraaltjes (1)-

Dan is het tijd om het te strijken. Altijd even een bakpapiertje tussen de kraaltjes en je strijkijzer. En omdat ik het graag stevig wilde hebben, heb ik het dit keer aan beide kanten gestreken. Oppassen met het verwijderen van het bakpapier trouwens. De kraaltjes kunnen knap warm worden!

Het resultaat

sinterklaas en stoomboot van strijkkraaltjes (1)-

Tadaaa! Helemaal klaar voor Sinterklaas! Wat ik er mee gedaan heb? Ik heb ze bij ons op het plankje boven de TV gezet (naast BB-8 :)).

In welke kleur ga jij een Sinterklaas en stoomboot van strijkkraaltjes maken? Ik ben benieuwd!

xx
Loes

Dit artikel bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *