Een tijdje terug maakte ik mijn eigen blogplanner. Daar kon ik alles in kwijt wat ik wilde en ik was er best blij mee. Een paar weken later werd ik benaderd door Clen van Purpuz Planner, om de Purpuz Planner te testen. Dat klonk ook aantrekkelijk: het enige wat ik zelf hoefde te doen, was plannen. En nu het einde van het jaar in zicht komt, is het weer tijd om na te denken over een planner voor het nieuwe jaar. Ik gebruik de Purpuz Planner nu een flink aantal weken en vandaag laat ik je zien wat ik er van vind!
De Purpuz Planner
De Purpuz Planner is ontworpen en bedacht door Clen Verkleij, die door een burn out een enorm dieptepunt in zijn leven bereikte. Hij bezocht een coach die hem hielp om weer inzicht en overzicht in zijn leven te krijgen. Eén van zijn nieuwe doelen werd om iedereen inzicht te geven in de tools van zijn coach, en zo ontstond de Purpuz Planner. Het is méér dan alleen een planner of agenda, het is een hulpmiddel om stap voor stap je doelen te bereiken.
De planner oogt chic: hij heeft een harde kaft en een mooi rosegouden logo. Laat ik daar toe-val-lig fan van zijn ;-). Het boek is best groot, en dat maakt het wel een beetje lastig om mee te nemen. Hij past niet echt in je handtas. Ik heb ‘m dagelijks in mijn laptoptas, dus voor mij is het geen probleem. Het fijne van dit formaat is, dat je er ook normaal in kunt schrijven. Dan vind ik het dus prima dat hij zo groot is.
Hoe werkt de Purpuz Planner?
De Purpuz Planner helpt je van droom naar doel in 9 stappen. Of in ieder geval, zo kun je ‘m gebruiken. Achter in de planner is een heel werkboek opgenomen waarin de volgende stappen worden uitgelegd:
01. Maak een Purpuz map. –> Hier vul je je dromen in. Een voorbeeld hiervan kun je voor in de agenda vinden. Best handig, want dit deel vond ik wel lastig.
02. Vul de Purpuz Matrix in. –> je kijkt per droom hoe graag je het wilt en hoeveel energie je krijgt om aan de droom te werken. Ook hier staat een voorbeeld van voor in de agenda.
03. Kies je eerste doel. –> hiervan plak je een foto of plaatje in je planner.
04. Maak een Purpuz plan. –> Je knipt het doel op in kleinere subdoelen. Bedenk welke kleine stappen nog meer nodig zijn en schrijf die er ook bij.
05. Maak een Purpuz pad. –> hier begin je eigenlijk met plannen. Per stap bepaal je hoeveel tijd je er aan kwijt bent. Uiteindelijk weet je dan hoeveel tijd je nodig hebt om je doel te bereiken.
06. Bepaal een deadline. –> Aan de hand van je planning (bij stap 5) kun je een realistisch doel stellen.
07. Maak een maandplanning. –> Met behulp van je Purpuz pad kun je de stappen voor de komende maand bepalen.
08. Maak een weekplanning. –> Als de maand is gepland kun je bekijken welke stappen je deze week wilt gaan zetten.
09. Tot slot maak je een dagplanning. –> Per dag kun je een gedetailleerde planning maken, en je kunt je dagdoel bepalen.
Hoe ik de Purpuz Planner gebruik
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de planner eigenlijk niet helemaal gebruik op de manier zoals het wellicht moet. De eerste 6 stappen heb ik voor het gemak even overgeslagen. Mijn blog is mijn hobby (die ik soms iets te serieus neem) en daarnaast heb ik ook nog mijn baan. Het leek me leuk om de planner voor beide dingen te gebruiken. De doelen die ik wil behalen liggen voor beide dingen zo ver uit elkaar, dat ik niet de moeite heb genomen om ze plat te slaan.
Het maandoverzicht gebruik ik alleen voor mijn blog. Aan het begin van de maand denk ik na over de verschillende artikelen die ik de komende maand wil publiceren en die schrijf ik op. Is een artikel online af, dan komt er een krulletje door het vakje. Ook bedenk ik me welke maanddoelen ik heb. Dat zijn meer een soort reminders voor mezelf die ik die maand zeker uit moet voren.
Aan de rechterkant heb je dan een stukje ‘creatieve ruimte’. Daar kriebel ik vanalles neer wat ik wil onthouden of wat ik op dat moment even kwijt wil.
De weekplanning en dagplanning
Zo ziet mijn weekplanning er ongeveer uit. Ik maak gebruik van 3 kleuren stiften om blokken per dag te bepalen. Blauw is voor de werkzaamheden op kantoor en roze is voor de privé/blogdingen. De groene kleur gebruik ik voor ‘vaste’ dingen: lunch, kinderen naar school brengen bijvoorbeeld. Als een deeltaak is afgerond, kleur ik het vakje in. Zo zie je direct wat er op een dag allemaal gebeurd is.
Ik vond het in het begin heel lastig om te bepalen hoeveel tijd je ergens voor nodig hebt. Optimist die ik ben, propte ik eerst veel te veel op een dag. Dat leer je behoorlijk snel, en inmiddels gaat dat inschatten van de tijd een stuk beter.
Evaluatie aan het einde van de maand
Aan het einde van de maand moet (kun) je een aantal vragen invullen. Zo kun je goed in de gaten houden of je nog op koers ligt om je dromen te behalen. Omdat ik zelf de dromen niet zo uitgebreid heb ingevuld, sla ik een aantal vragen aan het einde van de maand over. Wel is het ontzettend leuk om terug te lezen. Wanneer ik nu een aantal maanden terug de antwoorden bekijk, zie ik al best veel vooruitgang!
Voor- en nadelen van de Purpuz Planner
Ik ben erg tevreden over de Purpuz Planner. En het leuke is: hij werkt blijkbaar heel intuïtief. Ik gaf Pepijn (2,5 jaar) een stift om lekker mee te kleuren en zie wat hij deed: hij ‘schreef’ op de lijntjes, en vinkte alle ’taakjes’ af. Dat belooft wat voor later! En echte planner in spe <3.
De pluspunten:
- Mooi vormgegeven boek, met stevige kaft.
- Voldoende ruimte om een dagplanning te maken èn genoeg ruimte om andere dingen op te schrijven.
- Een duidelijke handleiding die uitlegt hoe je je doelen plat kunt slaan (als je dat zou willen). Wil je dat niet, kun je de planner alsnog gebruiken.
- Er staan leuke spreuken en doe-dingen verspreid door het boek. Daardoor is het geen saaie agenda, en heeft hij weinig ‘opsmuk’ nodig.
- Alles in in het Nederlands! Ik gebruikte eerder wat sjablonen van de Passion Planner en ondanks dat ik die ook prima vond, is dit nog wel wat leuker.
- Er zit een mooi lint in dat je helpt om op de juiste pagina terecht te komen.
De minpunten:
- Ik mis een pagina voor het vastleggen van mijn volgers op de verschillende social media kanalen. In mijn eigengemaakte planner had ik die toegevoegd om zo te zien hoeveel ik groei in een jaar.
- Het zou fijn zijn als er nog wat lege pagina’s zijn om ‘andere’ dingen vast te leggen (openstaande facturen bijvoorbeeld, of iets voor je samenwerkingen).
Uiteraard zijn mijn minpunten heel persoonlijk, en horen die wellicht ook niet thuis in een algemene planner.
Conclusie
Ja, ik ben enthousiast! Ik vind het ontzettend fijn om de Purpuz Planner te gebruiken. Dankzij de planner krijg ik inzicht in mijn werkzaamheden (zakelijk en privé), en hoeveel ik eigenlijk doe op een dag (of kan doen). En dat is fijn. Ik heb nu 1 plek om al mijn hersenspinsels op te schrijven, en hou zo dus alles bij elkaar. Eerder gebruikte ik bijvoorbeeld to do-lijstjes in leuke boekjes. Dat werkte vooral onrustig: ik schreef vele boekjes vol en heb nog steeds overal lijstjes liggen die niet afgerond zijn. En inmiddels dus ook niet meer belangrijk, ha. Nu hou ik dus alles bij in de planner (en soms ook nog wel op een los blaadje), maar het geeft rust.
De Purpuz Planner kost € 34,95 en is hier te bestellen.
Werk jij ook met een planner? En zou de Purpuz Planner iets voor jou zijn?
xx
Loes
Dit artikel bevat een product dat ik heb ontvangen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Wat leuk om te zien hoe jij de Purpuz Planner gebruikt! Ik moet altijd over een bepaalde angst heen; ik vind het zonde om er in te kladden en eigenlijk zonde om te gebruiken.. maar juist het NIET gebruiken is zonde toch? Haha! Ik ben hem ook aan het testen. 🙂
Auteur
Haha, ja, dat herken ik: zo bewaarde ik vroeger ook al mijn nieuwe stickers, omdat ik het zo jammer vond om ze op te plakken. En als je ze dan eindelijk wilt gebruiken, plakken ze niet meer :-). Ik moest in het begin ook even wennen wat voor mij het prettigst werkt, en soms schrijf ik ook nog wel eerst even met potlood (vooral de maandplanning).
Ik herken wat Inge zegt. Ik vind het ook altijd moeilijk om iets ‘maagdelijk schoon’ aan te breken. Mooie en doeltreffende planner. Maar het allermooiste vind ik de foto van je dochter die hem trots vasthoudt! Priceless.
Auteur
Haha, ja, dat ‘maagdelijk schoon’, dat herken ik. Maar ben wel heel blij met dat ik hem gebruik, haha. Tja, Lize helpt me altijd heel goed. En Hello Kitty natuurlijk, die ook stiekem om het hoekje piept 🙂