Zo krijg je meer licht in huis

Nu het einde van de zomer nadert, worden de dagen ook ineens een stuk korter. ’s Ochtends is het nog donker en ook ’s avonds hebben we de timer van de lampen al wat naar voren moeten halen. Niet erg hoor, want de herfst komt er aan  (nou ja, na die 25 graden volgende week uiteraard). En herfst staat voor mij gelijk aan gezelligheid, kaarsjes, met een dekentje op de bank, pompoenen en meer van die leuke dingen. Omdat het nog even duurt tot we de kortste dag hebben gehad, en dat dus betekent dat het nog wel een tijdje donker(der) blijft, heb ik vandaag een aantal tips voor je: zo krijg je meer licht in huis!

Zo krijg je meer licht in huis (ook op donkere dagen)

Zo krijg je meer licht in huis

Best een gek gevoel he, dat het ’s avonds steeds sneller donker wordt? Je merkt het ook als het een beetje grauw is buiten: dan krijg je bijna de neiging om de lampen aan te doen. Zelfs met de gordijnen open lijkt het gewoon een beetje donker! Door de volgende tips toe te passen krijg je meer licht in huis (al dan niet optisch :)).

1. Ga voor een wit plafond!

Zelfs als je niet zo’n kleine woonkamer hebt, kan het witten van je plafond enorm veel licht opleveren. Wit zorgt voor meer daglichtreflectie in je woonkamer, waardoor je dus meer licht in huis ziet dan bij een donker plafond.

2. Kies een lichte kleur op de muur

Is je woonkamer niet al te groot? Hele donkere muren maken de boel al gauw somber (en ook klein). Kies voor een frisse kleur op de muren. Ga je voor een witte muur? Let dan ook even op welke kleur wit je kiest. Neem je je kozijnen ook mee in de witte kleur? Als je voor hoogglans kozijnen kiest, weerkaatst het licht nog iets meer, waardoor je meer licht in huis krijgt.

extra licht in huis

3. Let ook op de kleur van je gordijnen

Heb jij gordijnen voor de ramen hangen? Van die zware, donkere gordijnen? Vervang die door lichtdoorlatende exemplaren van een lichte kleur. En wit hoeft heus niet (want misschien niet praktisch), maar grijs is ook een fijne lichte kleur.

4. Gebruik een spiegel

Veel donkere hoekjes in je huis? Plaats een spiegel tegenover het raam: zo wordt het licht van buiten weerkaatst en krijg je meer licht in de kamer. Daarnaast zorgt een spiegel er ook nog voor dat de ruimte groter lijkt.

–> Ook lezen: Met deze tips lijkt je huis altijd opgeruimd (ook als dat stiekem niet zo is).

5. Een glazen deur

Veel dichte deuren in je huis? Die houden eventueel licht van een gang of overloop uiteraard tegen. Dat kun je oplossen door een glazen deur te plaatsen: zo komt het licht uit een naastgelegen ruimte toch in de kamer.

6. Ontspullen

Een vol huis met heel veel spullen lijkt al snel extra donker. Als je veel meubels neerzet in een kamer die al donker is, krijg je nog meer schaduwen, wat het weer extra donker maakt. Door minder spullen neer te zetten geef je licht de kans om verder de kamer in te komen, zonder schaduwen te maken.

Bij ons in huis hebben we bijvoorbeeld onze loungebank omgedraaid, waardoor er nu een open ruimte aan een kant is ontstaan. Daardoor zie je meer (lichte) vloer en lijkt onze kamer ineens een stuk lichter.

7. Daglichtlamp

Helpen alle bovenstaande punten nog niet genoeg? Dan kun je met een daglichtlamp meer licht toevoegen aan je huis. Bij een daglichtlamp kun je de kleurtemperatuur instellen (van warm naar koel) om zo een bepaalde sfeer te creëren. Daglichtlampen als Hue van Philips zijn helemaal leuk: doordat je verschillende kleuren kunt instellen en de boel via je telefoon kunt bedienen, kun je je hele woonkamer aanpassen zoals je zelf wilt. Ook Action en Ikea verkopen een soortgelijk systeem, wat iets minder kostbaar is dan het systeem van Philips. Wil je niet al je lampen vervangen? Ikea heeft ook nog een ander soort daglichtlampen: FLOALT. Dat is een ledlichtpaneel wat je aan de muur of aan het plafond kunt hangen. Het paneel is dimbaar, waardoor je de lichtsterkte dus zelf kunt bepalen.

Bron afbeelding: Ikea

Hoe zit het bij jou? Heb jij een donker huis? En wat is jouw tip om meer licht in huis te krijgen? Laat het weten in de comments!

xx
Loes
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *