Met deze opruimtips lijkt je huis altijd netjes (ook als dat stiekem niet zo is)

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik niet zo van opruimen hou. Dat hele nette in huis is gewoon niet aan mij besteed. Ik vind het belangrijker dat het schoon is, dan dat het is opgeruimd. Toch hou ik ook niet echt van troep natuurlijk, af en toe mag het best netjes opgeruimd zijn. Vooral als je visite over 10 minuten aan de deur staat en je huis ligt nog overhoop! Met deze opruimtips lijkt je huis altijd netjes, ook als dat stiekem niet zo is.

Lekker fris in huis

De eerste van de opruimtips heeft eigenlijk niets met opruimen te maken. Als je huis schoon en fris oogt, ben je eigenlijk al halverwege. Als je je huis snel wilt opruimen heb je uiteraard geen tijd voor een grote schoonmaakbeurt. Zet de ramen open voor frisse lucht en draai je geurstokjes een keertje om voor een nieuwe geurboost.

Ruim je vieze vaat op

Heb je een afwasmachine? Zorg dan dat alles wat vies is, in de vaatwasser komt te staan. Zo’n leeg aanrecht geeft direct een frisse blik. Als je geen vaatwasser hebt, kun je de afwas verzamelen in een losse bak (of anders een emmer). Deze zet je vervolgens in een keukenkastje, of in de bijkeuken/garage. Haal nog even een doekje over je aanrecht, zodat het echt schoon is en voilà: een nette keuken!

Organiseer je papieren

Nu je huis fris ruikt en de vaat uit het zicht zijn, is het tijd om alle losse papieren aan te pakken. Alle kranten, tijdschriften, brieven en andere papieren verzamel je op een stapel. Zorg dat je een vaste plek krijgt voor deze papieren: bijvoorbeeld een papiermand of een lade in een kast of dressoir. Spreek met je huisgenoten af dat je daar alles bewaart. Eens in de zoveel tijd kun je die papieren dan uitzoeken en wegdoen wat niet meer nodig is, maar voor nu gaat het om de snelle oplossing.

Geen losse dingen meer

Mijn grootste valkuil zijn de zogenaamde losse dingen die overal liggen. Lucifers, handcrème, lippenbalsem, vijltjes, haarelastiekjes liggen overal zo voor het grijpen. En die blijven ook vaak zo liggen, omdat ik er makkelijk bij wil kunnen. Toch staat dat best rommelig en kunnen ze beter een vaste plek in huis krijgen. Leg een bakje in een kastje of lade waar je dit soort losse dingen in kwijt kunt.

Heb je heel veel losse dingen die je niet zo even op kunt ruimen? Neem dan een grote doos of wasmand en verzamel daar alles in. Zet die tijdelijk aan de kant (garage, badkamer of op de slaapkamer) en zoek de spullen later uit. Voor nu zijn ze uit het zicht en lijkt het heel netjes.

Als regel kun je stellen dat alle oppervlakten in huis leeg moeten zijn: eetkamertafel, salontafel, aanrecht, dressoir: zorg dat alles troeprvrij is.

–> Ook lezen: ‘Wat een troep in jouw huis‘ Over een nieuwe speeldate met een kritische blik. 

Een gezellig huis!

Maak het gezellig in huis, dat oogt ook altijd opgeruimd. Bloemen op tafel en bijvoorbeeld kaarsjes geven een ruimte een opgeruimde uitstraling. Zorg dat de kussen netjes op de bank liggen en drapeer je plaid mooi over de leuning (of leg ‘m uit het zicht, achter de bank). Kleine moeite, groot plezier!

Heb je een volle boekenkast? Of tijdschriften die je niet direct weg wil doen (en ook niet in de mand wil leggen)? Maak een stapeltje en leg dit horizontaal op een plank of in de vensterbank. Zet er nog een plantje op om het gezellige hoekje af te maken.

opruimtips

Nog een paar extra opruimtips

Staat je visite bijna voor de deur? Dan heb je misschien nog wat aan deze extra tips.

  • Zet een kookwekker zodat je weet hoeveel tijd je nog hebt! Door het zetten van de wekker hoef je ook niet steeds op de klok te kijken omdat je weet dat je een reminder krijgt.
  • Opruimen is leuker met een muziekje aan! Niet te hard, want dan hoor je je wekker niet meer uiteraard 😉
  • Vergeet je hal niet! Hang de jassen nog even netjes op (of als je heel veel visite verwacht: leg ze tijdelijk ergens anders neer, zodat je kapstok lekker leeg is) en zorg dat er niets meer op de grond slingert.
  • Controleer tot slot nog even of de kastdeurtjes goed dichtzitten. Niets is zo rommelig als volgepropte kasten en deurtjes die niet dicht kunnen.
  • Maak eerst het ene klusje af voordat je aan het andere klusje begint.
  • Oh en nu we toch bezig zijn: controleer ook even de wc en haal nog gauw een doekje over de bril (en haal ook even de borstel door de pot!). Een vies toilet vind ik echt een afknapper. En met 2 kleine kinderen in huis kan het best wel eens voorkomen dat het niet meer zo schoon is als ik zou willen.

En dat zijn mijn tips om te zorgen dat je huis snel opgeruimd en netjes lijkt. Lijkt ja, want de werkelijkheid is natuurlijk dat je al het werk een beetje voor je uitschuift. Niet erg als die visite bijna voor de deur staat, maar als ze weer weg zijn, heb je dus wel wat te doen!

Wat zijn jouw opruimtips? Hoe zorg jij dat je je huis snel aan de kant hebt als je onverwacht visite krijgt? Laat het weten in de comments!

xx
Loes 

De uitgelichte afbeelding van het schoonmaken komt van Shutterstock.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *