Vlinders in de tuin | Vlindernectar maken

vlindernectar maken

Vorige week liepen we door de Intratuin en daar kwamen we een voederschaal voor vlinders tegen. We hadden al wel een cadeautje voor Moederdag, maar dit is echt iets voor mijn ouders en dus namen we het mee. Mijn ouders hebben een vlinderstruik in de tuin, en dus al wel heel veel vlinders, maar dit vond ik zo leuk!

vlindernectar maken (2)

Deze doos was het dus: met een voederschaal. In de doos zit een vlindervormige voederschaal met allerlei kleine gaatjes in de bovenkant, en 4 grote pinnen. Het is een soort bakje met een deksel: in het bakje kun je vlindernectar doen, en door de gaatjes in het dekseltje kunnen de vlinders dan met hun krultongen door de gaatjes drinken. Zo houden de vlinders droge voeten, en kunnen ze toch lekker drinken. En op de 4 pinnen bovenop het bakje kun je stukjes fruit pinnen.0

vlindernectar maken (4)

Zo ziet de voederschaal er dus uit: in het ‘gat’ in het lijfje komt een grote haak (die schroef je er in), waarmee je hem op kunt hangen. Op de prikkers kun je dus stukjes fruit doen. Overigens heeft de voerschaal een gele kleur omdat vlinders dat een aantrekkelijke kleur blijken te vinden.

vlindernectar maken (6)

En zo kun je ‘m dus ophangen. Zoals je ziet is de onderkant van de voederschaal doorzichtig, zo kun je direct zien of de nectar op is of niet.

vlindernectar maken (8)

Staat ook nog leuk in de tuin toch? Ik vind het wel vrolijk zo.

vlindernectar maken (12)

Intratuin verkocht ook speciale vlindernectar die speciaal voor de voederschaal bedoeld is. Die hebben we voor nu meegenomen, omdat ik dat zo samen een leuk cadeau vond. Wel vond ik de nectar flink aan de prijs (€ 4,95 voor zo’n klein flesje), en ik weet niet precies hoe lang je er mee doet, dus ik ging op zoek naar een alternatief.

Zelf vlindernectar maken

Wat is er dan leuker om zelf vlindernectar te maken? Als het flesje dan leeg is, kun je gewoon zelf wat bijmaken, en ook zoveel als je wilt.

Wat heb je nodig?

 • water
 • honing of suiker

Eigenlijk is het heel eenvoudig: je mengt 8 delen water met 1 deel honing of suiker. Het is het best om het water even te koken, zodat eventuele voor de vlinders schadelijke bacteriën er uit zijn. Je giet dan een beetje in het bakje en hangt de voederschaal op.

Het is ook belangrijk om het bakje regelmatig goed schoon te maken, zodat er niet teveel bacteriën in het bakje komen te zitten.

Fruit op de voederschaal

Sommige vlinders houden van overrijp fruit, dus als er nog fruit op de fruitschaal ligt wat er een beetje tegenaan zit, dan kun je dit dus prima aan de vlinders kwijt. Denk aan banaan, appel, meloen, peer of sinaasappel.

Ik heb helaas nog geen foto’s kunnen maken met vlinders op de voederschaal, en nu hij bij mijn ouders hangt, zal dat nog lastiger zijn, maar ik denk er nog wel serieus over om er zelf ook 1 te kopen. De kleine meid is helemaal verliefd op vlinders, en dan is het toch eigenlijk veel te leuk om ze in je tuin te halen?

Hou jij ook zo van vlinders? En kende je een voederschaal voor vlinders al?

xx
Loes

5 Reacties

 1. 10 mei 2016 / 12:51

  Wat een leuk gadget! Ik maak me alleen een beetje zorgen dat dat dan ook bijen en wespen aantrekt?

  • Loes
   Auteur
   11 mei 2016 / 20:18

   Jaaa, daar ben ik stiekem ook een beetje bang voor..

 2. sylvia
  29 mei 2016 / 16:34

  jeetje wat is daar het probleem van, zijn heel ook heel mooie beestjes die voeding nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *