Travel Journal: hoe je een reisdagboek bijhoudt

Vroeger toen we op vakantie gingen, hield ik altijd al een dagboekje bij. Dan bewaarde ik de kaartjes van het kasteel waar we geweest waren, deed ik lieve bloemetjes met wc papier in mijn schriftje (en die plakte ik dan later in). Of ik kraste de muntjes op het papier in mijn schriftje (damn you, Euro!). Ik vond dat vooral leuk om op dat moment te doen, en eenmaal thuis raakte het boekje al gauw in de vergetelheid. Inmiddels ben ik wat groter, maar blijft de drang om een vakantiedagboekje bij te houden. Zo kun je wat gedetailleerder onthouden waar je geweest bent, en wat je gedaan hebt. Ik vind het misschien wel het leukste souvenir wat er is, en nu ik er inmiddels best een aantal heb verzameld, kijk ik er ook steeds in terug. Vandaag laat ik je zien hoe ik dat doe, zo’n travel journal bijhouden.

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

Voorpret

Eigenlijk begint voor mij de pret van zo’n vakantiedagboek thuis al. Want ik ben altijd op zoek naar leuke boekjes die ik als travel journal kan gebruiken. En ook dingen als washi-tape en leuke post-its verzamel ik maar al te graag. Die gaan dan allemaal mee in mijn ‘knutseltas’, samen met een pritstift, een etuitje met pennen en stiften in allerlei kleuren, potloden, een puntenslijper en een gum. En niet te vergeten, stickers. Het liefst heel veel. Ik hou er van om al gedurende het jaar het tijdschrift Flow te kopen (en leeg te halen), want alles wat daar in zit, gaat gewoon lekker mee op vakantie.

travel journal (2)-

Oh ja, het is wel handig als je zo’n mooi boekje (a5-formaat vind ik zelf erg prettig) met een elastiek kan vinden. Het boek groeit gaandeweg, en niks frustrerender dan dubbelgevouwen bladzijdes… Deze is van de Hema overigens.
travel journal (4)-
Ook allemaal van de Hema: boekje met leuke post-its en een bataljon washi-tape. (Anders ook hier verkrijgbaar).

travel journal (5)-

En natuurlijk het Flow Book for Paper lovers. Hulde!

Als je écht goed voorbereid bent, scoor je bij de reisorganisatie vast wat boeken van je reisbestemming, want ik weet uit ervaring dat er prachtige foto’s in staan die je weer kunt uitknippen om te gebruiken in je travel journal.

–> Misschien vind je dit ook leuk: zelf een picknickkleed maken voor op vakantie

Op de vakantiebestemming

Hoe zorg je er nou voor dat je boekje gevuld wordt? Tuurlijk kun je elke dag een stukje (of stuk) schrijven, afhankelijk van wat je kwijt wilt. Maar daarmee wordt het natuurlijk niet een heel spannend reisdagboek. Daarom wat tips die ik zelf toepas:

 • Koop elke dag een ansichtkaart. Ik gebruik altijd een A5 formaat boek, en dan moet je dus wel even denken aan een portrait-ansichtkaart (anders moet je je boek draaien, maar dat kan natuurlijk ook). Dit is geen dure hobby, want voor zo’n 0,50 euro kun je vaak al een ansichtkaart kopen. Of meerdere als je meerdere leuke bestemmingen op een dag bezoekt. Bij ons is het inmiddels al zover dat de kleine meid al helpt zoeken naar ansichtkaarten in winkeltjes, en vaak wil ze er zelf dan ook graag eentje kopen, hihi.
 • Bewaar je bonnetjes! Bonnetjes van een drankje op dat leuke terras, van de souvenirs die je koopt of gewoon van de boodschappen, leuk om in te plakken!
 • Bewaar de toegangsbewijzen! Kaartjes van een pretpark, kasteel of tuin die je hebt bezocht, of van een museum bijvoorbeeld.

  travel journal (3)-

 • Als je een fles wijn of een flesje bier leeg hebt, kun je die in het water laten weken, zodat het etiket los laat. Dat lukt overigens niet met alle etiketten, maar zo hebben we van Duitsland vorig jaar aardig wat etiketten, want we proefden elke avond een ander biertje. En in de Elzas deden we hetzelfde voor de wijntjes.
 • Wees alert op flyers en folders onderweg. Vaak heb je op je vakantiebestemming, bij de VVV of soms in grote supermarkten van die mooie stellages met allerlei foldertjes van wat er in de omgeving te doen is. Meenemen die hap! En soms zelfs 2 (ze zijn immers dubbelzijdig gedrukt, en als je gaat knippen kun je natuurlijk alleen de voorkant maar gebruiken). En als je dan ergens geweest bent, kun je zo de foto’s uit de folder knippen. Overigens zie je dus vaak bij toeristische dingen zelf ook nog folders liggen. Maar schroom dus niet om wat papierwerk te verzamelen, want dat kan nog heel goed van pas komen!
 • Tip van flip: schrijf alleen op de rechterpagina. Dan heb je altijd een vlakke ondergrond om te schrijven,  en dan kun je links alle dingen plakken. Soms plak ik rechts ook wel wat, maar ik schrijf eigenlijk nooit op de linkerpagina, omdat die dan zo bol staat van alle plaatjes :-).

Resultaat?

Ik vind het dus gewoon heerlijk om te knutselen. En zo probeerde ik elke avond weer een leuk verslagje van de dag te schrijven. Dat hoeft heus geen heel epistel te worden, maar gewoon, wat jij leuk vindt om te schrijven. Plak er je ansichtkaart, toegangsbewijzen en bonnetjes bij, aangevuld met foto’s van folders, en dan krijg je een prachtig vakantiedagboek!

travel journal (6)-

Ik vond het dus leuk om steeds andere tape te gebruiken om alles vast te zetten, maar dat is mijn persoonlijke smaak.

travel journal (7)-

Bonnetjes, stickers, en een bieretiket, allemaal verzameld.

travel journal (1)-

Die kleine post-its gebruik ik dus aan het einde van het dagverslag om mijn naam op te schrijven. Vond ik ook leuk.

travel journal (2)-

En zo krijg je een heerlijk groeiend boek, wat, als het goed is, steeds dikker wordt. Het raakt vol met herinneringen aan een leuke tijd.

Hou jij ook wel eens een travel journal bij? En wat gebruik je daar dan bij? Laat het weten in de comments!

xx
Loes8 Reacties

 1. Marieke
  29 juli 2016 / 08:01

  Hey Loes,

  Ik hou geen vakantie dagboek bij maar vond laast wel ons dagboek terug van groep 8. Zo leuk om weer terug te lezen.
  Misschien vind je het leuk om die nog eens te lezen.

  Groetjes Marieke

  • Loes
   Auteur
   1 augustus 2016 / 09:07

   Ha, wat grappig! Ik kan me dat helemaal niet meer herinneren.. Lijkt me leuk om eens te lezen, haha, ben wel heel benieuwd wat we daar in schreven dan, haha.

 2. the Famous Spot
  31 juli 2016 / 12:29

  Super! Ik houd ook altijd een boekje bij wanneer ik op vakantie ga. Soms neem ik een simpel Hema boekje, maar ik heb onlangs de ‘Midori traveler’s notebook’ ontdekt en daar ben ik helemaal gek op!
  Mooie lederen kaft en de boekjes die erin zitten kun je eruit halen, dus op die manier kun je meerdere soorten boekjes gebruiken.

  Ook ben ik fan van de Moleskine boekjes. Die zijn echt zo fijn om in te schrijven!

  xo
  the Famous Spot

  • Loes
   Auteur
   1 augustus 2016 / 09:16

   Oooeeeh, zo’n Midori boek kende ik nog niet, maar ik heb het even opgezocht… Wat zijn die mooi!! Ook flink aan de prijs overigens (vergeleken bij een Hema-boekje dan..). Moleskine is bij mij ook favoriet, maar niet als ik heel veel dingetjes in het boek wil plakken, want dan gaat ‘ie niet meer fatsoenlijk dicht. ^-^

 3. Kiss & Make-up
  31 juli 2016 / 19:53

  Ik grijp toch nooit meer terug naar zoiets. Dus ik maak gewoon heel veel foto’s 🙂 Maar ik vind dit wel een heel creatief idee.

  • Loes
   Auteur
   1 augustus 2016 / 09:16

   Haha, ja dat doe ik ook nog. Maar vind het soms wel handig om terug te lezen waar de foto nou precies genomen is ^-^.

 4. Ipie
  23 december 2016 / 13:43

  Leuk!
  Ik maak een kopie van de bonnetjes en plak de kopie in, want na een paar jaar is de inkt op dat gladde papier verdwenen…
  Verder werk ik wel in de Moleskine boekjes. Ik maak een gaatje in de voor-en achterkant waar ik een touwtje doorknoop; zo kan ik het boekje wat steeds dikker wordt, netjes dichtknopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *