Een festivalkleed of picknickkleed naaien | DIY

[:nl]een festivalkleed of picknickkleed naaien

Zo’n 3 jaar geleden (toen we voor het eerst met de kleine meid op vakantie gingen) was ik op zoek naar een leuk kleed wat je in het gras kon leggen en waar je lekker op kunt spelen. Voorwaarde voor dat kleed was dan wel dat er een beetje een watervaste kant aan moest zitten, zodat je niet direct natte billen krijgt als je na een buitje in het gras gaat zitten. Dat bleek nogal een opgave, want of niet te vinden of onbetaalbaar. Aangezien ik alles (…) zelf kan maken, dacht ik: dat doe ik lekker zelf! En zo kocht ik een dekbed bij Ikea, leuke stof bij Ikea, en tafelzeil en zette ik mijn eigen festivalkleed of picknickkleed in elkaar. 3 jaar lang heeft ie geweldig dienst gedaan: in de tuin, op vakantie en met de verschillende festivals (zoals het Food Truck Festival). Echt ideaal.

Totdat er met het Food Truck Festival een glaasje bier overheen ging en het kleed echt in de was moest.. Tafelzeil kun je niet in de wasmachine doen, dus ik dacht: dan haal ik ‘m uit elkaar, was ik de stoffen delen en zet ik ‘m weer in elkaar. Maar helaas, toen ik begon te knippen, scheurde het tafelzeil volledig uit en kon ik het dus niet meer gebruiken. Gelukkig had ik nog wasbaar tafelzeil van de Ikea in mijn stoffenwinkel (lees: zolder) en nu heb ik dus een ‘nieuw’ kleedje. Vandaag laat ik zien hoe ik dat deed!

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

Wat heb je nodig voor een festivalkleed?

 • dekbed –> ik koos het dunste 1-persoons dekbed van Ikea, met de afmeting 140 cm x 200cm
 • leuke stof van 140 cm x 200 cm (mijn tip: kijk ook bij ikea, zij hebben heel betaalbare en stevige stof met ontzettend leuke prints!)
 • tafelzeil wat je kunt wassen –> in mijn geval ook van Ikea, maar ik weet niet zeker of ze dat nog steeds verkopen
 • naaimachine
 • garen in matchende kleur
 • stofschaar

Werkwijze

Allereerst naai je de leuke stof vast op het dekbed. Op die manier zorg je er voor dat je dekbed niet gaat schuiven in de ‘hoes’. Hier hoef je niet de goede kanten op elkaar te leggen: je legt de stof met de goede kant naar boven op het dekbed: het gaat er alleen maar om dat het vast zit.

picknickkleed naaien (1)

picknickkleed naaien (2)

Vervolgens meet je van het tafelzeil ook 140 cm x 200 cm (dit tafelzeil van Ikea was 145 cm breed dus er moest iets af).

picknickkleed naaien (3)

En dan begint het in elkaar zetten (merk je hoe snel je dit gedaan hebt? En je hebt er zo veel plezier van!). Leg het tafelzeil met de goede kant op de goede kant van het dekbedgebeuren (op de stof dus). Zet een van de korte kanten op elkaar.

picknickkleed naaien (4)

Naai vervolgens de lange zijden ook vast. De onderkant (of bovenkant :)) is nu nog volledig open.

picknickkleed naaien (5)

Naai de onderkant zo vast dat je in het midden een stuk open houdt om je werk te keren.picknickkleed naaien (6),

Zo snel als het gaat, zo lastig is het ook wel qua hoeveelheid stof. De truc: steeds je volledige werkstuk goed opschuiven.

picknickkleed naaien (7)

En dan keer je je werk om, zodat je goede kant naar buiten komt. Druk de puntjes goed naar buiten en naai vervolgens de laatste naad dicht.

picknickkleed naaien (8)

En klaar is je festivalkleedje! Of picknickkleedje, of speelkleed, want waar je het ook voor gebruikt: succes gegarandeerd! En na gebruik lekker wassen (op 40 graden).

En zie je jezelf al liggen?

xx
Loes[:en]picknickkleed naaien

Zo’n 3 jaar geleden (toen we voor het eerst met de kleine meid op vakantie gingen) was ik op zoek naar een leuk kleed wat je in het gras kon leggen en waar je lekker op kunt spelen. Voorwaarde voor dat kleed was dan wel dat er een beetje een watervaste kant aan moest zitten, zodat je niet direct natte billen krijgt als je na een buitje in het gras gaat zitten. Dat bleek nogal een opgave, want of niet te vinden of onbetaalbaar. Aangezien ik alles (…) zelf kan maken, dacht ik: dat doe ik lekker zelf! En zo kocht ik een dekbed bij Ikea, leuke stof bij Ikea, en tafelzeil en zette ik mijn eigen festivalkleed of picknickkleed in elkaar. 3 jaar lang heeft ie geweldig dienst gedaan: in de tuin, op vakantie en met de verschillende festivals (zoals het Food Truck Festival). Echt ideaal. Totdat er met het Food Truck Festival een glaasje bier overheen ging en het kleed echt in de was moest.. Tafelzeil kun je niet in de wasmachine doen, dus ik dacht: dan haal ik ‘m uit elkaar, was ik de stoffen delen en zet ik ‘m weer in elkaar. Maar helaas, toen ik begon te knippen, scheurde het tafelzeil volledig uit en kon ik het dus niet meer gebruiken. Gelukkig had ik nog wasbaar tafelzeil van de Ikea in mijn stoffenwinkel (lees: zolder) en nu heb ik dus een ‘nieuw’ kleedje. Vandaag laat ik zien hoe ik dat deed!

Wat heb je nodig voor een festivalkleed?

 • dekbed –> ik koos het dunste 1-persoons dekbed van Ikea, met de afmeting 140 cm x 200cm
 • leuke stof van 140 cm x 200 cm (mijn tip: kijk ook bij ikea, zij hebben heel betaalbare en stevige stof met ontzettend leuke prints!)
 • tafelzeil wat je kunt wassen –> in mijn geval ook van Ikea, maar ik weet niet zeker of ze dat nog steeds verkopen
 • naaimachine
 • garen in matchende kleur
 • stofschaar

Werkwijze

Allereerst naai je de leuke stof vast op het dekbed. Op die manier zorg je er voor dat je dekbed niet gaat schuiven in de ‘hoes’. Hier hoef je niet de goede kanten op elkaar te leggen: je legt de stof met de goede kant naar boven op het dekbed: het gaat er alleen maar om dat het vast zit.

picknickkleed naaien (1) picknickkleed naaien (2)

Vervolgens meet je van het tafelzeil ook 140 cm x 200 cm (dit tafelzeil van Ikea was 145 cm breed dus er moest iets af).

picknickkleed naaien (3)

En dan begint het in elkaar zetten (merk je hoe snel je dit gedaan hebt? En je hebt er zo veel plezier van!). Leg het tafelzeil met de goede kant op de goede kant van het dekbedgebeuren (op de stof dus). Zet een van de korte kanten op elkaar.

picknickkleed naaien (4)

Naai vervolgens de lange zijden ook vast. De onderkant (of bovenkant :)) is nu nog volledig open.

picknickkleed naaien (5)

Naai de onderkant zo vast dat je in het midden een stuk open houdt om je werk te keren.

picknickkleed naaien (6),

Zo snel als het gaat, zo lastig is het ook wel qua hoeveelheid stof. De truc: steeds je volledige werkstuk goed opschuiven.

picknickkleed naaien (7)

En dan keer je je werk om, zodat je goede kant naar buiten komt. Druk de puntjes goed naar buiten en naai vervolgens de laatste naad dicht.

picknickkleed naaien (8)

En klaar is je festivalkleedje! Of picknickkleedje, of speelkleed, want waar je het ook voor gebruikt: succes gegarandeerd! En na gebruik lekker wassen (op 40 graden).

En zie je jezelf al liggen? (Ik zie mezelf wel, haha, want hier was ik!)

xx
Loes[:]

13 Reacties

  • Loes
   Auteur
   3 juli 2016 / 21:17

   Ah fijn! Thanks voor je reactie! Ik zie trouwens dat ze inmiddels nog meer leuk tafelzeil in het assortiment hebben, leuk!!

 1. Margot
  1 juli 2016 / 10:55

  Super leuk en idd niet zo moeilijk. Ik ga het onthouden!

  • Loes
   Auteur
   3 juli 2016 / 21:24

   Easy peasy! En als de ondergrond een beetje hard is, kun je toch lekker ‘liggen’. Je hoeft ‘m overigens ook niet altijd helemaal open uit te klappen, 1 keer dubbelgevouwen gaat ook prima. En als er vloerbedekking in je vakantiehuisje ligt, kun je ‘m zelfs op de kop (met het zeil naar boven dus) onder de kinderstoelen leggen om de hagelslag op te vangen (waargebeurd! :)).

 2. Neelke
  4 juli 2016 / 08:09

  Wat een gaaf idee Loes, en ook nog supermooi uitgewerkt! Ik krijg ook de kriebels om een naaimachine te gaan kopen.

  • Loes
   Auteur
   4 juli 2016 / 13:19

   Haha, doen Neelke! Het is zo leuk! Mag je wel bij mij op les komen hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *