Vorig jaar maart werd het dankzij Corona voor veel mensen ineens een dagelijkse gang van zaken: thuiswerken. Voor mij als ICT-er niet echt een probleem: omdat mijn halve team in Roemenië woont en werkt, deden we al heel veel online. Dagelijks vergaderen via Teams was al geen uitzondering, dus een extra Teams-meeting thuis kon er ook nog wel bij. Ondertussen zijn we heel wat maanden verder, maar mijn werksituatie is niet veranderd: ik werk nog steeds thuis. En ondanks dat mijn man ook volledig thuis werkt, hebben we hier geen klachten over onze internetverbinding. Als je wel klachten hebt over traag internet, heb ik een paar tips om je internetverbinding te verbeteren.
Check je snelheid
Duurt het een eeuwigheid voordat je een website kunt bekijken? Dat hoeft niet direct aan je internetsnelheid te liggen. Dat kan ook te maken hebben met je browser, je computer of zelfs met de website die je bezoekt. Een oude computer neemt nu eenmaal meer tijd om een website te laden. Voordat je de conclusie trekt dat het aan je internet ligt, kun je dezelfde website op een ander apparaat controleren om te kijken of het daar wel snel geladen wordt.
Nog steeds traag? Begin dan bij je internet abonnement. Per abonnement zijn er verschillen in de snelheden. Voor een hogere snelheid betaal je uiteraard per maand een beetje meer, maar het kan je een boel plezier opleveren. Als je weet welke snelheden je volgens je abonnement zou moeten halen, kun je een speedtest uitvoeren om te zien of je die snelheden ook daadwerkelijk haalt. Komt de gemeten snelheid van de speedtest (ongeveer) overeen met je internet abonnement? Dan zou je kunnen overwegen om je abonnement te verhogen, om zo een hogere snelheid te halen.
–> Heb je last van je huisgenoten/thuiscollega? Luister dan naar deze muziek om je beter te concentreren.
Snelheid verbeteren
Komt je gemeten snelheid niet in de buurt van de snelheid in je abonnement? Dan kun je een aantal dingen doen om te kijken of je de snelheid kunt verbeteren.
1. Controleer de plek van je router
Hoe ver ben je tijdens de speedtest verwijderd van je router? Probeer de speedtest nog eens, terwijl je eigenlijk naast de router zit. Als dit verschil maakt, kan het verstandig zijn om je router een andere plek in thuis te geven. Het kan helpen om de router niet helemaal weg te zetten achter allerlei muurtjes en obstakels en ook is het verstandig om een router wat hoger te plaatsen (niet op de grond).
2. Check je frequentie!
Je wifi-router maakt gebruik van 2 frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz. Meestal staat je router standaard ingesteld op 2,4 GHz, omdat je bereik een stukje groter is met deze frequentie. Bij mijn router worden deze frequenties tegelijk uitgezonden. Ik kan dus kiezen welke frequentie ik wil gebruiken. Als je dicht in de buurt van de router bent, is het beter om de 5GHz-frequentie te pakken, omdat die hogere snelheden aan kan.
3. Probeer een UTP-kabel
Als je computer een ingang heeft voor een netwerkkabel (UTP-kabel), dan kun je daar gebruik van maken. Voordeel van een internet via een draadje is dat je geen snelheidsverlies hebt.
En als dat allemaal niet werkt?
Het kan behoorlijk irritant zijn als je tijdens je vergadering steeds haperend beeld hebt. Een oplossing kan uiteraard zijn om je camera uit te laten tijdens de vergadering. Beeldbellen kost nu eenmaal meer capaciteit van je verbinding dan alleen geluid. Vind je dat geen oplossing? Kijk dan eens of je kunt overstappen van provider. Wellicht dat er bij een andere leverancier ook een nieuwe router bij je internetabonnement verstrekt wordt, en dat komt je verbinding uiteraard ook ten goede!
Werk jij nog steeds thuis? En hoe gaat het met het internet bij jou thuis?
xx
Loes
Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.