Fijne muziek om je bij te concentreren

Dat hele COVID19-virus heeft ervoor gezorgd dat thuiswerken een soort nieuwe norm is geworden. Zelf zit ik al vanaf maart 2020 volledig thuis (ik ben 4 keer naar kantoor geweest sinds die tijd…) en dat valt meestal niet tegen. Tuurlijk heeft het zo zijn nadelen: je moet altijd iemand bellen als je even iets wilt vragen, je krijgt niet meer mee wat er op de afdeling gebeurt en bij het koffiezetapparaat kun je alleen met je man een praatje maken (hoewel ik dat geen nadeel vind ;-)). Naast dit soort dingen ligt er ook altijd een grote afleiding op de loer: op kantoor is een schoonmaakster, thuis ben ik dat zelf. Ook de was tussendoor doen is soms best verleidelijk. Als je daaraan toegeeft, blijft er weinig over van je werktijd, want je bent steeds afgeleid. Daarom heb ik vandaag fijne muziek om je bij te concentreren voor je uitgezocht. Gegarandeerd fijn thuiswerken zo!

Fijne muziek om je bij te concentreren

Thuiswerken

Vorig jaar rond deze tijd had ik niet kunnen denken dat ik elke dag thuis zou werken. Tuurlijk deed ik dat voorheen wel eens een dag, maar vooral als er iets geregeld moest worden thuis. Als de monteur voor de ketel kwam, bijvoorbeeld, of als één van de kindjes ziek is (hoewel werken dan heel lastig is, maar die uren haalde ik dan vaak ’s avonds in). Waarom ik het niet meer deed, weet ik eigenlijk niet: je ging gewoon naar kantoor, punt. En dat was ook gezellig hoor. Even weg van huis en lekkere koffie (hallo, bonenmachine op kantoor!).

Sinds maart is er een soort versnelling in het normaliseren van thuiswerken gekomen. We hebben een nieuw ritme en stiekem vind ik dat heerlijk. Ik heb inmiddels een goed plekje op zolder waar ik kan werken (in de zomer helaas veeeeel te heet, maar dat los ik anders op) en omdat we zo dicht bij school wonen is het wegbrengen en ophalen van de kids echt een eitje. Wel is het zo dat mijn werkplek behoorlijk stil is, op het gezoem van de ketel af en toe na. En dan kan het fijn zijn om een muziekje op te zetten waarbij je je goed kunt concentreren. Inmiddels heb ik dus een aantal favorieten.

Study at Hogwarts

Femke Kamps tipte op haar Instagram mijn absolute favoriet: het Youtube-kanaal van Peaceful Ambience. Zij hebben video’s die werken volgens de Pomodoro-techniek: steeds 25 minuten werken en dan 5 minuten pauze. En het allerleukste is: hun video’s heten bijvoorbeeld ‘Study at Hogwarts’. Aangezien ik een enorme Potterhead ben, voelde ik me meteen aangesproken natuurlijk. Je kunt kiezen ‘waar’ je wilt studeren: in de greenhouse, hogwarts express of ergens anders, er zijn allerlei video’s. Tot nu toe is deze mijn favoriet:

Er is tijdens de concentratie-momenten niet echt muziek te horen: in deze video is het vooral de regen die je hoort, en af en toe iemand die een bladzijde omslaat. Voor mij werkt deze video echt geweldig: voor ik het weet is er weer een concentratieblok voorbij en komt er wat muziek voor de pauze. Ik ben van plan om de andere video’s ook te proberen, heb me maar op het kanaal geabonneerd :). Ben je niet zo’n fan van Harry Potter? Ze hebben ook video’s van Lord of the Rings en Jurassic Park, misschien is dat dan het proberen waard.

Ludovico Einaudi

In de film Intouchables was ik helemaal weg van de muziek van Ludovico Einaudi. Hij maakt klassieke muziek welteverstaan, maar dan met een modern tintje. Hij speelt zelf piano en ik luister heel graag naar hem. Omdat er niet gezongen wordt in zijn liedjes, wordt je niet afgeleid door de teksten en dat vind ik vooral fijn als ik moet schrijven. Inmiddels luister ik het liefst zijn naar zijn Ludovico Einaudi – Seven days walking-cd, waar er dus 7 van zijn. De muziek is bijna betoverend en helpt me enorm om me niet af te laten leiden. Begin bij cd 1 (er was ooit een andere Youtube-video die ik altijd keek, maar die link doet het niet meer, daarom deze):

Mocht je dit leuk vinden, dan heb je nog 6 cd’s die je kunt luisteren ;-).

Johann Pachelbel

Mocht je een beetje van klassieke muziek houden, dan is de Canon in D van Johann Pachelbel ook leuk om te luisteren. Ik hoorde dit lied voor het eerst in de Manila Cathedral, tijdens de bruiloft van vrienden (in de Filippijnen, yay!) en ik kreeg het toen niet uit mijn hoofd. Gelukkig heb ik het gevonden en tijdens het werken luister ik dit ook best vaak:

Mocht je op Youtube gaan zoeken kom je wel meer varianten tegen (deze is een beetje kort). Er zijn ook varianten die een uur duren. Nog leuker vind ik deze met een orgel in Nijverdal, of de Hardstyle-variant. En tot slot nog een tipje voor meer leuke strijkmuziek: het Brooklyn Duo.

Een goede koptelefoon

Het luisteren naar muziek gaat een stuk beter met een fijne koptelefoon. Voor mijn werk gebruik ik de Jabra Evolve 65: een draadloze headset die verbonden is met mijn laptop en mijn mobiele telefoon. Werkt als een trein. Het geluid is meer dan ok voor een zakelijke koptelefoon, en de batterij gaat ook nog eens lang mee. Privé gebruik ik mijn (on-ear) JBL Tune 500BT, een roze variant. Ook met bluetooth, maar dan te koppelen aan slechts 1 telefoon. En zonder zo’n microfoonstangetje voor voor je mond. De JBL gebruik ik ook met sporten (HIIT) en die blijft echt super goed zitten. Je kunt er ook mee bellen, maar dat doe ik eigenlijk niet zo vaak.

Waarom ik muziek met een koptelefoon afspeel? Omdat het geluid dan direct bij je oren komt. En al het geluid van de achtergrond verdwijnt dan, of kun je makkelijker negeren. Je kunt met een koptelefoon gewoon net iets geconcentreerder luisteren. Vooral de JBL sluit de omgeving goed af, ondanks dat dit niet eens een over-ear koptelefoon is. De Jabra doet dit wat minder, maar dat vind ik ook niet zo erg, omdat ik natuurlijk wel de bel van de postbode moet kunnen horen (als er een pakketje komt ;-)).

Oh en als je toch liever naar muziek van je favoriete band gaat luisteren: no worries, niemand hoort je als je meezingt!

Luister jij ook vaak muziek tijdens je werk? Of helpt het je juist niet om te concentreren? Ik ben benieuwd!

xx
Loes
 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *