Schrijven met licht | Vuurwerk fotograferen

Dat dit jaar alles anders is, hoef ik je niet te vertellen. Zelfs op deze laatste dag van het jaar gaan de dingen niet zoals ‘normaal’ (ik weiger het nog steeds om dit ‘het nieuwe normaal’ te noemen..). Oudejaarsdag vandaag, en wat mij betreft hoort daar toch ook echt vuurwerk bij. Niet dat ik er normaal gesproken heel veel geld aan uitgeef hoor, maar ik vind het toch altijd wel een beetje fijn om wat van die sierpotjes in de fik te steken aan het einde van het jaar. Nu dat dit jaar niet kan, moeten we maar iets anders verzinnen, en zo kan ik mijn hobby weer eens uitoefenen. Vandaag ga ik je uitleggen hoe je kan schrijven met licht. Want vuurwerk fotograferen is echt heel erg leuk om te doen!
schrijven met licht

Schrijven met licht

Afgelopen week liet ik je zien hoe je leuke figuurtjes in je bokeh kon fotograferen, en vandaag dus weer een artikel over fotografie. Hoewel het dit jaar theoretisch onmogelijk is om ècht vuurwerk te fotograferen, blijft dat toch ook erg leuk om te doen. Hopelijk mag dat volgend jaar wel weer (en dan zal ik nog eens een poging wagen om daar een artikel over te schrijven). Vandaag kijken we naar de dingen die wel kunnen, en sterretjes afsteken is daar 1 van! En met sterretjes kun je hele leuke dingen doen qua fotografie, want je kunt er als het ware mee schrijven.

Wat heb je nodig?

Gelukkig heb ik ruim voordat we opnieuw in lockdown gingen al een paar pakje sterretjes in kunnen slaan. Onze kinderen houden hoe dan ook niet zo van vuurwerk, maar sterretjes lukken net. Helemaal nu ze weten dat je er ook mee kunt schrijven. Ik heb de batterij van mijn camera dus al opgeladen om, als het donker wordt, aan de slag te gaan. Wat je nodig hebt is dit:

 • sterretjes uiteraard
 • een camera waarvan je de sluitertijd en het diafragma in kunt stellen (ik gebruik mijn Canon EOS 80D)
 • een statief of iets anders waar je je camera op kunt zetten, zodat ‘ie goed stil kan staan (een muurtje, trapje of tafeltje mag dus ook)
 • een fotomodel (geintje natuurlijk, je kunt ook jezelf fotograferen)

Hoe werkt het: schrijven met licht

De truc zit ‘m in het instellen van de sluitertijd. Doordat je een lange sluitertijd hebt, heb je de tijd om figuurtjes of woorden te maken met je sterretje. Zolang de sluiter open blijft staan, legt ‘ie alles vast wat voorbij komt. Het is even een beetje proberen wat voor jou het beste werkt (hoe lang de sluiter open moet staan). Begin met 4 seconden bijvoorbeeld en als dat niet genoeg is, bouw je dat verder uit.

Waar je verder op moet letten:

 • Zet je camera dus op een statief of stabiele ondergrond. Niemand kan stokstijf stilstaan voor 4 seconden (of langer).
 • Gebruik het liefst de M-stand en stel zelf je camera in. Wat voor mij werkte was dit:
  • ISO 100
  • f 16 (diafragma) –> je gebruikt dus een klein diafragma
  • sluiterijd: 8 seconden
 • Ik vond het zelf het beste werken om een timer op de zelfontspanner te zetten, zo weet je zeker dat je niet met je handen aan de camera zit op het moment van maken van de foto (dus zo blijft je camera het beste stil staan).
 • Lukt het niet de eerste keer? Probeer dan eens met de sluitertijd te wisselen (korter of langer, kijk gewoon wat werkt voor jou).

Het resultaat

vuurwerk fotograferen

Met deze foto gingen we kijken hoe het werkte met ‘schrijven’. Ik heb hier de zelfontspanner niet gebruikt, ben vanachter de camera weggelopen met een brandend sterretje en zo naar de andere kant gelopen. Zo kreeg ik een beetje een beeld van hoe snel of langzaam de ingestelde sluitertijd was.

vuurwerk fotograferen

Dit is een ander probeersel: kijken wat het bereik is van de camera. Hoe groot kun je je ‘kunstwerk’ maken zonder dat het uit beeld verdwijnt.

schrijven met licht

En dit was best lastig om in je eentje te doen: omdat je niet ziet wat je ‘geschreven’ hebt èn in spiegelbeeld moet werken heb je geen idee hoe het wordt. Als je het jaartal wilt vastleggen of een woord wilt schrijven, is het het makkelijkst om zoveel mensen als letter of cijfers te fotograferen. 2021 zou je dus eigenlijk met 4 mensen moeten vastleggen (als dat past binnen de Coronamaatregelen natuurlijk).

Schrijven met licht vuurwerk fotograferen

En dit is wel mijn favoriet 🙂

Ik wens jou heel veel geluk en alle goeds voor 2021. Ga je met sterretjes aan de slag?

xx
Loes
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *