Moestuintjesupdate | Deel 7

moestuintjesupdate

Yes! Het is weer tijd voor een update van mijn moestuintjes. Oh, wat gaat het de laatste tijd weer hard met de plantjes. En nu het mooie weer echt aanwezig is (lijkt te zijn), zal dit de laatste keer zijn dat de plantjes binnen staan, want dan kan het hele spulletje lekker in de zon! Kijk mee!

Venkel

ah moestuintje venkel

We beginnen met de venkel, die zijn echt zo verschrikkelijk hard gegroeid de afgelopen week! Ik zou graag zien dat ze nog een beetje in de breedte groeien, anders blijft het zo’n ‘slanke’ venkel :-).

Sperziebonen

ah moestuintje sperziebonen

De sperzieboon had ‘bloemetjes’. Van deze hele kleine dingen. Schattig he?

Cherrytomaatjes

ah moestuintje cherrytomaatjes

Ik moet nieuwe stokjes bij de cherrytomaatjes zetten, want ze zijn de oude stok een beetje ontgroeid, haha. Ik heb me ook niet helemaal aan het maximum aantal plantjes gehouden, dus ik hoop wel stiekem dat dit goed gaat. Vind het potje zo klein!

Wortel

ah moestuintje wortel

Deze zien er ook goed uit, er komen volgens mij best wat wortels in! Een gezellig potje zo.

Courgette

ah moestuintje courgette

Wat een plant is dit al zeg.. En hij moet nog groter groeien! Vorig jaar had ik de courgette in een iets grotere pot, en dat was toch iets beter. Helaas had de Welkoop geen grotere maat dan dit, dus hier moeten we het mee doen. Maar ben wel een beetje verbaasd over hoe goed hij het doet.

Rode biet

ah moestuintje rode biet

Ik weet niet zo goed wat ik hier van vind. Sommige planten gaan zo hard, en deze blijven voor mijn gevoel nog wel een beetje klein.. Ik geef ze maar braaf water in de hoop dat het gewoon lang duurt.

Watermeloen

ah moestuintje watermeloen

Een langzame groeier, deze watermeloen, maar hij groeit in elk geval! Ik ben zoooo benieuwd of we hier ook echt vruchten van gaan krijgen. Dat lijkt me stiekem wel wat.

Rucola en Radijs

ah moestuintje rucola radijs

De ‘niet-zo-zonnige-sectie’: radijs (links) en rucola (dus rechts). Ik vergeet steeds dat deze plantjes er ook nog zijn, maar zo te zien hebben ze daar (gelukkig) geen last van. Ze groeien mooi en lijken het goed te doen op hun zon-arme plekje.

Veldsla, Broccoli, rode biet, komkommer, Slamix en Doperwt

ah moestuintje doperwten komkommer slamix

Dit is wel een beetje een trieste bedoening, of in elk geval, voor de komkommers dan. Die lijken het niet leuk te vinden buiten, boehoe. Allebei de plantjes zien er verdord uit, terwijl ze toch echt wel genoeg water hebben gehad. Met de rest van de planten gaat het wel beter, gelukkig, vooral die slamix doet het erg goed

Binnen

basilicum

Binnen hebben we nog een broccoli in de aanbieding, die ook niet zo flitsend gaat, helaas, en de zak van Ikea met cherrytomaatjes en basilicum. Sinds die plantjes niet meer onder hun plastic warmhoudertje zitten, gaan ze ook minder hard (logisch uiteraard). Maar we houden vol, en deze houden we mooi nog even binnen.

ah moestuintjes

En mijn never-ending-story: deze bakjes moet ik nog steeds verpotten. Hopelijk heb ik daar morgen nog even tijd voor, want het mag echt wel! En nu het warm(er) is, kunnen ze ook direct naar buiten, jeej!

Dagboek

Nog wel iets anders leuk, toen we in Nijmegen waren vorige week, waren we dus even bij de Flying Tiger. Daar hadden ze vanalles voor het hele moestuingebeuren, maar het leukste vond ik dit:

plant calender flying tiger (1)

Een Plant Calendar! Ik kon aan de buitenkant niet zien wat er in stond, maar het maakte me niet uit: ik MOEST het hebben.

plant calender flying tiger (2)

En kijk dan hoe leuk de binnenkant is…

plant calender flying tiger (3)

Je kunt dus per plantje bijhouden wanneer je gezaaid hebt, notities, hoeveel water en zon ze moeten hebben en wanneer ze geoogst kunnen worden. En dat heb ik afgelopen week dus even fijn in zitten vullen.

Overigens kun je verderop in het boekje ook zelf plaatjes maken of foto’s toevoegen van je plantjes. Ik ben wel fanatiek met mijn moestuintjes, maar zo fanatiek nou ook weer niet (en tekenen kan ik al helemaal niet), dus ik heb alleen de feitjes opgeschreven. Voor mij helemaal goed. En het heeft geleid tot iets wat ik al steeds wilde doen…:

Mijn kalender!

Ja, echt! Ik heb een heuse kalender gemaakt voor de moestuintjes. Omdat alles best wel uit elkaar zit qua oogsten, zijn het flink wat plaatjes geworden, maar zo is het voor mij helemaal overzichtelijk:

mei

In de maand mij dus nog 2 keer een oogst: de rucola en de radijs. Dat is al best snel!

juni

In juni moeten we ook flink aan de bak: de slamix, broccoli (van binnen), wortel, cherrytomaat en sperziebonen kunnen dan, als het goed is, geoogst worden.

juli

En in juli ook weer flink wat oogst: rode biet (van binnen), venkel, doperwten, broccoli, de andere rode biet en andijvie. Ik heb 2 keer rode biet op verschillende momenten gezaaid (net als broccoli overigens). Vandaar dat hij 2 keer voorkomt.

augustus

In augustus hopen we de komkommer en courgette klaar te hebben. Hoewel ik dus vrees voor de komkommer :(.

september

En tot slot, september: de watermeloen. Als we het zo lang volhouden, en als de watermeloen wil groeien!

Fijn he, eindelijk mijn kalender klaar. Ik ben er blij mee, nu nog ff uitprinten en goed in het zicht hangen, dan kan ik het in de gaten houden (ongeveer dan he).

Hoe gaat het met jouw moestuintjes? Heb jij er nog steeds lol in, of ben je het ondertussen wel een beetje zat?

xx
Loes

Moestuintjesupdate deel 6
Moestuintjesupdate deel 5
Moestuintjesupdate deel 4
Moestuintjesupdate deel 3
Moestuintjesupdate deel 2
Moestuintjesupdate deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *