Prins Pi en Prinses Pi: Poppenkleertjes haken

poppenkleren haken (5)

Zie hier ons dynamische duo Pi en Pi (Piet of Pietje voor vrienden). Pi is een popje dat we van de kinderopvang hebben gekregen. 1 voor onze zoon bij aanmelden op het KDV en 1 voor onze dochter bij aanmelden op de Peuterspeelzaal. Pi is echt een superlief popje. Er was alleen 1 nadeel: beide Pietjes hadden een paarse jurk en paarse onderbroek. En zo ontstond het dilemma voor dochterlief: welke Pi is nu mijn Pi?

MEisjespop of jongenspop?

Er kwam al snel een oplossing, want dochterlief probeerde een keer ’s nachts om de jurk van Pi uit te trekken. Dat was een onmogelijke opgave, want zoals je ziet is het hoofd van Pi nog best groot (en de nek heel smal) en dus paste haar hoofd niet door de jurk… Gevolg: een kapotte jurk. Dat werd dus de jongens-Pi, want die had alleen nog een (onder)broekje aan. Nog wel steeds paars overigens, en dat vond ik toch stiekem niet zo jongensachtig. Onze zoon vindt Pi ook helemaal geweldig, hij pakt en knuffelt er mee of het een lieve lust is (zo schattig). En als je Pi naar hem laat zwaaien, lacht ‘ie lief en zwaait hij ook nog terug (mijn moederhart smelt dan wel een beetje hoor).

In eerste instantie had ik het idee om kleertjes te naaien. De kleertjes die beide Pietjes aan hadden, waren ook genaaid. Maar wat een gepriegel en gepruts, stiekem ben ik er niet eens aan begonnen. Want een blik op mijn haakgaren zorgde er voor dat ik spontaan met een broekje voor de jongenspop begon te haken, en dat ging nog beter dan gedacht.

En toen dat klaar was, moest de meisjespop een jurkje. Een roze welteverstaan. Gelukkig zaten we vorig weekend veel in de auto voor feestjes, dus ik haakte me suf, en het was zo klaar. Afgelopen week zei toen de kleine meid: ‘Mama, kun je ook een kroontje voor Pietje maken?’ En dat deed ik. En zo hadden we ineens Prinses Pi en Prins Pi.

Een jurkje voor prinses Pi

poppenkleren haken (1)

Omdat Pi zoals ik al zei een beetje een groot hoofd heeft, moest ik iets haken wat makkelijk over haar hoofd kon. In eerste instantie wilde ik iets met knoopjes maken, maar Jantje Ongeduld (lees: de kleine meid) kon niet langer wachten, en toen werd het toch een jurkje zonder knopen. Maar eigenlijk is het dus heel simpel: je haakt 2 rechthoekjes en die haak je vervolgens vast aan elkaar en dan ga je rondom verder. Je hebt een los bovenvoorpand en een los bovenachterpand (snapt u het nog?), zodat je geen armsgaten hoeft te maken en de armen er zo in kunnen.

Patroon jurkje haken

Ik schrijf het patroon niet helemaal uit, omdat dit natuurlijk per popje kan verschillen, dus in grote lijnen kan het als volgt:

Je begint met een ketting van lossen. Haak zoveel lossen als je de breedte van je voorpand. Dat is een beetje proberen, maar ik zou gewoon beginnen, en als je voorpand iets te smal wordt, maak je het achterpand iets breder (been there, done that).

Vervolgens haak je aan het einde 1 keerlosse en dan keer je je werk om. Je haakt dan in alle lossen een (1) vaste, tot je weer bij het einde komt. Als je dus een ketting van 27 lossen had, haak je dus 26 vasten (want die 27e losse was je keerlosse).

Haak dan weer 1 keerlosse en weer 26 vasten terug. En zo ga je heen en weer, tot je bovenvoorpand het gewenste formaat heeft gekregen. Je hecht dan de draad af en knipt de draad af.

Dan begin je met het bovenachterpand. Je haakt zoveel lossen als je achterpand breed moet worden, dan 1 keerlosse en dan haak je in alle lossen een (1) vaste. Ook hier weer: als je 31 lossen hebt gehaakt, haak je dus 30 vasten, want de 31e losse was je keerlosse.

Als je klaar bent hecht je niet af, maar kun je het voorpand er bij aan gaan zetten. Omdat de armen wat ruimte nodig hebben, haak je eerst 3 lossen voordat je het voorpand mee gaat nemen. Na de 3 lossen ga je verder met vasten in de steken van het voorpand. Als je aan het einde van het voorpand komt, haak je dus weer 3 lossen om het rondje met een halve vaste dicht te maken. En dan begint het rondhaken. Je blijft vasten haken, dat vind ik zelf het mooist. Omdat het jurkje wat uit moet lopen, ging ik iedere 2e ronde 2 of 3 steken meerderen. Je moet tijdens het haken even kijken hoe het precies wordt. Ik begon met om iedere 2e ronde, maar later werd dat ook minder vaak.

Je moet goed kijken wanneer je jurk de juiste lengte heeft gekregen en dan kun je een mooi sierrandje onderaan maken. Ik heb voor een picootje gekozen, die vond ik zo schattig! Ik heb dit filmpje gebruikt om een picot te haken:

Het enige wat ik anders deed, is dat ik na het picootje een vaste haakte, in plaats van een halve vaste. Dat vond ik onder aan het jurkje mooier.

Werk alle draden netjes weg, je jurk is dan nog niet helemaal af. Als je pop de jurk nu aan zou doen, zakt hij af, want er zijn nog geen schouderbandjes. Die heb ik gemaakt door 5 lossen te haken en die vervolgens vast te maken aan het voor- en achterpand. Zo heb je een jurkje dat blijft hangen op de schouders, maar toch ook over het hoofd past. Als je een jurkje maakt voor een kind dat kan strikken, zo je er voor kunnen kiezen om 4 ‘linten’ te maken, zodat je de schouderbandjes kunt strikken.

Een broekje voor Prins pi

poppenkleren haken (4)

Ik kan er stiekem niet over uit hoe schattig deze 2 zo samen zijn. Om op te eten toch? De broek voor Prins Pi was nog wel even een leuke, want Pi heeft een beetje billen, en in het oude broekje zat elastiek om de broek omhoog te houden. Dat wilde ik nu niet, en daarom heb ik bretels gehaakt.

Patroon broekje haken

Ook hier begin je eigenlijk met het haken van 2 rechthoeken voor de pijpen van de broek. Haak zoveel lossen je nodig hebt om een been in een pijpje te krijgen (ik adviseer om het dan iets ruim aan te houden, anders moet Pietje heel hoog zingen). Haak dan, net als bij de jurk van Prinses Pi een keerlosse, draai je werk om, en haak in alle lossen een (1) vaste.

Vervolgens haak je weer een keerlosse, draai je je werk weer om, en haak je op de terugweg weer vasten. En dan net zo lang tot je pijpje de gewenste lengte heeft. Ik geloof dat ik maar 3 of 4 toeren heb gehaakt, het moest immers wel een korte broek worden! Als het rechthoekje klaar is, hecht je af en knip je de draad af.

De 2e pijp haak je op dezelfde manier en als die klaar is, pak je het andere pijpje er bij, en haak je die met vasten in het verlengde door, zodat je 2 ‘losse’ pijpjes naast elkaar krijgt. Dit ga je vervolgens helemaal rond haken. Dat ziet er in eerste instantie wat gek uit misschien, maar je kruisnaad blijft nog even open, die maak je als laatste vast.

Je haakt vervolgens net zo lang rond tot je broekje de gewenste hoogte heeft. Omdat deze Prins Pi een beetje ‘billen’ heeft, moest het broekje aan de achterkant wat hoger worden (bouwvakkersdecolleté!). Dat heb ik gedaan door te stoppen op de helft van de broek, een keerlosse te maken, het werk om te keren, en vervolgens alleen in de achterkant vasten te haken, tot de andere helft van de broek (in de taille zeg maar). Vervolgens weer een keerlosse en weer omdraaien: zelfde verhaal. Zo wordt het achterpand 2 rijen hoger. Voordat ik de 2e rij begonnen ben, heb ik de eerste steek overgeslagen, ik begon dus in de 2e steek te haken. Op die manier krijg je een mooie geleidelijke overgang in hoogte zeg maar.

Vervolgens naai je de kruisnaad dicht: dit mag met een naald, maar je kunt het eventueel ook haken, wat je zelf het leukste vindt. Tot slot moet je de bretels nog haken: ik heb 34 lossen gehaakt, en vervolgens 33 halve stokjes (en dat dus 2 keer). Met een naald heb ik de bretels vast gezet (gekruist aan de achterkant), zodat de broek niet af kan zakken en de bretels goed blijven zitten!

Patroon voor Het kroontje

poppenkleren haken (3)

De kroontjes waren super makkelijk om te doen:

In mijn geval haakte ik een ketting van 46 lossen. De laatste losse maakte ik met een halve vaste aan de 1e losse, zodat het een ‘rondje’ werd.

Dan haak je 46 vasten rondom, tot je weer rond bent, en met een halve vaste maak je de rij weer compleet. En tot slot haak je weer picootjes (zoals in de video hierboven), en nu doe je het wel precies zoals in de video, omdat je dan mooie puntjes op de kroon krijgt. Als je weer rond bent, hecht je het werk af en knip je de draad af. Werk alle draadjes netjes weg.

poppenkleren haken (6)

En dan heb je toch een prachtig paar? Ik ben echt blij met het resultaat, en dochterlief vond het ook helemaal top. De kleine man vond het vooral leuk om op de kroon te kauwen, ha. Mijn hoofd draait alweer overuren om nog meer leuke kleertjes te haken. Prinses Pi moet eigenlijk nog een onderbroekje krijgen, maar dat vind ik lastig om ‘zo’ even uit de mouw te schudden. Toch nog maar even speuren op Pinterest of ik een goed patroon kan vinden wat ik kan gebruiken.

Heb jij wel eens poppenkleertjes gehaakt? Of misschien gebreid of genaaid? En was het resultaat zoals je gehoopt (of gepland) had?

xx
Loes

4 Reacties

  1. MamavdDag
    7 mei 2016 / 17:12

    Goed opgelost! Mooie haakwerkjes 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *