Boekweitpannenkoeken maken | Recept

boekweitpannenkoeken (2)

Een tijdje geleden kocht ik boekweitmeel, gewoon, omdat me dat leuk leek (en glutenvrij!). Inmiddels stond het al een tijdje in de kast: ik vond het jammer om te gebruiken, zeg maar. Tot ik afgelopen week op de houdbaarheidsdatum keek: stiekem al geweest.. Nu moet het dus met stoom en kokend water opgemaakt worden, en vandaag had ik zin (met dat lekkere weer) om pannenkoeken buiten te eten. Dus bakten we pannenkoeken van boekweitmeel. En met amandelmelk, dus glutenvrij en lactosevrij!

Recept

Het recept dat ik heb gebruikt komt van Uit Pauline’s Keuken, en is al een ‘oudje’. Ik moet zeggen dat ik heb zitten klungelen met het recept.. Ja, echt waar (hoe simpel ook). Dat kwam doordat mijn keukenweegschaal het begaf en ik dus niks had om te wegen.. En daardoor had ik de aantallen verkeerd in mijn hoofd zitten en kreeg ik een beetje dikke pannenkoeken, maar daar smaakten ze niet minder om. Anyway, dit is hoe het zou moeten zijn:

Ingrediënten

boekweitpannenkoeken ingredienten

  • 100 gram boekweitmeel
  • 300 ml amandelmelk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • kokosolie om in te bakken (andere olie mag ook!)

Bereiding

Gooi het boekweitmeel en het zout bij elkaar in en voeg de 2 eieren toe. Met een garde meng je de eieren er door, zo krijg je een kleverig ‘deeg’. Voeg dan steeds een beetje melk toe en blijf kloppen met een garde. Uiteindelijk moet je wel een stevig beslag houden, maar het moet niet te dik zijn. Als het dat wel is, kun je nog wat melk (of water) toevoegen.

Zet een koekenpan op het vuur en doe er een beetje kokosolie in. Zorg dat de pan goed heet is voordat je het beslag er in doet (anders mislukt de pannenkoek). Verdeel het beslag door de pan met een spatel, zodat het gelijkmatig verdeeld is.

boekweitpannenkoeken (1)

Je kunt bijvoorbeeld heel lekker appel en kaneel toevoegen aan je pannenkoek (dit kun je overigens ook eerst in de pan doen, voordat je het beslag er in doet, maakt niet uit).

Je kunt de pannenkoek omdraaien als de bovenkant begint te ‘bubbelen’, draai om met een spatel. Als ze bruin zijn aan beide kanten, dan zijn de pannenkoeken klaar!

Smullen maar!

boekweitpannenkoeken (3)

Ha, al stiekem een hap genomen, ik vond ze lekker! Vooral die met appel en kaneel. Ze waren dus wel een beetje ‘stijfjes’, maar dat lag aan mij.. Ik ga dit recept zeker nog een keer proberen, maar dan met de juiste hoeveelheden.

boekweitpannenkoeken (4)

De kleine meid vond het ook helemaal lekker (met stroop!), ze heeft wel 3 (!) van die kleine pannenkoekjes gegeten. En toen zoonlief wakker werd, heeft hij er ook nog 1 verslonden. Een succes dus!

Tips?

boekweitpannenkoeken (2)

Ik vond het het makkelijkst werken om de appel eerst in de pan te leggen, dan te bestrooien met kaneel, en dan het beslag eroverheen te gieten. Op die manier verbrandt de kaneel niet in de pan en hou je de smaak goed vast.

Als je het met wat minder melk wilt maken, kun je ook een deel melk vervangen door water. Ik zou niet alles vervangen door water, want dat komt de smaak niet ten goede.

Heb jij al eens iets met boekweitmeel gebakken? (Zo ja, dan ben ik benieuwd naar het recept natuurlijk!) En lijken deze pannenkoekjes je wat?

xx
Loes

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *