Een makkelijk kersttoetje: applecrumble uit de oven

Dat kerst dit jaar anders gevierd gaat worden dan andere jaren, staat als een paal boven water. De Coronamaatregelen liegen er niet om en dat betekent dat kerst gevierd wordt in hele kleine gezelschappen. Best wel jammer, want ik vind kerst altijd best gezellig, zo met zijn allen. Wel blijft het kerstdiner ieder jaar stressen, ook al spreken we vaak af dat iedereen 1 gang maakt. Mijn favoriete gang om voor te bereiden is het toetje, en ondanks dat je het dit jaar waarschijnlijk niet voor een grote groep hoeft te maken, is dit echt een makkelijk kersttoetje: applecrumble uit de oven!






Een makkelijk kersttoetje_ applecrumble uit de oven

Makkelijk kersttoetje: Applecrumble uit de oven

Het recept dat ik gebruikt heb, komt van Mary Berry. Op zondagochtend heeft zij een programma op de BBC wat ik graag kijk tijdens het strijken. Haar geheim voor een goede crumble is dat je het fruit apart van het deeg moet maken. En ik kan je vast verklappen dat het werkt: je krijt een superknapperige crumble op deze manier. In haar recept gebruikt ze dus appel, maar je kunt ook een combi maken van appel en peer, of aan de slag met rood fruit. Kies wat jij lekker vindt!

Dit heb je nodig

Voorbereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Kooktijd: ongeveer 30 minuten
Voor ongeveer 6 personen
Voor het fruit heb je nodig:
  • 1,5 kg appels (je kunt ook eventueel 50% vervangen door peren, als je dat lekker vindt)
  • sap van een halve citroen
  • 100 gram lichte basterdsuiker
Voor de bovenkant heb je nodig:
  • 50 gram bloem
  • 50 gram havermout
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 150 gram gemengde noten (ik koos voor walnoten, hazelnoten en amandelen)
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 100 gram zachte roomboter

makkelijk kersttoetje apple crumble (1)

En zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (of 160 graden hete lucht).
  • Schil de appels en haal met een appelboor het klokhuis eruit. Snij je appels in dunne plakjes. Deze plakjes leg je in een pan die ook in de oven kan (heb je dat niet, kun je straks de appels overgieten in een ovenschaal). Doe de citroensap erbij, samen met 6 eetlepels water en de suiker (100 gr).
  • Zet dit op het vuur en breng het aan de kook. Als het kookt, zet je de pan in de oven. Laat zo’n 20 minuten in de oven staan, totdat de appel zacht is (maar niet tot moes).
  • Hak de noten met een mes tot kleine stukjes (niet te fijn).applecrumble makkelijk kersttoetje
  • Doe de gehakte noten met alle andere droge ingrediënten in een kom en doe de gesmolten boter erbij. Meng dit met een pannenlikker totdat er mooie klonten ontstaan.
  • Vet de bodem van een ovenschaal iets in en verdeel de mix over de bodem van de ovenschaal. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel.appelcrumble met kerst
  • Zet de ovenschaal bij in de oven en bak dit ongeveer 20 minuten of totdat je ziet dat de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Als het klaar is, haal je het uit de oven. Als je de crumble wilt ‘breken’, kun je er even doorheen roeren. Doe je dit niet, dan wordt het een soort koek (het blijft aan elkaar zitten).

Vlak voordat je het op tafel zet, doe je de appels in een bakje of glaasje. Verdeel de crumble er overheen. Als je dat te lang laat staan, wordt de crumble een beetje slof en zompig (mocht je daar van houden: geen probleem natuurlijk, maar ik vond het wel lekker om zo krokant te eten).

Smikkel van je makkelijke kersttoetje!

En dan is dit je resultaat: een superknapperig toetje met zoete appel onder de knapperige laag.

Tijd om te smikkelen! Dit makkelijke kersttoetje is het lekkerst als je het nog een beetje warm kunt eten. Mocht je nog wat crumble overhouden, dan smaakt het ook prima bij de koffie (ik spreek uit ervaring ;)).

Wat ga jij maken als kerstdessert? En ga je deze applecrumble ook een keer proberen?

xx

Loes




Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *