Dit zijn de tuinklusjes om in mei te doen

Heb je ook zo’n zin om lekker buiten bezig te zijn en je tuin weer op orde te krijgen? Dan is mei de perfecte maand om aan de slag te gaan! In dit artikel lees je welke tuinklusjes je in mei kunt doen om jouw tuin helemaal klaar te maken voor de zomer.

Dit zijn de tuinklusjes om in mei te doen (1)

Harken en bladruimen

Er valt in de lente vaak veel blad en ander tuinafval in je tuin. Dit kan er niet alleen onverzorgd uitzien, maar zorgt ook voor een minder goede doorluchting van je gazon of borders. Daarom is het belangrijk om met een hark of bladhark de rommel bij elkaar te vegen en af te voeren. Zo creëer je ruimte en ventilatie en krijgt onkruid en mos minder kans zich te nestelen.

Zaaien en planten

Mei is een uitstekende maand om bloemen en groenten te zaaien of te planten. Heb je nog kale plekken in je border? Vul deze dan aan met nieuwe beplanting die past bij de grondsoort en lichtomstandigheden van je tuin. Zaai bijvoorbeeld eens wat kleurrijke bloemenmengsels, zoals klaprozen, zonnebloemen of korenbloemen! Ook kun je nu beginnen met het planten van kruiden of groentezaden. Denk aan courgettes, sla of tuinbonen. Zorg dat de aarde goed vochtig is en dat er geen kans meer is op nachtvorst.

Tip!

Maak een zaai- en plantenplan op papier zodat je van tevoren al weet welke bloemen en planten wanneer gezaaid of geplant moeten worden.

Grasmaaien

Een netjes gemaaid gazon kan niet ontbreken in een tuin die helemaal klaar is voor de zomer. Maai het gras daarom regelmatig en houd het korter in droge periodes om verbranding te voorkomen. Verwijder na het maaien het afgemaaide gras, zodat dit geen kans krijgt om te gaan rotten op het gras.

Snoeien

Bloeiende struiken en bomen kunnen na de bloei gesnoeid worden. Op deze manier blijven ze mooi compact en stimuleer je nieuwe groei. Door het snoeien creëer je ook meer licht en lucht in de kroon van de struiken en bomen. Snoei ook tijdig de haag, zodat deze netjes bijgewerkt blijft.

Tip!

Vraag advies over hoe en wat je moet snoeien bij een specialist.

Dit zijn de tuinklusjes om in mei te doen (2)

–> Lees ook: maaien

Tuinklusjes om in mei te doen

In mei kun je flink aan de slag in je tuin om hem helemaal in orde te krijgen. Begin bijvoorbeeld met harken en bladruimen, zaaien en planten van bloemen en groente, grasmaaien en snoeien. Daarnaast zijn er nog talloze andere klussen die je in deze maand kunt uitvoeren, maar door deze vier klussen af te werken, heb je al een goede start gemaakt. Succes en veel tuinplezier!

Veelgestelde vragen over tuinklusjes die je in mei kunt doen

1. Wanneer kan ik het beste kruiden in mijn tuin zaaien?

Je kunt het beste beginnen met het zaaien van kruiden in mei, maar dit is afhankelijk van het soort kruid dat je wilt zaaien.

2. Kan ik graszaad ook in mei zaaien?

Ja, het is mogelijk om in mei graszaad te zaaien. Houd er wel rekening mee dat het dan warmer en droger is, waardoor er vaker gesproeid moet worden om de grond vochtig te houden.

3. Zijn er regels waar ik op moet letten bij het snoeien van bomen of hagen?

Ja, er zijn enkele regels waar je op moet letten bij het snoeien van bomen of hagen. Raadpleeg bijvoorbeeld de gemeente of een tuinspecialist voor informatie over de geldende regels binnen jouw gemeente.

xx
Loes
Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *