Bloembollen planten | Lente in je tuin!

Voor mij start de lente echt als de narcissen en krokussen hun kopjes boven het maaiveld steken. Bij ons in de wijk is dat echt een feest: op elk stuk groen staan ontelbaar vele bloemen. Zowel de narcissen als de krokussen doen het prachtig, en met het maaien wordt er (gelukkig) rekening mee gehouden. Lize wil de narcissen vaak plukken. Ik probeer haar dan uit te leggen dat we er meer aan hebben als we ze laten staan, maar soms… Hoe leuk is het dan om bloembollen in je eigen tuin te hebben: dan kun je er van nog dichterbij van genieten.

Bloembollen planten

Super leuk dus, die narcissen nu. Maar als je die in je tuin wilt hebben, dan had je die eigenlijk vorig najaar al moeten planten. Toch zijn er ook een boel bollen die je nu (in april) nog kunt planten, zodat je er later veel plezier van kunt hebben. Ranonkeltjes, zomerklokjes, Lelietjes-van-dalen, en bijvoorbeeld begonia’s kunnen prima geplant worden. Wil je weten welke bloembollen je precies wanneer kunt planten? Kijk dan even hier voor een handig schema. Ben je op zoek naar een boel zomerbloeiers? Als je op het gele icoon van een kraampje klikt (boven), kun je een mooie set aanschaffen!

bloembollen planten (1)

Het planten van bloembollen

Bloembollen planten is niet moeilijk, je moet het alleen even doen. Het is handig om eerst even de grond, waar je de bollen in doet, los te maken met een hark. Met een schepje maak je dan een gat, en vervolgens zet je de bloembol met het puntje omhoog (en de bolle kant naar beneden) in de grond. Dan maak je het gat weer dicht en je drukt de grond iets aan. Je plant de bloemen een factor 3 uit elkaar. Een bloembol van 3 cm doorsnede gaat 3×3 = 9 cm onder de grond en moet je ook 9 cm uit elkaar zetten.

Wil je liever bloembollen in een pot? Dat kan ook. Let er dan wel op dat de pot diep genoeg is en dat er een gat onderin zit, zodat het overtollige water goed weg kan lopen. Onderin de pot stop je wat grind of hydrokorrels, en daarbovenop potgrond. De bloembollen kunnen in de pot dichter bij elkaar dan in de grond. Bedenk de bloembollen met aarde en druk de grond goed aan. Tot slot geef je de bloembollen wat water.

Laagjes met bollen

Als je een tijd plezier wilt hebben van bloembollen, kun je verschillende lagen bollen over elkaar planten. Het beste is om laatbloeiers onder in de pot te doen, de middenbloeiers in het midden en de vroegbloeiers stop je bovenin. Op die manier kun je weken lang genieten van allerlei bloemen in de pot. Dek de verschillende lagen af met een laagje aarde.

bloembollen planten (2)

Lente in je tuin!

Oke, voor het planten van narcissen ben je dus nu te laat, maar als je nu de zomerbloeiers gaat planten, heb je over een paar weken plezier van de prachtige bloemen in je tuin.

Welke bollen zou jij willen planten? En geniet jij ook zo van die bloemen in je tuin (of bij je in de buurt)?

xx
Loes
Dit artikel bevat een affiliatelink. Als je via deze link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening. Zie ook mijn disclaimer.
De foto’s van de bloembollen komt van Shutterstock.

 

2 Reacties

 1. 13 april 2018 / 10:51

  Helemaal geweldig alle bloemen, ook hier in de wijk is het geel, paars en wit niet te missen.
  Ook in de tuin staan verschillende bollen, o.a. tulpen.
  Groet, Jeanine

  • Loes
   Auteur
   17 april 2018 / 21:33

   Oh heerlijk he! Ik heb zelf ook een paar bollen besteld, die gaan mooi in de lege potten hier. Ben benieuwd wanneer ze op gaan komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *