Linzen-bonensalade | recept voor warm weer

Lekker he, deze nazomer! Afgelopen zomer vond ik het wel echt heel erg heet in Nederland, van mij mocht het wel iets minder, maar zo richting de herfst vind ik 20+ graden helemaal fijn. ’s Ochtends en ’s avonds koelt het heerlijk af, en overdag een fijne zon. Ik hoop dat het nog even zo blijft (die regen mag ’s nachts wel komen van mij ;-)). Als het echt warm wordt (lees: 25+ graden) dan heb ik nooit zoveel zin om uitgebreid in de keuken te staan. Dan krijg ik het nog warmer. Ik ben daarom altijd op zoek naar makkelijke recepten, die het ook goed doen bij warm weer: zo iets wat snel klaar is en wat je ook buiten kunt eten. Vandaag heb ik zo’n recept voor je: linzen-bonensalade!
Lekker buiten eten

Buiten eten is iets wat voor mij echt bij de zomer en bij vakantie hoort. Dat geeft zo’n heerlijk gevoel! Overigens hoef je niet alleen op vakantie buiten te eten, dat kan natuurlijk ook gewoon in je eigen tuin. Of misschien bij het buurtfeest. Het gerecht wat ik vandaag met je ga delen komt uit het boek ‘Altijd iets te vieren’, dat ter ere van het 125-jarig bestaan van Albert Heijn werd uitgebracht. Inmiddels is het niet meer via Albert Heijn te krijgen, helaas. Ik heb het recept wel een beetje aangepast, en uiteraard ben je er vrij in om dingen toe te voegen of weg te laten. Maak er wat lekkers van!

Het recept is voor 4 personen. Het bereiden kost ongeveer 10 minuten (yay!), vervolgens 30 minuten wachten.

Ingrediënten

 • een halve komkommer
 • 1 blik linzen (400 gram)
 • 1 blik of pot limabonen (400 gram)
 • Als je het leuk vindt, kun je ook iets minder linzen en limabonen doen en een extra blik met een bonenmix kopen (bijvoorbeeld met kikkererwten en limabonen), dat maakt het nog lekkerder
 • 2 eetlepel mosterd
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 eetlepels dragonazijn
 • 2 teentjes knoflook
 • het originele recept bevat ook nog 4 takjes platte peterselie, maar dat mag van mij ook achterwege blijven
 • evt. nog wat zout en peper

En zo maak je het

Was de komkommer en snij deze in kleine blokjes. Doe de linzen en bonen in een zeef en spoel ze goed af met koud water. Laat ze vervolgens uitlekken. Meng in een kommetje de mosterd, zonnebloemolie, mayonaise met de azijn en pers ook de knoflook er bij in.

Meng vervolgens alle bonen en linzen in een kom en doe het mosterd-azijn-zonnenbloem-mengsel en de peterselie er door en laat het 30 minuten staan. Voeg vlak voor het opdienen de komkommer toe en breng het op smaak met peper en zout (niet per se noodzakelijk).

recept voor warm weer linzen-bonensalade (1)-

–> Een ander lekker recept voor warm weer: Pokebowl met mango, kip en noodles

Linzen-bonensalade: recept voor warm weer

Deze salade kun je heerlijk bij de barbecue eten. Wij eten het als maaltijd, maar voegen dan nog wel een gebakken ei, wat tomaat een brood toe. De Turkse supermarkt bij ons in de buurt verkoopt (naast de limabonen!) een Turks ‘stokbrood’, en dat was de laatste keer een groot succes! Het mag ook een ciabatta of een gewoon stokbrood zijn overigens hoor, net zo lekker :-).

recept voor warm weer linzen-bonensalade (3)-

En als je nou wat overhebt, dan kun je dat zo in een bakje bewaren voor morgen: tijdens de lunch met alleen wat tomaatjes ook erg lekker! Dan zijn de smaken nog wat verder ingetrokken 🙂

Ben jij ook zo’n fan van ‘makkelijk’ eten met warm weer? En wat eet jij dan graag?

xx
LoesGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *