Knipsels van week 26: Legoland, Slot Egeskov, de Store Baeltbrug en Zweden

Zoals je in mijn maandoverzicht al kon zien ben ik op moment van schrijven in Zweden op vakantie! Afgelopen zaterdag kwamen we aan, nadat we afgelopen week eerst in Denemarken waren. Op Funen om precies te zijn. We vonden er onze eerste geocache, en vonden er nog meer, waren stiekem even in Noorwegen en Amsterdam tegelijk, zagen dat Manneke Pis niet alleen in Brussel staat en gingen op zoek naar mijn lievelingsdier: de Eland. Maak je klaar voor veel foto’s in deze Mijn week in foto’s 26.


Maandag

Goedemorgen! We beginnen deze week in Legoland Billund! Het weer zit niet echt mee vandaag (beetje regenachtig) en dus beginnen we binnen, waar je van heel dichtbij de vissen kunt bekijken.

Als het even opklaart gaan we heerlijk spelen in Duploland, waar de huisjes echt op Duplohuisjes lijken. Maar dan zo groot dat je er op kunt spelen. Zo leuk gedaan!

En we wurmen ons ook nog even gezamenlijk in een Duplo Reuzenrad. Ik pas er letterlijk maar net in. Ik moest weer uitstappen met een hele speciale soepele move, haha.

En we zitten natuurlijk ook nog een keer in een bootje.

Vervolgens pakken we ook nog een prachtige duikshow met een koning, wachters en een prinses mee, die was echt super leuk opgezet.

We mochten de bolderkar van mijn schoonouders lenen deze vakantie en ik geloof dat ik het vorige week ook al zei: wat ben ik blij met dat ding! Als de kids er niet in willen zitten kunnen al onze spullen er in, heerlijk! We probeerden zoonlief te laten slapen in de kar, maar langer dan het maken van de foto heeft hij er niet in gelegen, helaas.

We rijden uiteraard met het treintje door het park, en zo leuk, zelfs de staanders die het dak dragen zijn van die legobuisjes gemaakt.

De kleine meid mag onze boot besturen. Dat blijkt nog best lastig, omdat er wat vertraging in het stuur zit, haha. Gelukkig kun je niet de verkeerde kan op varen..

Er was ook een soort Madurodam, maar dan van Legoblokjes, en de NS reed er ook! Zo leuk om te zien.

De Staafkerk van Borgund was nagemaakt van Legoblokjes, en aangezien ik daar geweest ben, moest het natuurlijk even op de foto.

Op de terugweg zien we dat het een intensieve dag is geweest, haha, er liggen er 2 te tukken op de achterbank!

Dinsdag

Vandaag belooft het de mooiste dag van onze week in Denemarken te worden en omdat we zo dicht bij het strand zitten, gaan we dus zandkastelen bouwen! En schelpen zoeken, uiteraard. Het strand is hier niet heel erg breed (of lang?), en er zijn veel rotsen waar papa’s en mama’s die een hekel aan zand hebben kunnen zitten. Perfect dus!

Na het middagslaapje rijden we naar Bogense, waar ze in de haven een soort kunstmatig strand hebben gemaakt (of eigenlijk gewoon een zandbak voor kinderen). Die van ons duiken er op de kop in. Op Instagram vroeg ik me al af hoe het komt dat mijn kids zo van zand houden. Ze rollen er letterlijk in! (Kleine varkentjes :-)).

En wij konden mooi aan het water zitten. Het was lekker, niet te warm en niet te koud, dus helemaal goed zo.

We trekken nog even het dorpje in, wat er super schattig uit ziet zo met al die gekleurde huisjes.

Tot onze verbazing zien we een verwijzing naar ‘Manneken Pis’. Ik dacht dat die alleen in Brussel stond???

Niet dus, Bogense heeft ook echt een exemplaar! Grappig!

En als we terug naar onze auto lopen (haha, niet deze) vallen we met onze neus in de boter: er is in de haven een bijeenkomst van allemaal oldtimers. Zo leuk om te zien, deze Ford komt bijvoorbeeld uit 1929, gek idee he?

Als we weer naar huis rijden, stoppen we weer eens bij één van de vele kraampjes aan de kant van de weg, waar aardappelen, tomaten, aardbeien en weet ik wat meer verkocht worden. Wij houden het bij aardbeien, en die zijn steeds hartstikke lekker.

Als manlief terugkomt van hardlopen ‘s  avonds, vertelt hij dat er echt een prachtige zonsondergang is. Ik race dus met camera en telefoon naar de zee en blijf echt een kwartier lang foto’s maken van de zonsondergang. Van mij mag deze foto zo bij ons aan de muur, zo groot mogelijk. Prachtig toch?

Als ik ’s avonds in mijn reisdagboek schrijf, kan ik het niet laten om de munten van Denemarken te ‘krassen’. Dat vind ik echt zo jammer van de Euro tegenwoordig, dat je in het buitenland geen ‘vreemd geld’ meer hebt. Vroeger deden we dit altijd!

Woensdag

Woensdag bezoeken we Slot Egeskov, wat is dat een prachtig kasteel zeg! En zo fijn om te zien dat ze helemaal gericht zijn op kinderen, er is zoveel te doen voor ze!

Naast het kasteel hebben ze ook nog een loods met allerlei prachtig bewaard gebleven oldtimers. Ook hier weer een aantal echt oude auto’s. Ik hou daar altijd wel van.

En er is een winkeltje bewaard gebleven (nagemaakt?) met allerlei leuke hebbedingetjes. Uiteraard maak ik even een foto van de fournituren :-).

In een andere loods hebben ze allerlei wagens van Falck staan, de reddingsdienst in Denemarken (waar o.a. de Brandweer onder valt). Ze hebben een ambulance helemaal gestript, zodat de kids er in kunnen spelen: ze mogen de alarmlichten aan doen en kunnen achterin echt op de brancard liggen. Die snoetjes zeggen genoeg toch?

Er zijn op Egeskov verschillende tuinen ingericht en als we naar de uitgang lopen, zien we deze prachtige paarse uienbollen. Die vind ik zo mooi!

Donderdag

Donderdag rijden we naar Odense, maar we hebben een beetje pech vandaag, want het regent echt pijpenstelen.

We gaan dus lekker even ergens koffie drinken (en deze meneer is altijd zo blij als hij zichzelf ziet op de telefoon, haha).

We zitten in een vet leuk restaurantje, waar bier gebrouwen wordt. Jammer dat het ochtend is, en we nog moeten rijden ;-).

We lopen door het H.C. Andersen-kwartier en zien dat er een geocache in de buurt ligt. Die vinden we en we tekenen het logboek.

Odense is echt een hele leuke, kleurrijke stad, zelfs als het regent, maar we hebben eigenlijk niet zo heel veel zin om nog uitgebreid wat te gaan doen. Dus lopen we gauw even langs het geboortehuis van H.C. Andersen (van de sprookjes, weet je wel) voor een foto.

En daarna gaan we lekker ergens lunchen. We komen langs ‘Magasin’ (geloof ik) en daar hebben ze gewoon een department van Sephora, jeej! Dat wist ik helemaal niet.

Aan het einde van de regenachtige middag besluiten we nog even op zoek te gaan naar een geocache en ook deze vinden we gelukkig. Inmiddels hebben we al heel wat schatten geruild!

’s Avonds eten we lekker wraps.

Vrijdag

Omdat het vrijdag ook pijpenstelen regent, gaan we naar het Deens Spoorwegmuseum, ook in Odense. Daar hebben ze zo’n mooi ‘round building’ (hoe noem je dat in het Nederlands, zo’n half rond gebouw met een draaischijf in het midden waar je de treinen op kunt ontsluiten?), met allerlei prachtige stoomlocomotieven.

 

Een aantal treinstellen zijn opengesteld voor publiek en het is zo leuk om er binnen te kijken.

Buiten leggen ze nog wat uit over de draaischijf, maar mijn Deens laat net wat te wensen over om het goed te kunnen volgen en de regen helpt ook niet mee, dus daar kijken we niet zo heel lang.

Het allermooist is wel het speelgoed op ‘het balkon’. Ze hebben er een soort restaurantje voor ouders gemaakt, en een groot speelgebeuren voor de kids: je kunt er verkleden en heerlijk klimmen en rennen. En net doen of je een trein bent. Echt super leuk!

Danmarks Jernbanemuseum dus, een dikke vette aanrader voor een regenachtige dag.

En zo op de laatste avond in Denemarken moest ik nog even een foto maken van deze meneer in zijn grote bed. Waar hij afgelopen week wel 10 keer uit is gestuiterd, omdat hij het hele bed doorkruipt.. Thuis slaapt hij nog in zijn kleine bed, wel met 1 kant naar beneden, maar daar zit dan weer zo’n plank voor, zodat hij er niet uit kan rollen. Hier hebben we inmiddels allemaal kussens en stoelen om zijn bed gezet, en de laatste 2 nachten gaat het gelukkig goed. Hij voelt zich wel heel stoer, met Pikachu naast zich. <3

Zaterdag

Vandaag is het vertrekdag en terwijl we de tassen en auto inpakken, liggen deze 2 toppers zo op de bank. Ik smolt!

Manlief gaat lekker met de kids nog even aan zee ravotten terwijl ik het huisje schoonmaak en als ik ze op kom halen, krijg ik dit uitzicht. Prachtig toch?

Nog 1 laatste blik op onze ‘buren’ van de afgelopen week en dan gaan we. Funen, wat was je mooi!

Deze foto sturen we weer naar de familie, om te laten zien dat we weer onderweg zijn.

We rijden (o.a.) over de Store Baeltbrug, en ik vind zulke dingen altijd enorm imposant. Ik rij zelf over de brug naar Malmö (die van de serie The Bridge) en voel me heel erg Saga Noren (maar dan zonder die porsche). Helaas geen foto van, omdat ik dus zelf reed.

Halverwege de trip in Zweden stoppen we even bij een supermarkt voor wat boodschappen en de tas blijkt niet tussen de kinderstoelen achterin te passen. Dus ga ik achterin zitten…

En verhuist dochterlief met stoel naar de bijrijdersplek. Super gezellig! Zo rijden we het laatste stuk.

In Zweden treffen we een blauwe lucht en van die heerlijke stukken waar elanden kunnen zitten. Aangezien de Eland mijn lievelingsdier is, heb ik zo’n 200 kilometer lang intensief zitten speuren. Helaas tot op heden nog geen eland gespot (wel een vos, een hert en 2 dikke hazen).

En als we dan ’s avonds op onze veranda zitten, genieten we van dit heerlijke uitzicht.

Ik plak nog even de etiketten van de Deense biertjes in mijn vakantiedagboek en dan gaan we de nacht in.

Zondag

Na een dramatische nacht met maar een paar uurtjes slaap (iets met kinderen die niet sliepen en het feit dat het hier amper 5 uur ‘donker’ is) gaan we zondag even de buurt verkennen. Bij een meer in de buurt staat een boot tot onze beschikking en we gaan even kijken of we het kunnen vinden (ja!).

Als we ’s middags nog een eindje gaan wandelen rondom ons huis, loopt deze lieve lapjeskat met ons mee. Manlief floot, en hij miauwde terug, en hij bleef echt de hele weg bij ons (ook weer terug). We wilden hem al bijna mee naar huis nemen.

De bermen zijn hier zo prachtig, er staan zoveel verschillende kleuren bloemen in. En kijk deze klaver. Zo paars heb ik die nog nooit gezien (denk ik). En zo groot ook!

Dit is ons huisje tot maandag, dan verhuizen we naar het grote gele huis, waar de kids in een eigen slaapkamer kunnen. Nu liggen ze op de vliering boven de woonkamer, wat dus niet echt ideaal is. Hopelijk hebben we komende nacht iets meer slaap!

Voor het eten gaan we nog even lekker samen kleuren, en de stiften zijn favoriet.

Vanavond leggen we zoonlief eerst in bed en gaan we dus met dochterlief maar kwartetten en Uno spelen op onze slaapkamer (omdat zoonlief dus boven de woonkamer op de open vliering slaapt). Na een half uur ligt hij te snurken en kan ook deze topper naar bed.

En nu zit ik heel stilletjes te typen, iets meer woorden dan je van me gewend bent, maar dat komt ook omdat er zoveel te vertellen was! Morgen verhuizen we dus hopelijk naar 50 meter verderop, dan is het gele huis vrij, waar we nog een week verblijven. Hopelijk spotten we nog een eland de komende week!

Wat heb jij gedaan afgelopen week? En heb je nog opmerkingen over mijn foto’s uit Denemarken en Zweden? Ik ben benieuwd!

xx
Loes1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *