Toen we laatst op vakantie gingen naar Chamonix kreeg ik van Neelke de vraag hoe we dat deden: met de kids in de auto 1000 km rijden. Of ik daar niet eens een artikel over wilde schrijven, want ze kon wel wat tips gebruiken. Daar heb ik even over na moeten denken, want hoe vermaak je kinderen in de auto op vakantie eigenlijk?
Hoe vermaak je kinderen in de auto
Oké, laten we even beginnen met een kleine disclaimer. Ik probeer vandaag mijn tips met jullie te delen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze voor iedereen gaan werken. Onze kids slepen we eigenlijk van jongs af aan al overal naartoe en ik denk dat dat ook een klein beetje helpt. En (gelukkig) zijn onze kids hoe dan ook bijzonder in bepaalde dingen (zo hadden we het er vandaag bijvoorbeeld over dat ze gelukkig nooit om 6 uur ’s ochtends wakker zijn geweest, zoals je soms bij anderen hoort. Langslapers, die van ons, jeej!).
Want dit is natuurlijk de nachtmerrie van iedere ouder: dat je op vakantie gaat (ver weg) en dat je de hele weg met schreeuwende kinderen zit. Is het bij ons dan altijd goed gegaan? Nou, niet helemaal, want ik kan me ook nog een vakantie in de Elzas herinneren met een schreeuwende hongerige baby en eigenlijk geen plek om te voeden. De oplossing destijds: dochterlief voorin, ik achterin zodat ik de kleine man de fles kon geven. En opgelost!
1. Kalmte kan u redden
Misschien een beetje voor de hand liggend, maar wees voorbereid op een lange dag. Hoe relaxter je zelf bent, des te relaxter zullen je kinderen zijn. Als jij al helemaal in de stress ligt, omdat je bang bent over hoe de reis zal gaan, dan voelen je kinderen dat feilloos aan. Actie – reactie als het ware. Dus relax: die houding nemen je kinderen (gedeeltelijk) over.
2. Wees klaar voor vertrek
Zorg dat je de avond voor je vertrekt de auto al zoveel mogelijk hebt ingepakt. Zo heb je ’s ochtends geen stress meer over dingen die je eventueel vergeten bent. Alleen de laatste dingen hoef je dan nog in te pakken.
3. Een goede voorbereiding is het halve werk
Vooral als je met kinderen in de luiers reist (of kinderen die net zindelijk zijn), wil het nog wel eens mis gaan. Onze zoon heeft standaard 3 keer een natte broek (waarschijnlijk omdat de luier anders vol raakt omdat hij veel zit of zo?). Dan is het handig als je genoeg luiers en schone kleren voor het grijpen hebt. Dus niet als eerste in de kofferbak inpakken, maar het liefst achter de stoel, of ergens waar je er makkelijk bij kan.
Dat geldt ook voor een gewoon schoon t-shirt (chocomel uit een blikje gaat hier ook standaard over de trui…).
4. Wat lekkers voor onderweg, maar…
Toen onze kleine meid nog wat kleiner was, leek het ons een leuk idee om haar een doosje met snoepjes te geven voor onderweg. Zo kon ze zelf beslissen wanneer ze wat nam en op was op. Dat hebben we geweten. Nog geen 30 km van huis was alle snoep op. En 31 km van huis stonden we aan de kant van de weg met een kotsend kind..
Ook wij moeten leren natuurlijk en we hebben dus nu geleerd dat wij bepalen wanneer er wat lekkers komt. Alleen drinken staat bij ons standaard in de middenarmsteun, zodat ze daar zelf bij kunnen (in zo’n mooie pop-up beker van Mepal, die ook goed dicht kan).
5. Zorg voor voldoende auto-proof speelgoed
Speelgoed pakken wij eigenlijk op 2 manieren in. Ik maak voor beide kids een tasje met speelgoed dat ik uitgekozen heb, en ze kiezen zelf ook nog wat speelgoed voor onderweg. Doordat ze niet weten wat ik in hun rugzakje heb gestopt, zijn ze eerst al bijna een uur zoet met ontdekken welk speelgoed er allemaal mee is gegaan. Uiteraard zorg ik ook altijd voor wat ‘nieuw’ speelgoed. Zo heb ik voor de komende vakantie al een mini-emmertje met schepjes enzo voor het strand gekocht. Onze kids hebben niet per se zand nodig om er mee te spelen, haha.
Ik zou zelf geen kleurpotloden en stiften en dat soort dingen meenemen, maar wel boekjes om te lezen, spulletjes uit het keukentje (pannetjes, bordjes, bekers, speelgoedeten), enz.
6. Pas je bestemming aan je reisgezelschap aan
Toen onze dochter 3 maanden was, zijn we (al?) met haar op vakantie gegaan. We kozen Engeland, omdat je dan met de boot kunt. Dat betekent zo’n 4 uur rijden naar Duinkerken of Calais en dan zit je 2 uur niet in de auto (of nog langer als je even moet wachten tot je aan boord mag). Ze keek destijds haar ogen uit en kreeg ontzettend veel aandacht van mensen aan boord.
Op de boot is ook van alles te doen voor (jonge) kinderen, dus dan kunnen ze zich mooi uitleven (en moe worden). In Engeland bleven we toen in het zuiden, en hoefden we vanuit Dover niet ver te rijden: dat maakte het een prima vakantie met een baby!
Overigens gingen we met zoonlief ook weg toen hij 3 maanden was: Zuid-Duitsland was toen de bestemming en dat was ook heel goed te doen. Niet te ver, en hij sliep gelukkig veel onderweg.
Vorig jaar zomer zijn we overigens weer in Engeland geweest, en de speelhoek was echt geweldig: gewoon een indoor playground! Toen we van de boot af reden, hadden we al 2 slapende kinderen.
7. Kijk goed naar wat je kind volhoudt
Ook een inkopper misschien, maar wel heel erg belangrijk. Toen we met zijn 2-en waren reden we gewoon om beurten en stopten we alleen om te plassen of te eten. Dat lukt nu niet meer, maar dat maakt niet uit. Onze ervaring is dat we na de eerste 25 km al een stop moeten maken, omdat de kleine meid dan moet plassen (haha). Daarna kunnen we vaak een flinke ruk maken, en rijden we dus een aantal uur door. Als er een beetje gesputter van de achterbank komt, is het tijd om te stoppen.
8. Neem voldoende tijd voor een stop
Als we stoppen, dan zoeken we eigenlijk altijd iets uit waar de kids zich ook kunnen vermaken. Een speeltuin buiten of binnen, een plek waar je lekker kunt zitten, zoiets. En een plek waar een fatsoenlijke wc en verschoonruimte zijn. Dus niet zo’n huisje langs de snelweg met een RVS plee. We wandelen altijd even rond, kijken wat er te beleven is en eten en drinken wat. Vooral de (binnen)speeltuin gebruiken we dan veel, en de kids kunnen hun energie dan even kwijt. Soms gaan we dan nog voor een kindersurprise, want die dingen doen het ook altijd goed.
LEES OOK: Zo maak je een picknick-kleed voor onderweg
9. zorg voor wat filmpjes
Wij hebben 2 ipads, maar 1 is ook al hartstikke fijn. Eerder zorgde ik er voor dat er lokaal een boel filmpjes staan, maar tegenwoordig hebben we een abonnement op Netflix en dus download ik vantevoren van elke favoriete serie een stuk of 10 afleveringen. Onze kids kiezen het liefste zelf wat ze kijken en dan is Netflix dus echt een uitkomst.
Ook als je kids wat jonger zijn is een ipad een uitkomst: je kunt ‘begeleide toegang’ inschakelen en dan kunnen je kids de ipad niet meer bedienen (moet je eest een code voor ingeven). Bij onze kids werkt dat inmiddels niet meer, maar dat hebben we in het verleden wel gebruikt. Dan kun je gewoon een filmpje aanzetten en dan maakt het niet uit wat ze met hun vingertjes op het scherm doen.
10. Spelletjes op de ipad
Als je toch die ipad al mee gaat nemen, is het heel handig om er een aantal spelletjes op te zetten. Onze kids (dus 2 en 4 jaar op dit moment) vinden eigenlijk alle spelletjes van Lego Duplo geweldig: Circus, Ice Cream, Trains, Food en Animals maar ook Creator Islands (van Lego) en Lego Juniors Create & Cruise. Ook Peppa Paintbox en Peppa Eater Eggs blijven leuk en zorgen voor veel speelplezier in de auto. (De Star Wars spelletjes zijn uiteraard voor mama :-)).
11. Spelletjes onderweg
Mijn dochter heeft nu de leeftijd dat ze ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ geweldig begint te vinden en ze is er nog goed in ook! We gaan ook vaak ‘op zoek’ naar bepaalde dingen, bijvoorbeeld een roze auto, of een rode vrachtwagen. Dat houden we geen uren vol, maar het lukt dan toch aardig om het humeur weer op peil te krijgen. Als de kids wat groter zijn, dan lijkt me autobingo ook een heel leuk idee. Dan ga ik zelf ook mee doen!
12. Natte en droge doekjes!
Mijn laatste tip is niet geheel onbelangrijk: zorg dat je voldoende natte en droge doekjes voor het grijpen hebt. Luierdoekjes of toetenpoetsers, wat je wilt, als je er maar makkelijk bij kunt. Voor plakkerige vingers, vieze neuzen, vlekken in de (lederen) bekleding, enzovoorts. Ook droge doekjes kunnen handig zijn. Zelf pak ik altijd een keukenhandoek en voldoende papieren zakdoekjes in. Dat laatste is vooral handig als het wc-papier ergens op is!
En dat waren mijn tips. Het is een beetje een lang verhaal geworden, maar zo proberen wij het te doen, met kids in de auto. Nog een laatste ding: onze ervaring is ook dat het helpt om niet op een ‘belachelijk’ tijdstip te vertrekken. Dus niet om 04:00 uur ’s ochtends bijvoorbeeld. Meestal staan we ‘gewoon’ op en vertrekken we na het ontbijt.
Heb jij nog tips voor een lange autoreis met kinderen? Deel ze in de comments!
xx
Loes
Haha, ik was het zelf al weer vergeten, maar thanks voor dit artikel! Zo voor de zomervakantie komt hij denk ik voor veel papa’s en mama’s als geroepen. Onze enige lange autoreis met Joep was tot nu toe in maart naar Noord-Frankrijk. Op zich een goede afstand om te doen, maar de heenreis was hij zo ziek en aan de diarree, echt zo zielig. Dan moet je echt meteen stoppen als hij een poepluier heeft (want zn billen waren helemaal stuk) en dan komt er natuurlijk maar geen stop… De terugreis was hij beter, en moest je hem een stuk meer bezighouden. Probleem is dat hij al het speelgoed weer op de grond gooit en dan gaan gillen dat hij er niet bij kan… En hij is nog een beetje te klein voor spelletjes en kleurboeken. Ik denk dat ik maar een speelgoedverzameling aan touwtjes ga maken ofzo.. Want we gaan eind augustus naar zuid frankrijk. Maar ik denk dat we snachts gaan rijden, want zo’n enorm eind in de auto is wel heel erg lang voor hem.
Je tips zijn leuk, die van de ‘begeleide toegang’ kende ik nog niet, dat lijkt me heel handig! En dat verhaal van de snoepjes, lol!! Dat doen we maar niet dus 😉
Auteur
Als Joep goed kan slapen in de auto is het inderdaad wellicht handig om ’s nachts te gaan rijden. Onze kids vinden dat niks, en vallen soms overdag gelukkig ook wel (even) in slaap in de auto. Dat op de grond gooien herken ik ook wel, maar ondertussen zijn we heel handig geworden in het oprapen van speelgoed, zelfs tijdens het rijden! Wel zielig van die diarree, dat is echt geen pretje. Dan moet je inderdaad vaak verschonen. Ik hoop dat de reis meevalt straks, gewoon relaxen, dan komt het allemaal wel goed! 🙂