Het leed dat grote voeten heet

29 paar schoenen heb ik. En dan heb ik mijn sportschoenen niet meegeteld. Nu hoor ik je denken: dat is schandalig veel. De meningen zullen er over verdeeld zijn, maar ik vind het best een flink aantal. Ik weet dat er mensen zijn met nog veel meer schoenen, maar mijn moeder bijvoorbeeld begrijpt het niet. Want waarom heb je nou zoveel schoenen nodig? Tja, en daar sla je de spijker op zijn kop, want nodig, dat is het natuurlijk niet echt. Vandaag vertel ik je over het leed dat grote voeten heet, en hoe dat zorgt voor mijn ‘uitgebreide’ schoenencollectie.

Het leed dat grote voeten heet

Ja, laten we het direct over de reden hebben dat ik ‘zoveel’ schoenen heb. Al zolang ik mij kan herinneren, heb ik schoenmaat 42. Voor een dame is dat best groot, kan ik je vertellen. Gelukkig ben ik 1,77 m en valt het dus in verhouding best wel mee. Toch kan ik bepaalde schoenen niet echt dragen, omdat ik dan echt van die enorme zeilschepen onder aan mijn benen heb.

Met maat 42 heb je niet echt een grote maat. Er zijn tegenwoordig in veel schoenenwinkels planken met ‘grote maten’ te krijgen. Alleen zijn dat dan weer de maten 43, 44 en 45. Een ontzettend goede ontwikkeling natuurlijk, want dames met nog grotere voeten dan ik hebben steeds meer keuze.

het leed dat grote voeten heet

Alleen zijn mijn eigen voeten daarvoor dus te klein. Het andere (overgrote) deel van de meeste winkels heeft schoenen in bepaalde collecties. Vaak lopen die collecties van maat 36 tot en met 41. En dan val ik dus buiten de boot. Er zijn wel merken die een collectie hebben tot en met maat 42, maar vaak is er dan maar 1 paar van maat 42 uitgeleverd. Daar hebben we dan precies de reden voor mijn vele schoenen: als ik schoenen tegenkom die ik leuk vind en die 1. in maat 42 zijn gemaakt en 2. ook nog eens beschikbaar zijn in maat 42, dan begrijp je natuurlijk dat ik die schoenen gewoon moet kopen.

Doe ik dat niet, en bedenk ik me later dat ik die schoenen toch graag wil hebben, dan zijn ze in 99% van de gevallen uitverkocht (trust me: been there, done that). En dat is super frustrerend.

–> Misschien vind je dit ook leuk: Pimp je sneakers!

Een grote schoenencollectie

Als ik naar de schoenen van mijn kinderen kijk, dan ben ik blij als ik de neuzen (van de schoenen :)) langer dan 2 weken netjes kan houden. Maar zelf speel ik niet meer in de zandbak, en dus slijten mijn schoenen ook niet meer zoals dat vroeger ging. En dus kan het zijn dat ik nu schoenen koop die ik over 10 jaar nog steeds draag. Pumps draag ik bijvoorbeeld niet dagelijks, dus die gaan op die manier best lang mee.

het leed dat grote voeten heet 2

En omdat je dan ‘periodiek’ nieuwe schoenen koopt, kan het dus zijn dat je schoenencollectie best wel eens wat uitgebreider wordt. Inmiddels weet ik wel een beetje welke winkels wél schoenen verkopen in maat 42, en het kan zo maar eens zijn dat ik voor komende zomer nog een paar leuke sandaaltjes bij Gabor schoenen ga bestellen. Gabor is een Duits merk dat ook in Nederland steeds groter groeit. Er zijn al 9 winkels in Nederland, maar zelf vind ik online bestellen een stuk handiger. Zij hebben niet alleen schoenen voor grote voeten (tot en met maat 44), ook dames met kleine voeten kunnen er terecht, want ze beginnen bij maat 35.

Hoeveel paar schoenen heb jij? En draag je ook al je schoenen? Herken je mijn probleem qua maat (groot of klein?) Ik ben benieuwd hoe jij er tegenaan kijkt!

xx
Loes

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.
De uitgelichte afbeelding van de dame met schoenen komt van Shutterstock.

 

10 Reacties

 1. Maaike
  4 mei 2018 / 08:01

  Héél erg herkenbaar. Ik heb ook maat 42. Wat ik ook frustrerend vind is dat sportschoenen er in die maat niet zijn. Sportschoenen vallen altijd kleiner waardoor ik 42 niet pas en altijd herensportschoenen moet kopen. Herken je dat ook? De laatste jaren koop ik bijna altijd mijn schoenen via webshops. Gabor is ook één van mijn favoriete merken. Het is mij te vaak overkomen dat mast 42 niet meer in de winkel was, en de verkoopster zei dat ik 41 wel mag passen. In de winkel lijkt het dan goed te zitten maar eenmaal gekocht en een dag gedragen weet ik: miskoop. Ik pas dus nooit meer 41 aan.

  • Loes
   Auteur
   10 mei 2018 / 21:45

   Sportschoenen waren jaren ook een drama inderdaad. Hardloopschoenen heb ik in 43,5. Skischoenen zijn ook vervelend trouwens, die ook 43,5 en dus mannenmodellen. Qua sneakers heb ik vaak herenmodellen (of misschien wel uniseks), omdat die tot 46 ofzo gaan. En heel herkenbaar ook dat kopen in maat 41. Dat heb ik in het verleden ook te vaak gedaan. Ik koop ook 90% van mijn schoenen online.

 2. Haydée
  5 mei 2018 / 22:00

  Ik snap volledig dat je de schoenen koopt als je een paar vindt dat mooi is én nog eens in je maat! Dat aantal valt best mee hoor. 😉

  • Loes
   Auteur
   10 mei 2018 / 21:45

   Haha, dank je wel. Ik zal het mijn moeder doorgeven ;-).

 3. 6 mei 2018 / 00:10

  volledig herkenbaar. had met 11 jaar ook al mt 42 en kon alleen in lelijke ecco’s of JJ’s . Niks hip en leuk. sportschoenen vallen idd vaak klein. Mijn hardloopschoenen zijn zelfs 43,5. Ook hier gat in de lucht al ik uberhaupt wat leuks vind wat ook nog goed past van 42 valt vaak klein

  • Loes
   Auteur
   10 mei 2018 / 21:47

   Hier ook hardloopschoenen in maat 43,5! Hoewel de binnensportschoenen tegenwoordig steeds vaker in maat 42 ook passen (Reebok laatst nog, gelukkig!). Bij sommige winkels valt 42 inderdaad klein (amigo, invito enzo). Maar gelukkig is er steeds meer leuks te koop :-).

 4. 11 mei 2018 / 12:20

  Hé daar zijn je witte sneakers 🙂 Ik herken het niet, zelf heb ik maat 40. Dat is zo’n gangbare maat dat ‘ie er trouwens ook altijd tussenuit is maar ik kan me voorstellen dat dit oprecht lastig is. Je zou toch zeggen met alle lange vrouwen in Nederland dat het assortiment wel wat breder zou zijn.

  • Loes
   Auteur
   11 mei 2018 / 22:29

   Haha, ja, daar zijn ze inderdaad! Tja, het vervelende van een gangbare maat is dan weer dat je op tijd moet shoppen. En ja, in Nederland zijn veel vrouwen met grote voeten (mijn moeder zelf heeft maat 43 bijvoorbeeld), dus snap ook niet zo goed dat er nog series zijn die maar tot 41 gaan.

 5. 11 mei 2018 / 17:46

  Lijkt me inderdaad vervelend als je gewoon niet de keuze hebt uit de standaard schoenen. Ik heb zelf maatje 37. Dat is een mooie maat, want je zit dan net boven de 36. En 37 en 38 zijn altijd wel de maten waarvan schoenen wel op voorraad zijn.

  • Loes
   Auteur
   11 mei 2018 / 22:30

   Ha, ja, dat is inderdaad zo: van 37 en 38 staan vaak de modellen nog wel in de winkel. Heb je fijn veel keus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *