Mag jouw kind lekker vies worden buiten?

Ken je dat? Heb je je kind net netjes aangekleed, gaan ze even buiten spelen. En je voelt ‘m al aankomen: gevallen in het zwarte zand, zwarte knieën, broek kapot, schoenen voor altijd beschadigd, en van top tot teen onder de viezigheid. Ik hoor soms kinderen zeggen dat ze niet buiten mogen spelen, omdat ze van hun ouders niet vies mogen worden. Maar is dat nou zo erg, als je kind lekker vies wordt van buiten spelen?

Buiten spelen

Nu de temperatuur steeds beter wordt, vind ik het weer heerlijk om met de kids naar buiten te gaan. Onze tuin is niet heel groot, maar we kunnen er prima spelen. Lekker veilig achter de poort: een veilige omgeving waar ze zelf kunnen spelen. En waar ik ze ook heel even ‘onbewaakt’ kan laten spelen, zonder dat ze zo de straat op vliegen. Voor mijzelf dus ook een fijn gevoel.

Wij wonen aan een heerlijk pleintje, met een mooi speeltuintje (en een zandbak!). Lize en Pepijn spelen daar ook erg graag en ze leven zich er helemaal uit. Regelmatig komen er splinters in vingers en zand in het haar (wat er trouwens best wel lastig weer uit te krijgen is…).

Mag jouw kind lekker vies worden met buiten spelen?

Tegenwoordig zitten kinderen eigenlijk te veel binnen. Nou ja, teveel, wat is teveel? Maar feit is dat er minder buiten gespeeld wordt dan vroeger. Met Netflix, Nickelodeon, iPads, Playstations en Nintendo is er natuurlijk naast het ‘gewone’ speelgoed ook heel veel vermaak binnen. Maar buiten spelen is hartstikke goed voor kinderen. Niet alleen is het goed voor kinderen om de natuur te ontdekken, ook bouwen ze op die manier (meer) weerstand op. En als het zonnetje schijnt, haal je ook nog eens de nodige vitamine D binnen. Heerlijk toch?

‘Werkkleding’ voor kinderen

Vroeger had ik ‘zondagse’ kleren, die, zoals je wel na kunt gaan, voor de zondag bedoeld waren. Die gingen niet door de week aan naar school en daar speelde ik al helemaal niet mee buiten. Overigens was dat ook geen kleding waar je lekker in kunt buiten spelen. En zo slaan we een bruggetje naar dit onderwerp, want als je nou echt niet wilt dat je kind vies wordt buiten, kun je natuurlijk altijd op zoek naar ‘werkkleding’ voor kinderen om in buiten te spelen. Zo is je kind (en eventuele onderkleding) optimaal beschermd tegen vuil.

mag jouw kind lekker vies worden buiten2

bron foto

Hoe wij dat doen? Ik probeer met het aankleden van de kinderen zeker rekening te houden met wat de dag brengt. Een lichte broek gaat niet aan als we lekker vies kunnen worden. Overigens heb ik bij onze kinderen ook niet teveel witte kleding: dan kan het ook niet vies worden, ha. Verder probeer ik er bij het kopen van kleding op te letten dat je kleding goed kunt wassen. En zo niet: dan is dat ene mooie jurkje maar gewoon voor zondag. Zondagochtend dan, zodat we zondagmiddag lekker in de spijkerbroek buiten kunnen spelen! Mama wast wel weer ;-).

Hoe gaat dat bij jullie? Mag jouw kind vies worden? En heb je dan speciale kleren om mee buiten te spelen of maakt je dat niet uit?

xx
Loes
Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

 

1 Reactie

  1. Maaike
    3 mei 2018 / 09:02

    Van mij mogen ze in principe ook altijd lekker buiten spelen. Ik koop de kinderkleding niet van de dure merken dus dan doet het ook minder zeer als er toch iets stuk gaat. Ik heb wel een stapeltje ‘oude kleding’. Als de kinderen bijvoorbeeld op een zandhoop gaan spelen zeg ik wel, trek even oude kleren aan. En met nieuwe schoenen ben ik ook wel zuinig ,ik laat ze dan laarzen aan doen. Ik vond als kind buiten spelen ook heerlijk, dus ik gun mijn kinderen dat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *