Funen met kinderen | Bezoek de tuin van Denemarken

Al eerder schreef ik over LEGOLAND Billund en Slot Egeskov, en hoe leuk dat is om met kinderen te bezoeken. Dat is niet het enige in Denemarken wat leuk is om te zien. Wij verbleven een week op het eiland Funen en dat is ons zo goed bevallen! Daarom vond ik het tijd om een artikel te schrijven over vakantieland Denemarken. Omdat het maar 600 km rijden is (ongeveer), ze er ook een strand hebben en het een keer wat anders is dan Zuid-Frankrijk.

Bereid je voor op heel veel foto’s, want ik kon weer eens niet kiezen. En soms zeggen foto’s zoveel meer dan woorden!Denemarken als vakantieland

Toen wij vertelden dat we op vakantie gingen naar Denemarken kregen we toch wat gefronste wenkbrauwen. ‘Daar is het qua weer toch net zo als in Nederland in de zomer’ (lees: regen) en ‘Dat is toch ontzettend saai?’ waren opmerkingen die we hoorden. En eerlijk is eerlijk: we wilden eigenlijk graag naar Zweden, maar dat was te ver rijden. En dus streken we neer in Denemarken als tussenstop. Het leek ons wel leuk om dan een bezoekje te brengen aan LEGOLAND Billund en dus was onze enige eis dat we op ongeveer een uur rijden van Billund zouden zitten. En zo kwam het dat we terecht kwamen op het Deense Eiland Funen. En Boy, was I wrong wat betreft Denemarken zeg. Want wat hebben we het leuk gehad!

Funen: de tuin van Denemarken

Funen (in het Deens geschreven als Fyn) is het op één na grootste eiland van Denemarken. Het ligt tussen het grootste eiland Seeland (waar Kopenhagen op ligt) en het vaste land van Denemarken (Jutland). Funen wordt ook wel de tuin van Denemarken genoemd. Het eiland is heuvelachtig en heeft een prachtige, gevarieerde natuur die wordt afgewisseld door mooie kastelen en boerderijen. Ook zijn er veel (kindvriendelijke) stranden.

Funen met kids (29)-

Op Funen worden ook heel veel lekkere dingen verbouwd: aardbeien, aardappels, noem maar op. Overal stonden van die leuke kraampjes aan de kant van de weg, waar je aardbeien, aardappels of brandhout kunt kopen. Vaak staat er dan gewoon een klein kistje waar je het geld in kunt doen Zo leuk, je krijgt de producten echt vers van het land. Dit was bijna onze dagelijkse bezigheid.

zonsondergang Funen

En op een avond was het ineens windstil en hadden we een prachtige zonsondergang! Ik kon niet kiezen wat de mooiste foto was en heb er dus een paar gekozen. Kun je je voorstellen dat ik even sprakeloos was?

Middelfart

Middelfart is de eerste stad die je tegenkomt als je het eiland Funen op komt rijden.

Want deze mooie brug verbindt Funen met het vaste land van Denemarken.

In Middelfart ligt een prachtig park waar je een mooi uitzicht op de brug hebt. Super om met lekker weer te vertoeven.

Ook heeft Middelfart van die schattige, kleurrijke straatjes.

Het zonnetje scheen en op het bankje tegen de kerk konden we heerlijk even uitrusten.

Wij waren helaas op zondag in Middelfart en dus zat winkelen er niet in (de winkels waren gesloten), maar er is ook nog een leuke winkelstraat.

Bogense

Funen met kids (16)-

Aan de noordkant van Funen ligt het stadje Bogense, waar ze een mooie haven hebben.

Funen met kids (16)-

En het leuke is dat er een soort ‘strandje’ is aangelegd aan het begin van de haven (aan de zeekant).

Funen met kids (16)-

Funen met kids (16)-

Je kunt er heerlijk in het zand spelen. Omdat wij nog niet in het hoogseizoen waren, was het helemaal niet druk (jeej!).

Funen met kids (16)-

Er moest natuurlijk ook even geposeerd worden.

Funen met kids (16)-

Funen met kids (16)-

We vielen met onze neus in de boter, want toen we terug liepen richting het centrum, werden er allemaal auto’s neergezet: blijkbaar was er een soort bijeenkomst voor oldtimers. Super om te zien!

Funen met kids (16)-

Ook hier treffen we weer prachtige gekleurde huisjes.

Funen met kids (16)-

In het centrum van Bogense zijn nog wat leuke winkels te vinden, Bogense is niet zo heel groot. Precies groot genoeg om met (kleine) kindjes te bezoeken.

Funen met kids (16)-

Nog meer mooie huisjes, wat is de wereld mooi he, als de zon schijnt <3.

Funen met kids (16)-

Ja, je ziet het goed, we zijn niet even naar Brussel, maar ook hier hebben ze een Manneke Pis!

Funen met kids (16)-

Grappig toch?

–> Misschien vind je dit ook leuk: Legoland!

Odense en het Treinmuseum (Danmarks Jernbanemuseum)

Deens Treinmuseum

De tweede grootste stad van Denemarken, Odense, ligt midden op het eiland Funen. Odense hebben we 2 keer bezocht: 1 keer om de stad zelf te zien en de 2e reden zie je een paar foto’s verderop. We hadden een beetje pech met het weer: het kwam met bakken uit de lucht, en dan is het met 2 kleine kindjes toch minder leuk om een grote stad te bezoeken.

In Odense staat het huis van Hans Christian Andersen, en overal in de stad kom je sprookjes-dingen tegen. We hebben heerlijk rustig aan gedaan in de stad en vooral lekker koffie gedronken en gelunched, vanwege het weer.

Deens Treinmuseum

De 2e keer dat we naar Odense gingen, bezochten we het Danmarks Jernbanemuseum (Deens Treinmuseum). Ook dat was een regenachtige dag en we wisten dat het museum voornamelijk binnen zou zijn. We vergaapten ons er aan de verschillende prachtige treinen die er waren (story of our holiday, haha, 2 jaar geleden in Duitsland bezochten we ook al een treinmuseum, onze kinderen houden echt van dit soort uitjes).

Deens Treinmuseum

Deens Treinmuseum

In sommige treinen kon je ook binnen kijken, en anderen waren afgesloten. Het blijft bijzonder om van die prachtige grote machines van zo dichtbij te bekijken (papa en mama vonden het ook leuk haha.

Deens Treinmuseum

Prachtig uitzicht over de verschillende treinen.

Treinmuseum Odense 2 Treinmuseum Odense

Even wat shots van de verschillende treinen.

Deens Treinmuseum

Het allermooiste kwam boven. Want naast een ruimte waar je lekker met houten treintjes kunt bouwen en spelen was er ook een soort ‘binnenspeeltuin’. Waar je je kon verkleden als conducteur.

Deens Treinmuseum

Papa’s en mama’s konden koffie (met wat lekkers) nemen in de ‘restauratie-wagen’.

Deens Treinmuseum

Deens Treinmuseum

En de kids konden hier heerlijk rennen en klimmen (en verstoppen). Dit was echt het hoogtepunt van de dag: Lize en Pepijn vonden dit fantastisch. Lekker gek doen in een museum, even je energie kwijtraken.

Deens Treinmuseum

Met ook nog een echt seinlicht voor de ’trein’. Super gedaan allemaal!

Als het lekker weer is, kun je buiten ook nog fijn spelen. Dat hebben wij overigens niet eens gemist!

Ja, dikke vette aanrader dit!

Funen met kinderen

Het strand is  op zo’n eiland eigenlijk altijd dichtbij. En onze kids zijn echte zandmonsters :-).

Funen met kinderen

Ik kan je vertellen dat Funen ons hart heeft gestolen. Ik had echt niet verwacht dat we zo’n leuke week in Denemarken zouden hebben. En het leukste van alles is dat het (voor ons) maar 600 km was om te rijden: een afstand die met (kleine kinderen) prima te doen was! Ik sluit niet uit dat we nog een keer naartoe gaan. Wij boekten ons huis in Bro Strand, aan de Noordkant van het eiland. We liepen er zo naar het strand en het lag er prachtig!

Ben jij al eens op Funen geweest? Of ergens anders in Denemarken? En was je ook zo verrast?

xx
Loes
2 Reacties

 1. 5 november 2017 / 09:00

  Ik ben nog nooit in Denemarken geweest maar wat ziet het er leuk uit! Zou er nu zo heen willen. Wat een schattige kindjes heb je en wat heb je ze mooi vastgelegd.

  • Loes
   Auteur
   9 november 2017 / 15:29

   Ha, doen! Is echt een aanrader, de mensen zijn er veel vriendelijker dan in Frankrijk 😉 ;-). En dank je wel voor je complimenten. Ik ben enorm trots op ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *