Een veranda in je tuin: waar moet je op letten

Ondanks dat de sneeuw nu ongeveer kniehoog in de tuin ligt, is het heerlijk om na te denken over de komende lente en zomer. In deze tijd zie je heel veel mensen bezig met hun huis of tuin, en aangezien het misschien nog wel even duurt voordat we echt naar het buitenland op vakantie kunnen, snap ik dat wel. Hoe lekker is het om je eigen huis en tuin zo te maken dat het (bijna) elke dag vakantie is? Met een veranda in je tuin kun je nog meer kanten op. Daarom heb ik een aantal dingen om over na te denken voor je op een rij gezet.

veranda in je tuin

Een overkapping of veranda in je tuin

Het was al een beetje een trend: een overkapping in je tuin. Maar sinds de Coronacrisis, waarbij we veel meer thuis zijn, zie je ineens hele buurten aan het werk in de tuin. Een overkapping, terrasoverkapping of veranda: geef het een naam. We bedoelen allemaal hetzelfde: een fijne plek waar je wat beschutter kunt zitten. Om zo bij de eerste zonnestralen al lekker in je tuin te kunnen zitten. En ook om zo lang mogelijk van de tuin te genieten, terwijl de herfstwind het bijna te koud maakt om buiten te zitten. Met een veranda in je tuin kun je minstens 3 seizoenen per jaar optimaal van je tuin genieten.

een aluminium overkapping

Een veranda los in de tuin of vast aan huis?

Dat ligt natuurlijk aan een aantal dingen: je wensen, je huis, maar ook aan je tuin. Je kunt er voor kiezen om een veranda in je tuin als een soort verlengde van je thuis te zien. Dan maak je ‘m aan je huis vast. Vooral als je er dan ook nog een glasschuifwand in zet. Dan zit je niet alleen droog, maar ook fijn uit de wind. En is het toch een warme dag, dan laat je de schuifwand open staan zodat het lekker door kan waaien.

overkapping in de tuin

Een overkapping hoeft niet per se aan het huis vast te zitten. Als je een mooie grote tuin hebt, is het ook leuk als je achterin de tuin een plek hebt waar je alsnog beschut kan zitten. Een veranda kan daar dus ook een hele goeie optie zijn. In onze eigen tuin zou een ‘vrijstaande’ overkapping niet echt een optie zijn: dan houden we weinig plekken over waar de zon komt. Als ik zelf zou moeten kiezen, zou ik gaan voor een overkapping die aan het huis vast zit.

Je zou bijna kunnen zeggen dat een overkapping aan het huis een verlengstuk van je woonkamer is. Dat is niet helemaal waar. Want een veranda of overkapping is niet (volledig) geïsoleerd, en daardoor dus echt bedoeld om buiten te zitten. Een serre is wel geïsoleerd en bedoeld als verlengstuk van je huis.

–> Misschien vind je dit ook leuk: 10 tips voor een wintertuin

Met of zonder glazen zijwanden?

Een veranda in je tuin met alleen een dak kan al heel lekker zijn. Toch kan het ook fijn zijn om je veranda uit te breiden met zijwanden en voorwanden. Op die manier worden alle
zijkanten dichtgemaakt. Je veranda heet dan eigenlijk een tuinkamer. Je kunt de zijwanden en voorwanden dicht maken met verschillende dingen:

  • Een dichte zijwand met aluminium delen;
  • Een zijwand met glazen schuifwanden;
  • Een zijwand die bestaat uit een kozijn met ramen (kiep & draai), draaideuren en/of schuifdeuren.

een glazen schuifwand in veranda

En hoe fijn ziet dit er uit? Nu in de winter net te koud om als werkplek te gebruiken, maar in de lente en herfst kun je volgens mij ook heel fijn een extra werkplek creëren in de veranda in je tuin (of tuinkamer eigenlijk). Met een heater erbij kun je er zelfs op wat koudere dagen comfortabel zitten.

Zelf plaatsen of laten doen

Voor mij bestaat er geen twijfel over. Als wij zouden gaan voor een tuinkamer of overkapping in de tuin ga ik dat absoluut niet zelf doen. Het lijkt me nog best een lastig klusje en dus zou ik er voor kiezen om dat te laten plaatsen. De producten van Verasol kun je zelf monteren of (wanneer je bent zoals ik) je kunt gebruik maken van de montageservice door vaklieden van Verasol.

Verasol  is een producent in aluminium veranda’s, terrasoverkappingen en/of tuinkamers. Zij produceren alle producten zelf en verkopen deze via winkels en dealers in Nederland en Duitsland. Er wordt maatwerk geleverd, dat wordt ingemeten en indien gewenst ook nog geplaatst. Tenzij je natuurlijk liever zelf aan de slag gaat.

Hoe sta jij hier in? Wil je liever een vrijstaande veranda of een tuinkamer aan je huis? En zou jij ‘m zelf plaatsen?

xx
Loes

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Verasol. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *