Een lamp verven met Permanent Spray van Edding

Een tijdje geleden ontving ik nieuwe stolplampen voor op ons dressoir. Inmiddels zijn die helemaal opgenomen in ons interieur en ik ben nog steeds in mijn nopjes met die lampen. Maar tegelijk met die bestelling kwamen ook nog 2 lampen tegen die ik nog onder handen moest nemen. Ik vond het model namelijk fantastisch, maar de kleur paste niet bij ons interieur. En tja, als je dan een beetje van DIY houdt, ga je er mee aan de slag. En zo ging ik een lamp verven met permanent spray van Edding. Ik laat je zien hoe dat ging.

Houten wandlamp

 

Via directlampen.nl kreeg ik 2 keer de houten wandlamp opgestuurd. Wij noemen ‘m stiekem ook wel een galglampje, vanwege de manier waarop hij hangt. Ik vind dit minimalistische design echt geweldig: niet teveel poespas. En door het zwart-witte koord heeft ‘ie toch iets speels. Je kunt uiteraard variëren met de lamp die je er in draait, en zo kun je de lamp dan helemaal naar eigen inzicht stylen.

Er zit echter 1 nadeel aan deze lamp: hij past op deze manier ab-so-luut niet in ons interieur (met donkergrijs en paars). En zo kwam het idee om de lamp te gaan schilderen. Nu ben ik niet zo’n held met kwast en verf, maar nog niet zo lang geleden liep ik langs de bussen permanent spray van Edding, en toen dacht ik: DAT lijkt me handig! Ik ging aan de slag.

Wat heb je nodig?

een lamp verven met permanent spray van edding (3)

Ok, laten we beginnen bij het begin. Wat heb je allemaal nodig om de lampen te kunnen verven?

 • de lamp (of lampen)
 • een goede primer (ik heb deze van Edding zelf gebruikt)
 • spray verf in de juiste kleur
 • schilderstape om de boel af te plakken
 • plastic zakken ter bescherming van de elektriciteitsdraad
 • krant of stucloper waar je de lamp op kunt leggen als je gaat sprayen
 • tijd 🙂

een lamp verven met permanent spray van edding (3)

Mijn enthousiaste assistente laat even de spuitbussen zien :-).

een lamp verven met permanent spray van edding (3)

‘Mag ik hier straks ook mee, mama?’ …

De werkwijze

Ha, ja, dat is nog een leuke, want ik vond het uiteindelijk nog best wel lastig om het goed te doen. Ton zei achteraf dat het misschien handiger was geweest om eerst even op een blokje hout te proberen hoe dat werkte met die spray. Maar in mijn enthousiasme ben ik gelijk in het echt begonnen. Niet zo heel slim dus.

een lamp verven met permanent spray van edding (4)

Ik koos er voor om vloer in de garage met krantenpapier te bedekken, zodat de lampen daar op konden liggen. De zakken die uit de verpakking kwamen liet ik om de draad zitten: ik plakte ze nog wat extra vast met schilderstape. Ook de achterkant (wat later aan de muur komt) plakte ik af met schilderstape en zo zorgde ik er in elk geval voor dat alleen het ‘hout’ nog zichtbaar was (zoals op de foto).

Het leuke van deze lampen is dat je ze makkelijk op de ‘achterkant’ kunt neerzetten (dat zie je zo nog op de foto’s). Je kunt dan heel makkelijk bij alle kanten van het hout.

Uiteraard begon ik met de primer: 1 laag was daar van nodig. Die laag moest vervolgens 2 – 4 uur drogen. Ik liet het 24 drogen: enerzijds omdat ik niet zooooo veel tijd op een dag heb, anderzijds omdat het best koud was in de periode dat ik dit deed. En zo leek het me beter om de verf iets langer te laten drogen.

De gekleurde laag moet in totaal 30 minuten drogen, en ik heb er voor gekozen om 2 lagen verf te gebruiken. Die heb ik met een tussenpoos van een uur de volgende dag dus aangebracht.

Vervolgens heb ik dat ook nog 24 uur laten drogen. Gewoon, zodat er geen misverstand over kon bestaat of de verf nou droog zou zijn of niet :-).

Het eindresultaat

een lamp verven met permanent spray van edding (8)

Uiteindelijk ben ik best heel tevreden met het resultaat. Het verven met spray was lastiger dan ik had verwacht: er zaten stiekem ook een paar verfdruipers op de lamp. En na de 2e laag zat er zoveel verf naast het werk (dus op de krant), dat de krant gewoon bleef ‘plakken’. De volgende keer zou ik dus de lamp ook nog op een paar blokjes leggen (wel op de krant), zodat hij niet vast kan komen te zitten aan de krant.

een lamp verven met permanent spray van edding (8)

Het bevestigen van de lamp aan de muur was overigens een eitje: met bijgeleverde instructies was dat zo gepiept.

 

een lamp verven met permanent spray van edding (13)

En kijk dan, nu hebben we bijna een Pinterest-waardig huis! Ons donkere hoekje geeft nu ’s avonds prachtig licht. Ik heb er overigens voor gekozen om geen lampen met kooldraden in de lamp te draaien. Die geven veel te veel licht. Daarnaast vond ik het wel fijn om een lamp met een spiegel te hebben (die leek op de lamp uit mijn eerdere DIY: zelf een lamp maken). Als je dan van onder in de lamp kijkt, wordt je niet direct verblind.

Het was overigens nog best een opgave om de juiste lamp te vinden: te veel of te weinig licht, of juist weer te geel: we hebben het allemaal gehad. Uiteindelijk kwamen we bij de Karwei een goede (hallogeen)versie tegen, en daar zijn we nu dus ontzettend blij mee.

Heb jij wel eens een lamp een andere kleur gegeven? Of iets met verfspray behandeld? En hoe ging dat bij jou?

xx
LoesDit artikel bevat een product dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

5 Reacties

 1. 4 april 2018 / 08:52

  Wat heb je dat leuk gedaan Loes! Eenvoudig en het resultaat is heel mooi geworden!

  • Loes
   Auteur
   5 april 2018 / 15:18

   Dank je wel! Ik ben er ook helemaal blij mee. De kleur past zo veel beter in ons huis 🙂

 2. 5 april 2018 / 07:00

  Helemaal te gek dit! Ik vind het suuuuuperstylish staan. Heerlijke foto’s van je meisje trouwens! Ik ben/was/ben een ware stift-snuifer dus je snapt het kleine orgasme in mijn hoofd toen ik de spuitbussen zag van Edding die op mega stiften lijken.

 3. Brigittte
  3 mei 2021 / 09:58

  Lieve Loes,
  Door dit lampje kom ik op een vraag, en wel: Ik heb een staande lamp gekocht met 4 kleine kapjes van plastic met een stoffen laag. Weet jij of je een zo’n lampenkapje zou kunnen behandelen met textielverf of verf uit een spuitbus.
  Het lampenkapje is niet te vervangen.
  Groet,
  Brigitte van der Velden

  • Loes
   Auteur
   8 juni 2021 / 20:05

   Hoi Brigitte,
   Ik lees je reactie nu pas. Eerlijk gezegd durf ik niet te zeggen of je zo’n kapje kunt kleuren. Het ligt er denk ik ook heel erg aan hoe warm de lamp wordt. Veel succes in elk geval!
   Groetjes, Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *