Zelf een lamp maken | HOME DIY

[:nl]Ha, ik heb het voor elkaar! Op Pinterest kwam ik laatst echt een super leuke foto tegen van een lamp aan een muur en ik dacht: zoiets wil ik ook (maar dan anders :)). Ik ging aan het knutselen en dat werd toch niet helemaal wat ik wilde. En zo begon mijn zoektocht… Laat ik nog wel even beginnen met de opmerking dat ik geen elektricien ben, maar dat ik wel wat ervaring heb met het vervangen van stekkers etc. Heb je dat niet: schakel dan hulp in en don’t try this at home in dat geval!
Zelf een lamp maken

Ok, dat klonk misschien wel een beetje heel beangstigend hierboven, maar ik wil vooral dat werken met elektra veilig is! Aan de andere kant: het is echt niet zo moeilijk, want zelfs ik kon dit project, dus laten we maar gauw beginnen.

zelf een lamp maken 1

zelf een lamp maken 2

Mijn speurtocht begint bij de Kwantum, waar ik deze geweldige gloeilampen spot (bovenste foto). Ik vind ze allemaal mooi!

Het enige nadeel bij de Kwantum was dat ze alleen snoeren hadden voor bevestiging aan het plafond. En dat wilde ik nou net niet. Ik kreeg als tip om eens bij Karwei te kijken. Helaas hebben we in Almelo geen Karwei (meer) en dus reed ik naar Hengelo.

De snoerboer bij Karwei

zelf een lamp maken

En ja hoor: kijk dan wat een leuke snoeren! Dit is volgens mij een samenwerking met de Snoerboer (klik).

zelf een lamp maken 4

Kies maar een fitting, stekker of plafondbevestiging.

zelf een lamp maken 5

En een leuke gloeilamp er bij. Wel had Kwantum een groter assortiment lampen.

In elkaar zetten

En dan begint het hele spektakel. Ik kocht 2,5 meter snoer (ik had namelijk een ander snoer van 1,5 meter wat eigenlijk net te kort was, dus deed nu gewoon een meter meer (haha, niet van dat benauwde).

zelf een lamp maken6

Dit is wat je nodig hebt:

  • snoer
  • fitting
  • stekker
  • een schroevendraaier geschikt voor elektra
  • een snoerstripper of scherp mesje
  • een schaar

zelf een lamp maken 8

Ik begon met de stekker. Haal het binnenwerk er uit en draai alle schroefjes los (maar haal ze er niet uit, draai ze zo los dat ze nog wel op hun plek blijven zitten).

zelf een lamp maken 9

Dan knip je een beetje van het buitenste touw weg en snij met een snoerstripper of mesje een stukje van de witte buitenkant weg.

zelf een lamp maken 10

Vervolgens snij je ook een klein stukje rondom de koperdraad weg, zodat je ongeveer een centimeter koperdraad hebt.

zelf een lamp maken 11

Ik sneed uiteindelijk nog een klein stukje weg van de witte buitenkant, omdat je dan iets meer bewegingsruimte hebt voor de blauwe en de bruine draad.

zelf een lamp maken 12

Haal de draad dan door de ‘lege’ achterkant van de stekker.

zelf een lamp maken 13

En druk de draad dan tussen deze 2 schroefjes door.

zelf een lamp maken 14

Je drukt dan een van de koperdraadjes (de bruine in mijn geval) door het gat bij de ene schroef.

zelf een lamp maken15Draai dit goed vast.

zelf een lamp maken 16

En dan werk het je koperdraadje van de blauwe draad ook onder het schroefje door en dit zet je wederom vast door de schroef aan te draaien.

Draai op de 2 grote schroeven vast waar de zwart-witte draad doorheen loopt: Zo zit je draad goed vast.

zelf een lamp maken 17

Schuif de buitenkant weer op de stekker en zet ook hier de schroef vast. 1 kant is nu klaar.
De fitting

 zelf een lamp maken 18

Aan de andere kant van het snoer herhaal je het trucje met het strippen van de witte, blauw en bruine draad. Ook hier heb je ongeveer een centimeter koperdraad.

Draai je fitting los en schuif de ‘achterkant’ over de zwart witte draad naar achteren.

zelf een lamp maken 19

Zet het kopergedeelte van de blauwe en bruine draad vast onder de schroefjes.

zelf een lamp maken20

En druk het andere deel van de fitting er overheen. Zet deze vast met de stelschroef, zodat de zwart-witte draad vast zit.

zelf een lamp maken 21

Draai dan het andere deel van de fitting er weer op: Klaar is je snoer!

Het resultaat

zelf een lamp maken 23

Ik had al een gat in de muur: hier hing voorheen de klok, dus dat hoefde ik niet meer te doen. Wel kocht ik nog even een leuk haakje waar ik de lamp aan kon ophangen. Een knoop in het snoer en klaar is kees!

zelf een lamp maken 25

En even met de lamp aan natuurlijk.

zelf een lamp maken 27

zelf een lamp maken 28

Ja, ik ben echt helemaal tevreden met het resultaat. Dit is wat ik in mijn hoofd had en het lukte dus ook nog om dat allemaal zelf te doen.

Overigens was het geen ‘goedkoop’ project, want alles bij elkaar was ik zo’n € 45,- kwijt aan materiaal en dat had ik op voorhand niet bedacht. Het maakt me niet uit, want ik heb het nu wel precies zoals ik wil!

Hou jij meer van industriële lampen, houten lampen, koperen lampen of past deze stijl ook bij jou? Ik ben benieuwd!

xx
Loes[:]

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *