De leukste reisboeken | Reizen

Vandaag een artikel met een persoonlijk tintje. Als je namelijk in mijn ‘boekenkast’ kijkt (of misschien beter: als je in mijn boekenverzameling kijkt), dan zul je zien dat ik veel verschillende reisboeken heb. Mijn vakantie begint eigenlijk stiekem al een beetje wanneer we besloten hebben waar we naartoe gaan. Dan kan ik lekker lezen over wat er allemaal te zien en te doen is. Als ik bijvoorbeeld met een vriendin op stedentrip ga, dan leest zij in het vliegtuig voor uit zo’n boekje (en dan moeten we er erg om lachen, I know, niet met je hoofd schudden nu.. :)). Ondertussen heb ik een hele verzameling aan reisboeken bij elkaar gespaard: dikke, dunne, over een land of over een stad specifiek. Vandaag laat ik je zien wat mijn absolute toppers zijn.

De Leukste Reisboeken

Zoals ik zei begint voor mij de vakantie eigenlijk thuis al: mooie foto’s of plaatjes in zo’n reisboek maken de vakantie al haast tastbaar voor mij. Overigens is het niet zo dat ik op de plaats van bestemming niet meer in reisboeken kijk hoor. Ik vind het altijd wel leuk om een beetje voorkennis te hebben van de plek waar je naartoe gaat. Ik neem zo’n boek altijd wel mee op vakantie, maar niet altijd precies mee naar de exacte plek (dagtripjes) van bestemming: dat vind ik alleen met een stedentrip een must, omdat die boekjes vaak niet zo groot zijn.

Een boek voor een land

Er zijn dus verschillende typen reisgidsen. Ik heb ze grofweg in 2 typen ingedeeld: een boek voor een (deel van een) land en een boek over een stad. Logischerwijs is een boekje voor een stedentrip minder groot en uitgebreid dan een boek over een land. Hoewel.. als je echt op detailniveau gaat kijken, kan je soms ook boeken vol schrijven over bepaalde steden, haha.

Capitool reisgidsen

4 Capitool Reisgids (1)

Dit is wel echt mijn meest favoriete serie: de Capitool Reisgidsen. Deze serie zit echt zo leuk in elkaar. Mooie platen en niet teveel informatie over de verschillende locaties (precies genoeg eigenlijk). En tenslotte: als serie staat dit zo mooi in je boekenkast!

4 Capitool Reisgids (8)

Als voorbeeld even het boek van Noorwegen: aan de binnenkant van de kaft kun je netjes zien hoe het land is opgedeeld. Per regio heb je een aantal hoofdstukken. Handig als je een bepaald gedeelte van het land wilt zien: zo kun je makkelijk zoeken welk deel je wilt bekijken.

4 Capitool Reisgids (7)

Afwisselend foto’s en tekeningen in het boek. En dat vind ik zo leuk, bij de tekeningen staan allemaal kleine stukjes met uitleg, super duidelijk en overzichtelijk. Hier zie je de Stavkirke van Borgund.

Het hele boek is zo per regio opgedeeld. Ik vind het heerlijk om op een regenachtige zondag de hele dag in zo’n boek te bladeren. Lekker lezen, kijken en dromen over de vakantie.

capitool

Momenteel heb ik Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. De afbeeldingen die op de voorkant van Groot-Brittannië en Noorwegen staan heb ik overigens zelf ook op foto, ha. Ik heb op precies dezelfde locatie gestaan! En dat vind ik dan ook weer zo leuk.

4 Capitool Reisgids (6)

Ik wil de collectie nog graag uitbreiden met Italië en Spanje, die staan op mijn verlanglijstje.

–> Misschien vind je dit ook leuk zelf een picknickkleed maken voor op vakantie

ANWB Goud

3 ANWB Goud (1)

Ook een serie die tot de leukste reisboeken behoort: de ANWB Goud-serie. Dit zijn boeken met wat minder foto’s en plaatjes, maar met veel uitgebreide tekst per locatie.

Zoals je kunt zien gaan niet alle boeken per se over 1 land: voor Noorwegen is wel 1 boek, maar voor Spanje en Groot-Brittannië niet. Dat is wel en niet leuk: het boek zou anders veel te dik worden, en nu is het handzaam, maar heb je niet de informatie van het hele land (daar gebruik ik dan de Capitoolgids wel weer voor :-)).

3 ANWB Goud (2)

Het leuke van deze serie is dat er een uitneembare kaart bij zit. Nadeel is dat je die ook makkelijk kwijtraakt: van Noorwegen en Zuid-Engeland heb ik ‘m al niet meer in het boek zitten…

Mooi he, die foto hierboven: toen ik het boek van Spanje opende, kwam ik nog veel meer dingen tegen, ha! Bloemetjes die ik heb laten droger, een sticker voor op de auto en een kaart die we kregen in de Posada in Spanje. Leuke herinneren!

Marco Polo

1 marco polo gids (1)

Dit is misschien wel de bekendste serie als het gaat om boeken voor stedentrips. Ik heb er in ieder geval een flink aantal in de kast staan en ondanks dat sommige boekjes ondertussen al heel wat jaren oud zijn, vervelen ze nooit en blijven ze leuk en handig.

1 marco polo gids (2)

In deze serie heb je ook een uitneembare kaart, super handig als je de weg zoekt in de stad. Ook staan de hoogtepunten van de stad genoemd aan het begin van het boekje (en die vind je middels de sterretjes vaak ook terug op de kaart), zodat je direct weet wat je ‘moet’ zien in de stad.

1 marco polo gids (3)

Wil je een meer gedetailleerde kaart, dan kun je die achterin het boek vinden, een stratenplan verdeeld over een aantal pagina’s. Het fijne hiervan vind ik dat je niet per se die kaart steeds helemaal uit hoeft te vouwen als je iets zoekt.

ANWB Extra

2 Anwb Extra (1)

Een andere serie in de categorie leukste reisboeken voor stedentrips is de ANWB Extra serie. De boekjes hebben ongeveer hetzelfde formaat als de Marco Polo boekjes, dus handig om in je tas te stoppen.

2 Anwb Extra (2)

Ook hier een kaart die je uit kunt nemen, handig!

Zelf kan ik niet goed kiezen voor een stedentrip tussen de gidsen van Marco Polo of ANWB Extra. Ik vind ze beide wel hun charme hebben. Het ligt er vaak een beetje aan met wie ik ga: als diegene al 1 van de beide boekjes heeft, koop ik zelf vaak de andere.

Leuk he, reisboeken, ik krijg al weer helemaal de (vakantie)kriebels!

Kan jij ook zo genieten van vakantievoorpret? En wat zijn jouw leukste reisboeken?

xx
Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *