Zelf je doucheset vervangen

Als je denkt aan klusjes in de badkamer, wordt al gauw een expert ingeschakeld om dat te doen. Toch hoeft zelf je doucheset vervangen helemaal niet moeilijk te zijn! Zonder hulp van een klusjesman sta je binnen no time onder die lang gewilde regendouche bijvoorbeeld. Ik leg je vandaag uit hoe je dat kunt doen.

Zelf je doucheset vervangen

Is jouw badkamer aan vervanging toe, maar heb je maar een beperkt budget? Heb je nog steeds geen thermostaatkraan in de douche? Of wil je nou eindelijk eens die langgekoesterde droom van een regendouche vervullen? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de doucheset in jouw badkamer vervangen moet worden. Ik zal je proberen uit te leggen welke stappen je moet volgen om dat zelf te doen.

Belangrijk: lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de doucheset! Jouw doucheset kan afwijken van de doucheset die ik beschrijf!

doucheset vervangen

1. Sluit de hoofdkraan af

Omdat je de kraan in de douche gaat vervangen, is het belangrijk om de hoofdkraan af te sluiten. Zo kun je straks zonder al te veel nattigheid aan de slag. Verwijder vervolgens de oude kraan, de oude s-koppelingen en de glijstang.

2. Meten is weten!

De maat van een (bad- of douche)kraan wordt bepaald door de hartafstand: dat is de afstand tussen de 2 wateringangen. Badkranen hebben over het algemeen een hartafstand van 15 cm. Bij douchekranen kan dat verschillen: de hartafstand kan 12 cm of 15 cm zijn. Het is wel mogelijk om een douchekraan van 15 cm op een muurplaat van 12 cm monteren, maar niet andersom. Heb je een muurplaat van 12 cm en een kraan van 15 cm? Dan kun je de zogenaamde s-koppelingen gebruiken om hartafstand goed te krijgen.

3. S-koppelingen en rozetten

Gebruik een afdichtingsdraad (bijvoorbeeld loctite) om de schroefdraad van de s-koppelingen en schroef deze in de waterleiding in de muur. Zorg dat de s-koppelingen goed vast zitten en zet de rozetten er over heen (indien van toepassing). Controleer vervolgens of de koppelingen goed zitten: klopt de hartafstand en zitten ze even diep in de muur?

4. Kraan op de muur

Gebruik weer een beetje afdichtingsdraad om de s-koppelingen (met de klok mee om de uiteinden draaien) en plaats de kraan op de s-koppelingen. Zet de kraan eerst met de hand vast. Als je de kraanmoeren met een beetje tape of een stukje stof bedekt voor je ze echt vast gaat zetten, beschadigen ze minder snel. Gebruik een bahco of een steeksleutel in de juiste maat (géén waterpomptang!!).

5. Controleer op lekkage

Sluit alle kranen en zet de hoofdkraan weer aan. Controleer of de kraan goed gemonteerd is en of er dus geen lekkage is.

zelf je douchekraan vervangen

6. Glijstang

Controleer of de oude gaatjes van de glijstang gebruikt kunnen worden voor de nieuwe. Is dat niet het geval? Boor dan een gaatje voor de nieuwe glijstang. Als je de oude boorgaatjes niet weg kunt werken onder de nieuwe glijstang, vul die oude dan even op. Als er nog geen plug in het boorgaatje zit, stop je die er in en zet je de glijstang tijdelijk vast met 1 schroef. Zo kun je controleren hoe hij recht hangt en kun je het tweede gaatje aftekenen. Zorg vervolgens dat je beide punten goed vast zet en monteer de glijstang.

7. Sluit de doucheslang en douchekop aan

Sluit tenslotte de doucheslang en douchekop aan en controleer of je alle sierdoppen ook hebt bevestigd.

Tot slot

In 7 stappen kun je dus helemaal zelf je doucheset vervangen. Dat valt best wel mee toch? Overigens kan ik er ook helemaal inkomen als je er wel een klusjesman voor inschakelt hoor, die zal het ongetwijfeld vaker doen dan jij!

Als ik nu een nieuwe doucheset uit moest kiezen, dan wist ik het wel: ik zou gaan voor een heuse regendouche. Overigens wel een waar nog een losse douchekop bij zit, dat blijft toch het handigst voor als je alleen even wilt afspoelen, of voor de kids.

En, heb jij wel eens zelf je doucheset vervangen? Daar ben ik heel benieuwd naar, praat mee in de comments.

xx
Loes

 

* De afbeelding van de douche, sanitaire onderdelen, douchekraan en badkraan komen van Shutterstock.

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

 

2 Reacties

 1. Kris (de flopvader)
  14 december 2017 / 00:22

  Top! Hier al veel geklust samen met de mama, zij heeft twee linkerhanden en ik drie, dus steeds fun en frustratie verzekerd! Dikke duim voor het technisch onderlegd schrijven (niet eenvoudig).

  • Loes
   Auteur
   16 december 2017 / 22:04

   Dank je wel voor je compliment! Tijdens mijn studie heb ik bij de servicebalie van een bouwmarkt gewerkt, en daar heb ik heel veel geleerd. Ik ben dus niet bang voor dit soort klusjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *