Zelf doperwtenhummus maken | Recept

Hummus is iets wat ik pas de laatste jaren heb ontdekt. Ik weet niet hoe het komt, of het er eerder ook echt niet was in de supermarkt, of dat het me zelf niet eerder is opgevallen, maar tot een jaar of 4 geleden had ik nog nooit hummus gegeten. Gelukkig weet ik nu van het bestaan, want ik vind het dus echt super lekker. Vooral de variaties zijn leuk, en daarom deel ik vandaag het recept voor doperwtenhummus met je.Hu-wattes?

Hummus dus, een kikkererwtenpasta die oorspronkelijk uit de Libanese keuken komt, maar tegenwoordig ook populair in het hele Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika (bron) . Je kunt het eten met (pita)brood, rauwe groenten, maar ook met gegrilde groenten is het heerlijk.

Doperwtenhummus

Een variant met doperwten dus, dit heb je er voor nodig:

  • 1 blik kikkererwten (+/- 250 gram)
  • 1 blik doperwten (+/- 250 gram)
  • 2 eetlepels citroensap
  • ongeveer 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • snufje zout (of iets meer)
  • 2 teentjes knoflook

Verder heb je nog een staafmixer of keukenmachine nodig.

En zo maak je het

Laat de kikkererwten en de doperwten goed uitlekken. Doe ze vervolgens in een kom en pureer het tot een gladde massa. Voeg de tahin, citroensap, olie, knoflook en het zout toe en pureer tot een egale massa. Proef even of je de smaak zo goed vindt, en voeg naar smaak nog wat olie toe (om het smeuïger te maken) of wat meer tahin.

Doe de hummus in een pot en bewaar het in de koelkast. Je kunt het zo’n 3 dagen goed houden, maar bij ons haalt het de 3 dagen niet: voor de tijd is het ruim op! Afgelopen week aten we het met een pitabroodje en geroosterde groenten (paprika, courgette en hele champignons). Er bleef weinig over, kan ik je zeggen.

Als je het effect van knoflook niet wilt hebben (…) kun je dat eventueel ook weglaten. Ik hou er juist wel van om de bite van knoflook te proeven (vandaar 2 teentjes), maar je kunt dat natuurlijk ook uit het recept laten.

Zoals ik al zei: het is ook heerlijk bij rauwe groenten, dus als je nog wat over hebt, kun je het zo de volgende dag als snack met wat rauwe groenten eten. Blijft lekker!

doperwtenhummus

Maar hoe spreek je dat nou uit?

Tja, de eeuwige vraag blijft nog wel altijd wel: hoe spreek je het nou uit? Is het hoe-moes, huh-mus of nog wat anders? Zelf ben ik er niet zo consequent in, ik gebruik alle uitspraken door elkaar :-).

Ben jij bekend met hummus? En hoe spreek jij het uit?

xx
Loes
3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *