Wie is de Mol | Aflevering 2

widm

Het laatste woord, letterlijk… De titel van de 2e aflevering van Wie is de Mol. De punten in de app zijn ingevuld, ik ben er helemaal klaar voor!

De eerste opdracht begint: er zijn 4 soorten zout in Salinas gelegen en de karretje op het terrein moeten binnen 45 minuten bij het juiste ‘veld’ terecht komen. Chaos alom, iedereen rent in het rond. Iedereen trekt aan karren met een soort ‘zout’ erop, ze schreeuwen door de portofoons.

Ellie geeft een lesje discipline over het portofoonverkeer (etherdiscipline, ja ja), haha, als een echte ‘chef’. Bij Moltalk wordt terecht besproken dat het zowel mol-actie als kandidaatactie kan zijn: als ze de mol is, heeft ze zo lekker tijd lopen rekken en als kandidaat was het goed om wat orde in de chaos te scheppen.

Een aantal dingen die me opvielen in de opdracht:

 • Klaas begint als een malle te scheppen, maar dan blijkt dat hij het foute zout te pakken heeft.
 • Cecile maakt zich alleen maar druk om haar haar en de kreukels in haar jurk.
 • Tim: waarom ga je zo ver op zoek naar zout?
 • Remy laat de kruiwagen steeds vallen.. Stuntel of mol? Ik vond het er nogal knullig uitzien.
 • Klaas is wel opvallend relaxt en staat lekker met Marjolein met de voetjes in het water te poedelen.
 • Klaas begint midden in het verhaal van Taeke gewoon met het verplaatsen van de kar, en Ellie probeert een bruggetje te maken voor de kruiwagen over het spoor. Ondertussen tikt de tijd lekker weg.
 • Haha, Cecile en Annemieke doen echt hun best, ondertussen sjouwt Marjolein nog maar even met 2 schoppen heen en weer.
 • Een Strooizoutkar met Mineraalzout, ideetje van Rop: molactie of gewoon proactief? En Tim verspreekt zich erover op de portofoon.

Een heerlijke opdracht waar van tevoren weer niet is nagedacht over hoe het moest.. Geen geld voor in de pot.. De groep moet er maar een beetje om lachen, gezien Art dit totaal niet doet.

Na de opdracht in de zoutmijnen gaat de groep lekker uit eten. Ellie ging nog even weer uitleggen hoe de communicatie in de ether werkt, en vond dat een geschikt moment om dat bij het eten te doen: ETHERdischipline, haha, geen ETENdiscipline, grappige woordgrap zo aan tafel.

Hylarisch, hoe de vork als portofoon gebruikt wordt..Rop doet de oefening goed mee, terwijl de rest van de groep onder de tafel ligt van het lachen.

Dan de 2e opdracht: toeschouwers bij een soort dansshow dansshow. Art gaat een groepsfoto maken van alle toeschouwers, samen met de mol-kandidaten. De groepsfoto moet gereconstrueerd worden. Iedereen moet dan weer op precies dezelfde plek zitten.

Remy nam de leiding, maar dat kwam niet helemaal goed, Marjolein bemoeit zich er steeds mee, en Rop heeft wel een goed idee: 1 iemand die het overzicht houdt, en dan het blok opdelen in 9 blokken. Op zich is dit wel een gek idee, want Art had van tevoren verteld dat er per rij een controle zou komen. Dus waarom dan die ’tribune’ opdelen in vakken?? Als Mol zou dit erg handig zijn, want dan kun je nooit nagaan in welk vak het fout is gegaan.

Marjolein werd observator, en die riep alleen maar ‘dit is onbegonnen werk’ en nog meer van die onzin. Remy constateert goed dat ze een grote stoorzender is (kan zijn) tijdens opdrachten.

Per trede die goed is kan er 100 euro voor de pot verdiend worden. Totaal zijn er 14 treden, en als alles goed is, komt er 2000 euro in de pot. 15 minuten de tijd.

Wat me opvalt:

 • Wel lekkere muziek op de achtergrond.
 • Ellie begint met haar mensen, en pakt ze lekker streng aan.
 • Marjolein vraagt mensen van alles, maar krijgt geen gehoor.
 • Klaas was als eerste klaar.
 • Marjolein is mensen kwijt, maar ze weet niet meer wie.
 • Annemieke ook snel klaar.

Iedereen juicht en klapt en is overtuigd van het feit dat zijn blok goed is.De sfeer is hier overigens fantastisch. Dan blijkt bij de controle dat er ‘maar’ 7 treden goed zijn. 700 euro in de pot, terwijl het 2000 had kunnen zijn. Is het de mol toch goed gelukt.

Ik vond het vreemd dat Ellie riep dat haar vak niet goed was, hoe wist ze dat nou zo snel? En bij Moltalk hadden ze een mooie analyse gemaakt van de foto: ze had helemaal niets fout gedaan.. Raar.

Ik vond het wel schattig dat Annemieke en Rop een officieel vertrouwensverbond sluiten, ik ben benieuwd wat dat nog gaat opleveren.

Dan nog een opdracht die in een klooster uitgevoerd moet worden in duo’s. Bij het voorlezen van Remy hoor ik alleen maar ‘iemand die je blind vertrouwt’. Is dat een hint: iemand die je blind vertrouwt? Blind –> De mol??

Tim en Taeke gaan als eerste, en krijgen een keuze: 1 van jullie 2 mag naar binnen. 10 minuten lang rondkijken. De ander blijft buiten. Degene die buiten blijft krijgt 2 jokers. De andere optie: samen naar binnen: 5 minuten, en geen jokers.

Taeke wil direct met 2 naar binnen, en Tim wil juist 1 iemand naar binnen, en 2 jokers eerlijk verdelen. Tim gaat naar binnen, want Taeke maakt het niet uit. Ik vind het bijna een beetje ‘dom’ overkomen, zo onverschillig als Taeke is.

Goed, eenmaal binnen zijn er allerlei hints van oude mollen te horen:

 • ‘Do you remember my face’.
 • Deductie als strategie: kijk wie er een kandidaat is, niet wie de mol is. Dat vind ik overigens wel een mooie strategie.
 • De kandidaat die het meest oprecht overkomt, die krijgt vaak het meeste vertrouwen..
 • Follow the money: het spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug.

Tim lijkt zijn gehoorde ideeën met Taeke te delen. Hoewel hij beperkt is in de informatie die hij geeft. Taeke is wel iets te goedgelovig, vraagt helemaal niet door.

Cecile en Klaas krijgen dezelfde keus, onderhandelen over wie naar binnen gaat: ze gaan allebei, want ze vertrouwen elkaar niet echt.  Cecile zegt niets meer van Susan te weten, en houdt een vaag verhaal op: black out.. Ik vind dit zo’n vreemde actie van haar.. M

Annemieke en Rop: Rop gaat naar binnen. Is dit een mol-actie van Annemieke? Wel iets teveel vertrouwen vind ik.. Rop geeft Annemieke wel eerlijk aan wat hij gezien heeft, verschillende tips. Vooral: niets is wat het lijkt.. Achteraf had Annemieke het graag zelf gezien.

Ellie en Marjolein: Marjolein gaat voor de jokers, en Ellie gaat naar binnen. Ellie begint direct achter de deur te zoeken, het is haast een beetje komisch. Op zoek naar vrijstellingen zegt ze. Legt nog even uit hoe ze dat bij de politie doen (met de klok mee). Ellie zegt niks gevonden te hebben, hoopte op een vrijstelling.. Marjolein gaat in de aanval. Ik vond dit een komisch duo zo.

Remy en Airen: Remy gaat naar binnen. Een belangrijke tip: het geld lijkt soms onbelangrijk, maar is het niet! Remy onderhandelt als enige achteraf om een joker, en dan geeft hij informatie!

De volgende ochtend.
Marjolein kan niet nadenken op de nuchtere maag. Ellie ondervraagt nog even iedereen aan de ontbijttafel.

De test wordt heel toepasselijk in het modemuseum gehouden.. Is dit een verwijzing naar Cecile?

Airen een rood scherm.. Klopt de voorspelling van Jaap van Zessen toch!

Ik ben er alleen voor mezelf nog steeds niet uit wie nou kandidaat is of mol. Want ik weet: NIETS is wat het LIJKT..

De mooiste hints die voorbij kwamen op twitter:

hint widmhint widm 3hint widm 4hint widm 5hint widm 6hint widm 7hint widm

Vooral die KISDM vind ik heel goed gevonden!

Nog even de meest komische tweets:

WIDM tweet

Hihi, het fanatisme van Ellie is wel schattig inderdaad.

widm tweet 2

Ik moest hier zoooo om lachen, die uitleg over de etherdiscipline, echt waar, wat een geweldig mens.

widm tweet 3.png

Hihi 🙂

widm tweet4

Heeeeel herkenbaar inderdaad.

Maar goed, het duizelt mij allemaal weer, net als vorige week. Ik kan even niet meer helder nadenken. Wie is jouw mol?

xx
Loes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Reacties

 1. 10 januari 2016 / 09:55

  Ik heb De Mol een keer geprobeerd, maar ik snap niet zo goed wat er leuk aan is moet ik bekennen. Maar ik weet dat het heel populair is.

  • 10 januari 2016 / 15:41

   Ik kan het ook niet zo goed uitleggen, wat er nou leuk aan is. Ik weet wel dat ik het helemaal spannend vind. Het spel binnen het spel zeg maar, en het fanatisme van mensen die meespelen. Het is een soort mind-game en als het eenmaal in je hoofd zit, komt het er bij mij niet meer uit.

 2. marjoleinschrijftcom
  10 januari 2016 / 20:43

  Leuk om ook jouw visie te lezen!

 3. Ageeth Mooij
  11 januari 2016 / 13:21

  Ik kijk een beetje met mijn zonen mee. Het is niet mijn ding om overal wat achter te zoeken.
  Het viel mij wel op dat Ellie in de ruïne aan tunnelvisie leed en dat viel mij flink tegen voor iemand die bij de politie werkt.

  • 11 januari 2016 / 14:11

   Haha, ja dat zou inderdaad niet moeten, haha. Ik moest vooral erg lachen om hoe ze op de knieën op zoek ging naar jokers en vrijstellingen. Zag er erg komisch uit. En dan vooral toen ze buiten kwam: ‘Ik heb niks gevonden’. Daar ging het ook niet om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *