Wereldpoëziedag | Poëzie in de spotlight

Vandaag is het Wereldpoëziedag! Wereldpoëziedag is in 1999 in het leven geroepen door de UNESCO om schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen, en om het onder de aandacht te brengen. Ik werd uitgedaagd om eens na te denken over mijn favoriete gedicht(en) en vandaag laat ik je zien wat ik gekozen en geschreven heb.

Wereldpoëziedag

In januari werd ik benaderd of ik de uitdaging aan wilde gaan om vandaag een handgeschreven gedicht te delen. Op Wereldpoëziedag is het de bedoeling om poëzie, rijm en gedichten onder de aandacht te brengen. De basisprincipes van poëzie gebruik je als blogger vaker dan je denkt. Alliteratie, beeldspraak, rijm. Het vinden van de juiste cadans (ritme) van de teksten die je schrijft. Onbewust heeft dit veel met poëzie te maken. Alleen gebruiken echte poëten/ dichters deze vaardigheden veel bewuster.

wereldpoeziedagn 8 

Ik zei ‘ja’ tegen de uitdaging en kreeg van Viking Nederland een prachtig pakket toegestuurd om mijn gedicht voor vandaag te kunnen kalligraferen of handletteren. En echt, check de inhoud van die box! Er zat (o.a.) een handgemaakte gouden veer in, met een potje zwarte inkt. Ik voelde me stiekem wel een beetje als Harry Potter, zo mooi.

Oefenen met schrijven

Als je mijn blog langer volgt, dan heb je vast veel verschillende DIY-projecten voorbij zien komen. En ondanks dat ik best tevreden ben met mijn handschrift, ben ik niet zo’n held in dat hele handletter-gebeuren. Ik vind het er prachtig uit zien, maar weet niet zo goed waarom het mij niet echt lukt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met (het gebrek aan) tijd wat je er in moet steken. Oefening baart kunst immers.

wereldpoeziedag 2

En ik ging aan het oefenen met de verschillende stiften en letters. En sommige dingen lukten eigenlijk al best wel goed (of in ieder geval: ik was best blij met het resultaat).

wereldpoeziedag 3

Die gouden veer was trouwens best een uitdaging. Je moet steeds om de 3-6 letters het puntje weer in de inkt dopen en ik krijg het niet goed voor elkaar om er regelmatige letters mee te maken. Zelfs na een paar weken oefenen blijf je enorm verschil zien in de letters die ik maak. Jammer, want het ziet er zo mooi uit, met die veer.

wereldpoeziedag 4

En kijk dit dan: ik zat voor mijn gevoel weer even helemaal op de middelbare school, waar je met Tekenen met Oost-Indische inkt moest werken, haha.

Mijn favoriete gedicht

Het belangrijkste dan natuurlijk: mijn favoriete gedicht! En eerlijk gezegd ken ik niet zo heel erg veel gedichten. Ik ken er wel een paar, en er is 1 kort gedicht waar ik hele leuke herinneringen aan heb. Dat is het gedicht ‘De Zee’ van Judith Herzberg uit 1936 (leuk he, zo oud is het al). Ik kende de tekst in een variatie, het hing altijd in mijn favoriete tentje in Deventer op de WC, en ik vond de tekst echt magisch.

wereldpoeziedag (6)

Dit gedicht bevat dus (per ongeluk) niet de originele tekst: ‘mossel’ moet eigenlijk ‘kokkel’ zijn. Maakt niet uit, het blijft een leuke tekst. Ik vond het wel passen om er een paar simpele ‘meeuwen’ bij te tekenen en kan het nooit laten om de tekst een klein beetje te vergezellen van plaatjes. Deze uitvoering is de favoriet van manlief.

wereldpoeziedag (7)

In eerste instantie was dit mijn exemplaar wat ik gemaakt had, maar op de een of andere manier was ik niet 100% tevreden. Ik laat ‘m nu zien, omdat dit dus wel de echte tekst is.

En nog een favoriet

wereldpoeziedag (5)

En dan nog een ander gedicht dat absoluut favoriet is, dat is ‘Herinnering aan Holland’ van Hendrik Marsman. Uit 1936, ook al zo oud. Dit gedicht beschrijft het Nederlandse landschap en de strijd tegen het water in Nederland. werd in 2000 gekozen tot ‘Gedicht van de Eeuw’ in Nederland (bron).

De kadans van dit gedicht is zo prachtig, en ik ken eigenlijk alleen de eerste 2 strofen helemaal uit mijn hoofd, maar ik kan het ‘ritme’ van het gedicht wel zo mee’zeggen’ als het ware.

Ik vond het ontzettend leuk om mee te doen met deze uitdaging en mijn favoriete gedicht(en) te delen. Wat is jouw favoriete gedicht?

xx
LoesIn dit artikel worden producten gebruikt die zijn opgestuurd door een bedrijf. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *