Matcha: thee of groen poeder?
Wat is dat nou, dat Matcha? Ik mocht een pakketje testen en kreeg (o.a.) een zakje met een groen poeder. Eigenlijk is het allebei dus: matcha is een groene theepoeder, afkomstig uit Japan. Zenboeddhisten in Japan gebruiken het al eeuwenlang bij de bekende theeceremonies en inmiddels heeft het de weg naar het westen ook gevonden.
Als je het mengt met water, ontstaat een intense thee. Omdat je met matcha de (gemalen) theeblaadjes zelf drinkt, krijg je dus alles binnen (in plaats van traditionele thee die je in een zakje in het water hangt er weer uit haalt). Het voordeel daarvan is dat je alle (goede) voedingsstoffen behoudt.
Hoe maak je de thee?
Om te beginnen heb je een aantal dingen nodig:
- Matcha
- Een bamboe matcha klopper
- Een bamboe matcha lepel
- een kom of kopje om uit te drinken
Doe twee schepjes met de matcha-lepel in een kom of kopje (dit is ongeveer net zoveel als een halve eetlepel). Vul de kom of het kopje met 80 ml water van ongeveer 80 graden. Mijn waterkoker heeft verschillende ‘kookstanden’. Heeft jouw waterkoker dat niet? Laat het water dan heel even staan als het heeft gekookt.
Klop vervolgens met de bamboe klopper tot je een schuimlaagje op de thee ziet ontstaan. De thee is dan klaar voor gebruik!
Waarom is matcha zo gezond?
Matcha heeft een aantal unieke voordelen:
- het is hoog in antioxidanten (het bevat 137 keer meer antioxidanten dan groene thee)
- het zit vol met catechine en EGCg
- het verbetert de rust
- het verbrandt calorieën
- het verhoogt energieniveau en uithoudingsvermogen
- het verhoogt het geheugen en de concentratie
- het stimuleert je metabolisme en helpt bij afvallen
- het versterkt het immuunsysteem
- en tot slot ontgift het je lichaam
Matcha krijgt deze eigenschappen, omdat het op een bijzondere manier gecultiveerd wordt. Vier weken voor de oogst worden Matcha-plantages met riet of zwarte doeken afgedekt, zodat de planten 90% minder zonlicht krijgen. Het gebruik aan zonlicht wordt gecompenseerd door de bladeren door extra veel aminozuren aan te maken en op die manier produceren de planten extra chlorofyl. Die mooie groene kleur van matcha kom daar vandaan.
Als de blaadjes supergroen zijn, worden ze geplukt. Ze worden gestoomd en gedroogd en vervolgens worden de nerven en stengels er af gehaald. Alleen het blad blijft over en dat wordt door een molensteen vermalen tot een fijn, puur poeder. Het is zo’n precisieproces dat er per uur maar 30 gram matcha gemaakt kan worden!
Omdat de theeplant ontzettend hard werkt, bevatten de matcha-bladeren veel gezonden voedingsstoffen, zoals ziekte-bestrijdende antioxidanten, het rustgevende L-theanine en diverse mineralen en vitaminen.
En hoe smaakt het dan?
Ha ja, misschien wel de belangrijkste vraag: hoe smaakt het nou? Je kunt het eigenlijk vergelijken met ‘gewone’ groene thee: het smaakt een beetje bitter. Het schijnt dat je het een beetje moet leren drinken. En dat je, als je fijnproever bent, zelfs wat zoets in de smaak kunt ontdekken. Dat heb ik nog niet kunnen ontdekken, eerlijk gezegd, maar ik snap met deze uitleg wel waarom je het dan in verschillende recepten tegenkomt.
Het hele setje bij elkaar staat wel ontzettend mooi in je keuken: zo’n bamboe klopper is wel een leuk gespreksonderwerp. Ik kende het eigenlijk helemaal niet, en vond het leuk om er eens in te duiken en het te proeven.
Zelf proeven?
Wil je matcha ook graag een keer zelf proberen? Dat kan! Als je bestelt bij Matcha.nl met kortingscode LOES10, dan krijg je 10% korting!
Heb jij al eens matcha thee gedronken? En ken je een leuk recept met matcha? Ik hou me aanbevolen!
xx
Loes
Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.