Wat je kunt maken met luchtdrogende klei | Kerst DIY

Een tijdje terug opende de Søstrene Grene een filiaal in Enschede. Ik had er zo verschrikkelijk veel leuke dingen over gelezen en gezien, daar MOEST ik natuurlijk naartoe. De eerste keer gingen we met de kids, vlak na de opening. Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen dat het niet zo’n succes was, met een kinderwagen door de winkel… Maar, nog geen week later had ik de mogelijkheid om even in mijn eentje te neuzen, en toen nam ik daar natuurlijk flink de tijd voor.

luchtdrogende klei

Søstrene Grene

Voor wie de winkel niet kent, even een korte introductie: Søstrene Grene is een Deense winkelketen, opgericht door de zussen Anna en Clara (de Gezusters Grene, wat de naam betekent). Er zijn voornamelijk producten van eigen merk te koop, die over het algemeen worden verkocht vanuit houten kistjes. De winkel verkoopt voornamelijk non-food producten, verrassingsproducten, kleine huishoudelijke artikelen, keukengerei en snoep. De prijzen liggen niet heel hoog (denk Xenos en Hema) en het assortiment wisselt vaak.

Het enige commentaar wat ik op de winkel in Enschede heb, is dat ie niet groter is! Ha, ik vind het dus echt een leuke winkel, en je kunt er heel veel creatieve dingen kopen, zoals luchtdrogende klei. Op Pinterest zag ik daar zoveel leuke projecten voor, dat ik besloot om 2 kleuren luchtdrogende klei mee te nemen: wit en grijs.

Luchtdrogende klei

Ik vind dat dus zo’n leuk fenomeen: dat je iets kunt maken van de klei, dan laat je het gewoon drogen, en vervolgens is het helemaal uitgehard. Ook de kleine meid leek het erg leuk om met de klei aan de slag te gaan.

Ik had 3 projecten die ik wilde proberen:

  • een bakje
  • huisjes
  • hangers voor in de kerstboom

Een bakje van luchtdrogende klei

luchtdrogende klei (11)-

We begonnen eigenlijk direct met het mengen van de klei: dat is een hobby van mijn dochter (haha). De kunst is om het niet te lang te kneden als je eenmaal gaat mengen, want dan krijg je zo’n leuke marmer-structuur.

luchtdrogende klei (12)-

Ik drukte vervolgens de klei op de onderkant van zo’n mooi aluminium bakje van Ikea, om als mal te gebruiken. Met een mesje sneed ik de rand zo glad mogelijk af. Dat was nog best lastig, want het werd een beetje korrelig.

Vervolgens was het best lastig om het klei-bakje van de mal af te krijgen, en daarmee werd het klei-bakje uiteindelijk iets breder. En een beetje vervormd.

luchtdrogende klei (10)-

Na het uitharden zie ik dat er een grote ‘scheur’ in de rand van het bakje zit. Misschien was het toch niet zo’n goed idee om marmerklei te maken?

Tja, ik weet niet zo goed wat ik van dit bakje vind. Heel erg zelfgemaakt zeg maar, en dan niet in positieve zin…

Huisjes van luchtdrogende klei

luchtdrogende klei 6

Op de voorkant van de verpakking van de klei van Søstrene Grene stonden van die leuke huisjes afgebeeld. Ik dacht: dat wil ik ook maken! Dat bleek nog wel lastig in de praktijk. Ik besloot om de huisjes en de daken apart te  maken en ook nog eens in een andere kleur. Ik vond het leuk om een element op het dak toe te voegen en haalde de bakvormpjes van stal. Jeej! Vogeltjes, een ster, en een kerstboom.

luchtdrogende klei 7

In eerste instantie had ik alles een beetje op elkaar gedrukt, in de hoop dat het zou blijven ‘plakken’.  Na het opdrogen vielen de huisjes in drie stukken los, dus dat werkte niet zo erg goed. Ik probeerde het vast te lijmen, maar zoals je ziet, werd het erg glibberig en zie je dus de lijm zitten. Mmh.

luchtdrogende klei 9

Oh ja, bijna vergeten, want je ziet het niet overal op de foto’s: ik heb de voorletters van onze namen in de huisjes gedrukt, dat vond ik wel gezellig staan.

Hangers voor in de kerstboom

luchtdrogende klei 1

En tot slot mijn laatste project: hangers voor in de kerstboom! Op de kerstmarkt hadden we nieuwe vormpjes gekocht: de kaars en de engel, alle andere vormpjes hadden we al in huis.

luchtdrogende klei 2

Ook hier vond ik het leuk om letters te gebruiken om de hangers wat te personaliseren. Zoals je ziet vond ik het lastig om het netjes op 1 lijn te krijgen, haha. Het resultaat vind ik overigens wel schattig zo.

luchtdrogende klei 3

Tijdens het drogen brak deze eland zijn achterbeen. Met een beetje lijm kon ik dat gelukkig verhelpen, maar ik ga de klei dus niet meer mengen.

luchtdrogende klei 4

Met een rietje maakten we gaatjes om een touwtje doorheen te halen, zodat het echte hangers werden. En ook hier zie je bij de kaars een duidelijke breuklijn heeft.

luchtdrogende klei 5

Ook de kleine meid maakte wat kerstbomen, en wilde natuurlijk zelf een gaatje prikken, hihi. We hebben wel ontzettend veel lol gehad in het spelen met de klei.

Resultaat?

Tja, wat zullen we zeggen, ik ben gematigd positief. Die hangers zijn erg leuk geworden, maar je moet dus niet de klei gaan mengen. En ook moet je geen grote uitstekende (let op de klemtOOn) delen hebben, want die breken makkelijk af.

De huisjes vond ik ook wel schattig, alleen moet ik de volgende keer even kijken welke lijm ik wil gebruiken, want dit was duidelijk teveel.

En zo’n klei-bakje, nee, dat vind ik dus niet wat. Of ik nog een keer met luchtdrogende klei ga werken? Ik weet het nog niet zo goed.

Wat vind jij van mijn projecten? Heb je wel eens met luchtdrogende klei gewerkt? En heb je dan tips voor mij? Ideeën voor leuke projecten zijn overigens ook welkom!

xx
Loes
xxSave

Save

 

Delen:

1 Reactie

  1. 23 december 2016 / 14:35

    Wat is alles mooi geworden zeg! Bij mij wordt het altijd zo wanstaltig. Goed gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *