Een armbandje punniken | DIY

Ik hoop niet dat ik iemand de stuipen op het lijf heb gejaagd met deze titel, want ik moet toegeven: het klinkt best stoffig: een armbandje punniken. Vandaag wil ik je overtuigen dat dat eigenlijk helemaal niet zo is (of hoeft te zijn, ha). Herinner je je dit project nog? Het punniken van de draad voor de ster lukte de eerste keer (keren) niet direct, en dus bleef ik met korte stukjes over. Omdat ik niet zo van weggooien hou, dacht ik: daar moet ik iets mee!


een armbandje punnikenEen armbandje punniken

Ha, ik kan er niet over uit. Ik las laatst een boek, waarin het hele punniken als oudbollig en stoffig uit de doeken werd gedaan. En daarnaast had de schrijver van het boek volgens mij geen idee wat het verschil is tussen haken, breien en punniken, maar dat geheel terzijde. Ik kan me daar dus mateloos aan irriteren (sorry, DIY-er in hart en nieren, en geen stoffige!).

een armbandje punniken 1

Maar goed, on topic, die gepunnikte draad die overbleef. Ik had een paarse ster gepunnikt en de korte draadjes waren eigenlijk best leuk om mijn pols. En zo begon het.

een armbandje punniken (2)

Ik vond dit erg leuk staan, en het voelt ook nog eens heel lekker warm, een beetje cozy zeg maar. Toen dochterlief dit zag, was het natuurlijk: ‘Mama, wil je er voor mij ook 1 maken?’

een armbandje punniken (9)

een armbandje punniken (10)

Te schattig toch? Het nadeel van het bandje op deze manier (zonder sluiting), is dat hij om je pols moet, en dat je ‘m dus best wel uitrekt. Dat is in het begin niet zo erg, maar als je ‘m vaker draagt, wordt hij dus wijd. Als ik deze nog een keer zou maken, zou ik er elastiek bij in willen hebben op de een of andere manier, zodat hij niet teveel uitrekt.

Armbandje met een knoop

Ik wist dus: er moet een sluiting aan komen.

een armbandje punniken (3)

Aan de slag met een nieuwe draad dus: punniken maar, en de uiteinden aan elkaar maken.

een armbandje punniken (4)

Helemaal plat gelegd heb ik ongeveer 22 cm gemaakt (ondertussen weet ik dat dat veel te wijd is :-)). Je moet je pols even meten (mijn pols is 18 cm strak rondom gemeten) en als je dan ongeveer 2 cm toevoegt voor een sluiting zou het genoeg moeten zijn.

een armbandje punniken (5)

Zet de knoop vast aan het einde. Ik deed het op 19 cm, maar de volgende keer zou ik ‘m dus iets smaller maken. Je punnikwerk rekt nog wat uit namelijk.

een armbandje punniken (6)

En aan de achterkant hecht je de draad af.

een armbandje punniken (7)

Vervolgens wikkel je je draad aan het andere uiteinde van de armband rondom, zodat er een ‘lus’ ontstaat die om de knoop past.

een armbandje punniken (8)

En voila, je armband is klaar! Het leuke van deze armband is dat je ‘m eigenlijk op 2 manieren kunt dragen: met de knop zichtbaar omhoog (vooral leuk als je een prachtige knoop hebt), of met de knoop als sluiting aan de binnenkant van je pols, zo zie je alleen de gepunnikte bandjes. Wat je wilt dus.

Een Franse knoop

een armbandje punniken (21)

Let’s take it to another level! Op Pinterest zag ik ontzettend leuke gevlochten armbandjes voorbij komen. Ik dacht: dat wil ik ook! Ik laat je zien hoe dat moet, want dit is dus echt ontzettend makkelijk!

een armbandje punniken (11)

Je maakt 2 gepunnikte draden die even lang zijn. In mijn geval waren ze ongeveer 24 cm lang. De losse draden laat je nog even voor wat ze zijn.

een armbandje punniken (12)

Je vouwt 1 draad precies zoals op deze foto. Het is belangrijk dat de draad voorlangs gelegd wordt.

een armbandje punniken (13)

Dan leg je de 2e draad achter de lus.

een armbandje punniken (14)

Vouw 2e draad over de laagste eerste draad en onder de bovenste eerste draad langs (zie het plaatje, omschrijven is echt heel lastig).

een armbandje punniken (15)

En vervolgens vouw je de draad zo dat hij onder de tweede draad door loopt (in de rechter lus)  zodat het een soort 8 wordt.

een armbandje punniken (16)

Trek de knoop een beetje strakker. Hoe strak je de knoop wilt hebben, kun je natuurlijk zelf bepalen.

een armbandje punniken (17)

Vervolgens maak je de uiteinden aan elkaar. Daar kun je de overgebleven draad voor gebruiken. Werk de draden netjes weg.

een armbandje punniken (18)

Je zet een knoop aan het einde van de ene kant en je maakt een lus (zoals al eerder beschreven) aan de andere kan van het armbandje. Het is wel handig om even te checken of je lus groot genoeg ik voor je knoop.

een armbandje punniken (19)

En tadaaaaa *insert engelengezang*: klaar is je armband. Ik vind het dus zelf echt zo verschrikkelijk leuk! Ik heb ondertussen voor de halve familie en schoonfamilie zo’n armbandje gepunnikt en iedereen is erg enthousiast. Ook zelf heb ik nu verschillende kleuren, want hey, every outfit needs its own bracelet, natuurlijk!

Heb ik je al overtuigd? Is het gelukt om het stoffige imago van de term ‘gepunnikt’ af te krijgen? Zou jij zo’n supertof armbandje dragen?

xx
Loes
Save

Save

Save

Save

Save

 

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *