Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

De herfstvakantie staat bijna voor de deur. Kun je het je voorstellen? Ik niet, in elk geval. Meestal merk je aan de kinderen wel dat de vakantie er aan komt: ze zijn er echt aan toen en zijn dan vaak meer moe en extra druk. Zo anders is het dit keer. Voor mijn gevoel is het al heel snel herfstvakantie. Het wordt ook nog eens een gekke herfstvakantie, want eigenlijk kun je niet echt een dagje weg plannen. Vanwege Corona wil ik niet op pad naar locaties waar heel veel mensen komen, dus moeten we het dit jaar maar wat dichter bij huis zoeken. Niet dat dat nou per se een straf is. En ik denk dat ik wel weet wat we volgende week een dagje gaan doen: Wandelen op de Sallandse Heuvelrug!
De Sallandse Heuvelrug

Je waant je bijna in het buitenland, op de Sallandse Heuvelrug, gelegen tussen Holten en Hellendoorn. Echte bergen zijn er niet, hoewel namen als de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg en de Holterberg anders doen vermoeden. Het hoogst is de Koningsbelt, die is 75 meter boven zeeniveau. Het landschap wat je hier vindt, is ooit gevormd door schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand, en dat heeft twee ijstijden geduurd. Wil je meer lezen over het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug? Dan kun je hier verder lezen.

wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is uniek: het heeft één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. En die heide, die hebben we al flink mogen bewonderen in bloeiende toestand. Zo prachtig! Ben je meer van het bos en hoogteverschil? Dan kun je ook hier terecht: genoeg bos te vinden en het landschap is er glooiend, dus goed voor de kuitjes! Onderweg heb je prachtig uitzicht en omdat het gebied zo groot is, kun je hier heel Corona-proof naartoe.

De Sallandse Heuvelrug

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Wanneer we gaan wandelen op de Sallandse Heuvelrug, parkeren we de auto meestal bij het Buitencentrum, maar er zijn nog 3 punten waar je kunt starten met het ontdekken van de Sallandse Heuvelrug. Vanuit het buitencentrum zijn er verschillende routes die je kunt wandelen: door het hele gebied zijn paaltjes met pijltjes in verschillende kleuren aangegeven om zo een route te volgen. Met kleine kinderen kun je hier ook wandelen: het kabouterpad en eekhoorntjespad zijn hier voor de kleintjes te vinden. Mét een mooie natuurspeeltuin die in het bos ligt. In de zomer heerlijk in de schaduw!

Ga je zonder kinderen op pad? Dan kun je je hier goed vermaken. Op de website van Staatsbosbeheer kun je al stiekem spieken welke route je wilt nemen: 13 km is daar de langste route.

wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Tijdens deze route kwamen we een ree tegen. Op de Sallandse Heuvelrug zijn nog veel meer (wilde) dieren te spotten, zoals de korhoender, vossen, dassen, bunzings en boommarters. Anders dan de ree hebben wij niet gezien, omdat een aantal van die dieren alleen ’s nachts actief zijn.

Herfstvakantie

In de herfstvakantie maken we denk ik nog wel een tripje richting Nijverdal maken, en misschien dit keer eens een andere kant op. Ik heb namelijk vernomen dat er bij de Sprengenberg Schotse Hooglanders te vinden zijn. Laten dat nou net onze ‘lievelingskoeien’ zijn. De route die er langs loopt, is wel een beetje lang (17 km!!), maar misschien kunnen we wat gerichter die kant op. Mocht dat niet lukken, dan gaan we op zoek naar paddenstoelen in het bos, want dat hoor ook echt helemaal bij de herfst.

Sallandse Heuvelrug

Handige dingen om te weten

  • De website van Staatsbosbeheer en De Sallandse Heuvelrug bieden heel veel informatie en daar kun je ook alvast routes bekijken die je zou willen wandelen (zie de links in de tekst hierboven). Overigens hoef je er niet voorbereid naartoe te gaan, je kunt ook ter plekke bekijken waar je zin (of geen zin) in hebt :).
  • Een aantal wandelingen kun je ook met je hond maken, mits je hond is aangelijnd.
  • Op ook de Sallandse Heuvelrug kun je geocaches vinden! Weet je niet wat dat is, geocachen? Lees dan mijn blog hier.
  • Is Nijverdal te ver weg? Je kunt ook het kabouterpad in Ruurlo wandelen met kinderen.

Heide op de Sallandse Heuvelrug

Ga jij wel eens wandelen op de Sallandse Heuvelrug? En begin je dan bij het Buitencentrum of ergens anders?

xx
Loes
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *