Geocachen | Wat is het en hoe werkt het?

Als je mijn fotoverslagen leest of mij volgt op Instagram, dan kan het zijn dat je het wel eens voorbij hebt zien komen: geocachen! Ik ken het al wel langer, maar was er eigenlijk nooit echt aan begonnen. Tot onze zomervakantie: mijn zusje had per ongeluk een travel bug meegenomen uit Noorwegen die er eigenlijk had moeten blijven (ik leg straks uit wat een travel bug is ;-)). En aangezien wij naar Zweden gingen, was het dus wel een goed idee om de travel bug mee te nemen. Zo kwam het dat we begonnen aan ons geocache-avontuur en ik kan je zeggen: I’m hooked!Geocachen: wat is het?

Ok, laten we bij het begin beginnen. Wat is geocachen precies? Geocaching is een schatzoekspel dat je over de hele wereld kunt ‘spelen’. Met behulp van GPS-coordinaten kun je (via de app op je telefoon of een GPS-apparaat) de ‘schat’ (de geocache dus) vinden. Zo kun je tijdens een wandeling bijvoorbeeld op hele leuke plekken terecht komen als er een geocache verstopt ligt.

Hoe ziet een geocache er uit en wat is dan de schat?

Zoals ik al zei, is de geocache zelf eigenlijk de schat. Er zijn verschillende maten voor een cache, die worden aangeduid met XS, S, M of L (XL heb ik zelf nog nooit gezien, maar ik weet dus niet of die bestaan). Het is eigenlijk een soort doosje. Soms is het zo groot als een potje waar vroeger een fotorolletje in zat, soms zijn het echt van die vershoudbakjes van Ikea :-). En sommige mensen maken er echt een heel kunstwerk van en zetten zelf iets prachtigs in elkaar.

In elke geocache zit een logrol zoals je op de foto ziet. Op de logrol kun je je naam en de datum schrijven als ‘bewijs’ dat je er geweest bent.  En het leuke is: hoe groter de cache, des te groter de kans dat er naast de logrol (en evt. pen) ook nog een ‘echte’ schat in zit. Die echte schat is vaak een klein speeltje (denk aan iets wat je uit een een kindersurprise-ei haalt).

Dit was een mooie cache in Denemarken, in een museum. Zo zie je dus: je kunt ze overal vinden! Dit was een cache maat S, maar ik vond ’t meer een M.

En dit was een XS-cache in Kopenhagen: een magnetische. Die zat achter een elektriciteitshuisje geplakt.

En dit is echt een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan: iemand heeft op zijn oprit echt een supermooie schatkist verstopt. Dit zijn wel de uitzonderlijke caches hoor, maar ontzettend leuk om eens mee te maken.

–> Misschien vind je dit ook leuk: 10 dingen die je kunt doen in de herfstvakantie

Hoe weet je waar je moet zoeken?

Er zijn 2 methoden om te zoeken naar een geocache. Je kunt via de website informatie downloaden en de coordinaten ingeven op je GPS-apparaat. Of je kunt de app Geocaching op je telefoon downloaden en de GPS van je telefoon gebruiken om te geocachen.

Ik gebruik dus alleen de app, en dat werkt prima. Je kunt in de buurt zoeken of er caches zijn. Als je de details van de cache bekijkt, kun je de omschrijving zien. Sommige caches hebben een prachtig verhaal, en sommige caches behoren tot een serie. Bij bijna elke cache is er in de app een aanwijzing over de vindplek. In sommige gevallen is het namelijk niet genoeg om alleen maar naar de GPS-coordinaten te gaan om een cache te vinden.

Over die travelbugs

Oh ja, een travelbug. Een travelbug is eigenlijk niets meer dan een ‘ding’ (een speeltje bijvoorbeeld) met een barcode er aan bevestigd. De travelbugs die ik tot nu toe tegen ben gekomen waren een sleutelhanger met een barcode er aan (zoals Yoshi op deze foto). De maker van de travelbug heeft hem een doel meegegeven. De travelbug die mijn zusje ten onrechte meenam uit Noorwegen had als doel om alle provincies in Noorwegen te passeren, bijvoorbeeld.

Hoe het werkt? Wanneer je een travelbug treft in een geocache, kijk je eerst wat het doel ervan is. Kun je meewerken aan het doel, dan neem je het fysieke ding mee en log je deze in de app. Als je dan een geschikte cache tegenkomt om ‘m in achter te laten, log je de travelbug daar weer in. Dan kan iemand anders ‘m weer meenemen. Sommige travelbugs hebben als doel om zoveel mogelijk kilometers te ‘reizen’. Dat kan door de travelbug bij elke cache die je bezoekt te ‘loggen’ als bezoek. Je laat dan weten dat de travelbug er is geweest, maar laat ‘m niet achter.

Schatzoeken: eerlijk ruilen

In geocaches van maat M of groter kun je dus echte schatten vinden. Die schatten zijn er dus door mede-geocachers in gestopt. De regel is dan ook: haal je er wat uit, stop dan iets gelijkwaardigs terug. Ik draag op dit moment eigenlijk altijd wat van die speeltjes uit chocolade-eieren bij me: aan dat soort dingen moet je denken. Heb je niks bij je? Niet erg, maar haal er dan ook niets uit.

En wat is er nou leuk aan?

Een heleboel dus! Ten eerste kom je op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Ten tweede ontdek je ineens allemaal leuke caches in de buurt. En ten derde is het ontzettend spannend of je de cache wel zult vinden! Wij hebben er inmiddels al best een aantal ook niet gevonden. Dat kan om verschillende redenen zijn: mensen hebben de cache niet op de goede plek terug gelegd of hij is vernield. Of je begrijpt de hint niet (…). Onze kids zijn ook helemaal enthousiast, want wij proberen eigenlijk altijd voor een iets grotere cache te gaan. Dan is het super spannend om te zien wat er in zit!

Heb ik je al een beetje enthousiast gemaakt voor geocachen? Of kende je dit stiekem al? Als je wilt beginnen, heb je wel een account nodig op geocaching.com. Het aanmaken van een standaard account is gratis. Voor een premium account betaal je 30 euro per jaar, maar het is niet per se nodig om een premium account aan te schaffen. Als je de standaard travel bugs leuk genoeg vindt, is dat prima.

Verslavend

Ik wil je wel vast waarschuwen: als je hier eenmaal aan begint, dan wil je er mee doorgaan. Wij hebben in Denemarken en Zweden op verschillende plekken naar caches gezocht en zijn in Nederland nu ook fanatiek bezig. Mijn vader speelt mee en die vindt het ook helemaal leuk om samen met ons op zoek te gaan. Onze kleine meid is trouwens echt super goed in zoeken op de locatie. Met de hint weet zij al vaak de cache te vinden, zo leuk! Het is fijn om iets te doen in je eigen omgeving wat eigenlijk geen geld kost (er van uitgaande dat je een smartphone met GPS hebt).

Kende jij ‘geocachen’ al? En ga je dit proberen? Als je nog vragen hebt, laat ze dan even achter in de comments, dan zal ik kijken of ik ze kan beantwoorden!

xx
Loes
 

5 Reacties

 1. Mariska
  5 augustus 2017 / 07:54

  Leuk om te lezen! Ik had er nog nooit van gehoord tot een jaar of drie terug. Mijn vriend deed het toen al regelmatig. Bij weekendjes weg ed. gaan wij vaak op pad om iets te vinden!

  • Loes
   Auteur
   7 augustus 2017 / 12:06

   Thanks. Leuk is dat he? En zo grappig dat het gewoon wereldwijd is. In Scandinavie was het ook echt leuk om te doen.

 2. Jeanine
  5 augustus 2017 / 20:26

  Super leuk! Ook hier is de verslaving toegeslagen. Idd goedkoop, je komt op de mooiste/ leukste plekjes.
  Blij dat wij het ondekt hebben.
  Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *