Waarom we gelukkig worden van chocola | Food[:en]Waarom we gelukkig worden van chocola | Research

geworden worden van chocola

Als er iets is waar je me blij mee kunt maken, dan is het wel chocola. Melkchocolade wel te verstaan, want puur vind ik te bitter. Het maakt niet uit of het een Koetjesreep is, Snickers of Bounty, Milkyway Stars (uit Engeland), Galaxy Counters (uit Engeland), repen van Milka, of de caramel zeezout reep van Tony Chocolonely, ik lust het allemaal. Het lijkt soms wel een soort verslaving: want ik stop altijd pas als het op is (in geval van die Tony Chocolonely-reep dan…). In de films van Harry Potter werd nog eens bevestigd dat chocola ‘goed voor je is’, want Dumbledore laat Harry chocola eten na een aanval van dementors. Het zou je een beter gevoel geven. Ik word zelf dus ook erg blij van chocola, maar hoe komt dat nou eigenlijk?

Wat is chocola?

Even een stukje wiki, gewoon, omdat het kan:

Chocola is een lekkernij gemaakt van cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom (bron). Cacaobonen worden geïmporteerd  uit tropische streken, waar ze al werden gefermenteerd en gedroogd. Dan worden de bonen gereinigd, om ze vervolgens te roosteren in een soort draaiende trommels (tot 140 C). De temperatuur en duur bepalen uiteindelijk de smaak van de cacao het meest. Dan worden de bonen gebroken: de dop breekt open en wordt weggeblazen, zodat alleen de nib (het binnenste gedeelte) overblijft. Dit wordt dan weer gemalen tot een dikke vaste pasta, de cacaomassa. Hier kan vet aan onttrokken worden: cacaoboter. De klomp die dan overblijft, wordt vermalen tot magere cacao of cacaopoeder.

chocola-2

Zo wordt chocola gemaakt

De chocolade doorloopt een lang traject van allerlei bewerkingen, waardoor het smeltpunt van chocolade iets lager komt te liggen dan de lichaamstemperatuur. Dat zorgt er dan weer voor dat het in de mond smelt en daardoor krijgt het een meer uitgesproken smaak.

Voor het maken van chocola worden allerlei ingrediënten gemengd: cacaoboter, melkpoeder, melk, cacaomassa, suiker en smaakstoffen zoals vanille. De hoeveelheid van de toegevoegde stoffen hangt af van de soort chocolade bereid wordt. Voor witte chocolade word geen cacaomassa gebruikt en voor ‘pure’ chocola geen melkpoeder.

Gelukkig worden van chocola?

Er zijn verschillende redenen waarom je blij wordt (kunt worden) van chocola.

Stoffen in chocola

Er zitten bepaalde stoffen in chocola waar je een gelukkig gevoel van krijgt: zoals dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. Overigens is de werking van deze stoffen in chocola wat discutabel, want je zou kilo’s chocola moeten eten om de hoeveelheid binnen te krijgen die echt effect zou hebben.

Endorfine

Bij het eten van suiker en vet komt er endorfine vrij, en dat zorgt er dan weer voor dat je een fijn gevoel krijgt (bron). Eigenlijk betekent dat dat je dus willekeurig iets met suiker en vet kunt eten, echter bestaat chocola vaak voor zo’n groot gedeelte uit suiker en vet dat er bij het eten van chocola dus veel van vrij komt!

Smelten

Het feit dat je met je lichaam het smeltpunt van chocola kunt bereiken en chocola dus smelt in je mond, is een ervaring die het lichaam fijn vindt. Ook daardoor komt endorfine vrij en voel je je dus ‘blij’.

Ervaringen uit het verleden..

…bieden geen garantie voor de toekomst, behalve bij chocola. Eigenlijk iedereen heeft wel een fijne herinnering aan chocola: je kreeg het van je oma, of het herinnert je aan de chocolaatjes die je (vroeger) met kerst at. Eigenlijk geeft het een soort van instant feel-good herinnering, waardoor je onbewust blij wordt van het eten van chocola.

Daarnaast wordt het geven van chocola ook gezien als een ’teken van liefde’. Dat is dan weer zo vanwege het gevoel van onweerstaanbaarheid dat chocola bij vele mensen oproept :-).

chocola

En dat is dus waar we gelukkig worden van chocola!

Ik zal maar niet vertellen over calorieën, vet- en suikergehaltes, want dan worden we erg ongelukkig, laten we het positief houden vandaag!

Hou jij ook zo van chocola? En welke variant vind jij dan het lekkerst? Laat het weten in de comments.

xx
Loes
Save

Save

Save

 

10 Reacties

 1. 22 november 2016 / 08:17

  Hier nog een 🙂 Het liefst puur maar Tony Chocolonely melk en cola is ook erg leuk. Het is jammer dat ik er nog steeds puistjes van krijgt anders was ik wekelijks te vinden bij de chocoladebar bij ons in de stad.

  • Loes
   Auteur
   23 november 2016 / 22:47

   Ik ben heel benieuwd naar de met cola, dat lijkt me zo’n rare combi! Jammer dat je er puistjes van krijgt, dat valt hier gelukkig wel mee *klopt af*.

 2. 22 november 2016 / 11:23

  Ik houd van alle soorten chocolade. Chocolade met butterscotch, witte chocolade, chocolade met mint vulling van rittersport, melk, puur gewoon alles. Oh nee behalve chocolade met alcohol erin kersenbonbons bijvoorbeeld dat vind ik niet lekker.

  • Loes
   Auteur
   23 november 2016 / 22:48

   Oh ja, kersenbonbons vind ik ook echt heeeeel erg vies!

 3. Neelke
  22 november 2016 / 13:10

  Ik word absoluut heel gelukkig van chocola! Daar heb ik niet eens de wetenschap voor nodig! Maar wel leuk om er over te lezen. Mijn favorieten: Tony’s karamel & zeezout, AH Melk en Lidl Melkchocolade. Maar echt, als het er op aankomt eet ik alles. Zelfs koetjesrepen en dat is volgensmij officieel niet eens chocolade.

  • Loes
   Auteur
   23 november 2016 / 22:55

   Hahaha, ja, dat ken ik, dat je alles eet, hihi. Koetjesriepen lust ik op zijn tijd ook wel. Maar Tony’s is wel echt favoriet!

 4. 23 november 2016 / 09:29

  Chocola is mijn BFF. Groot fan van Tony, maar heb vorige week Johhny Doodle (met fudge en brownie ontdekt). Gevaarlijk, ik herhaal: gevaarlijk, lekker!

  • Loes
   Auteur
   23 november 2016 / 22:57

   Oh ja, die hebben ook van die mooie verpakkingen, die van Johnny Doodle. Klinkt geweldig, fudge en brownie! Kan me helemaal voorstellen dat die gevaarlijk lekker is!

 5. 24 november 2016 / 12:55

  Leuk om dit te lezen! Ik blijf het grappig vinden dat er bepaalde stofjes in voeding zit waar we gelukkig van worden 😉 Konden we dit maar eindeloos lekker blijven eten he? Ik geef wel altijd de voorkeur aan pure chocolade en dan vooral in de vorm van truffels. Zo lekker! Have a good day babe

  Liefs, Merel

  • Loes
   Auteur
   24 november 2016 / 15:21

   Hahaha, ja zou mooi zijn als je ergens een luikje in buik open kon doen om het zo weer te laten verdwijnen, haha, zonder dat er kilo’s bij aan kwamen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *