Van een vest naar een kussen | DIY

Woehoe! Vandaag heb ik zo’n super makkelijke en leuke DIY voor jullie! Nu de zomer echt voorbij is, kunnen de winterkleren weer in de kast, en de zomerkleren weer naar zolder. Bij het uitzoeken van de winterkleren kwam ik een vest van Primark tegen. Zo’n mooie warme met rendieren <3. Het is een vest wat eigenlijk al 2 seizoenen in mijn kast ligt. Ik draag ‘m niet, omdat hij inmiddels te klein is (iets met te warm gewassen en 2 zwangerschappen…). Weggooien lukte ook niet, omdat ik het breisel zo leuk vind. En toen bedacht ik me wat anders: ik kan er natuurlijk gewoon een kussen van maken. Easy peasy! Kijk je mee hoe ik dat deed?

van-een-vest-naar-een-kussenWat heb je nodig?

van-een-vest-naar-een-kussen-1

 • een vest dat niet meer past of wat je niet meer draagt
 • een schaar
 • een kussen (in de juiste maat)
 • een naaimachine
 • naald en draad

En zo maak je het!

van-een-vest-naar-een-kussen-2

Eerst controleer je of je kussen groot genoeg (of eigenlijk klein genoeg) is voor je vest. Vervolgens meet je ook even hoe breed je kussen eigenlijk is. Omdat je kussen gevuld is, lijkt het door de bolling soms minder breed. In mijn geval is het kussen 35 x 35 cm.

van-een-vest-naar-een-kussen-3

Omdat een gebreid vest (of een breisel in het algemeen) heel makkelijk uit elkaar valt als je er in gaat knippen, heb ik alleen de bovenkant en de onderkant er af geknipt. De zijnaden laat ik dus zo. Ik maak dan gewoon een iets bredere naad in het kussen (ook lekker voor de vulling). Maar knip je trui dus in een vierkant (of eigenlijk 2 vierkanten) van 37 x 37 cm.

van-een-vest-naar-een-kussen-4

Omdat dit een vest met knopen is, naai ik de voorkant langs de knopenrand dicht. Zo krijg je echt een dicht kussen. Als je een trui gebruikt, hoef je deze stap dus niet te doen.

van-een-vest-naar-een-kussen-5

Dan keer je je vest binnenste buiten en speld je de zijkanten en onderkanten dicht. De bovenkant maak je wel een klein beetje dicht, maar je zorgt daar wel voor een opening waardoor je straks je werk weer kunt keren, en waardoor je het kussen in de hoes kunt krijgen.

van-een-vest-naar-een-kussen-6

Naai de naden die je gespeld hebt.

van-een-vest-naar-een-kussen-7

Keer het werk dan weer met de goede kant naar buiten en stop het binnenkussen er in.

van-een-vest-naar-een-kussen-8

Dan naai je met de hand de laatste naad dicht (blind zomen).

van-een-vest-naar-een-kussen-9

En dan is je kussen klaar! Echt een project wat je even in een vrij half uurtje kunt maken. Je hoeft er niet goed voor te kunnen naaien, want er zijn maar 3 naden die je doet (ongeveer) en dan nog een stukje met de hand.

Het resultaat

van-een-vest-naar-een-kussen-10

En zo staat het dan op de bank. Leuk detail: dat paarse kussen rechtsachter was ‘vroeger’ een jurkje, haha.

van-een-vest-naar-een-kussen-11

Helemaal leuk toch? Ik ben er helemaal blij mee: hij is uniek, en in het kader van het hergebruik ook helemaal verantwoord!

Heb jij nog een trui of vest liggen waar je een kussen van zou willen maken?

xx
Loes

Misschien vind je dit ook leuk:
– DIY on a budget

Save

Save

Save

Save

 

3 Reacties

 1. 6 oktober 2016 / 11:47

  Waanzinnig leuk Loes. Ik ben niet zo handig, maar ik vind het er fantastisch uit zien.

  • Loes
   Auteur
   6 oktober 2016 / 17:06

   Thanks. Ik ben zelf ook dik tevreden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *