Pompoensoep: een recept voor de herfst! | Recept

pompoensoep recept

Hoera voor de herfst! Vandaag deel ik mijn recept voor pompoensoep met je. Pompoen is iets wat ik nog niet zo heel erg lang geleden ontdekt heb, en eigenlijk snap ik niet zo goed waarom. Je kunt het overal in verwerken en het smaakt zo ontzettend lekker zoet! Ik vind het echt een groente die bij herfst past en wij eten dit dan ook regelmatig in de herfst (en winter, en lente, haha).
Wat heb je nodig?

Het leuke van dit recept is eigenlijk dat het niet kan mislukken. En je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt. Qua hoeveelheden is er eigenlijk geen strak schema: niet iedere pompoen is even groot natuurlijk en soms wil ik er meer of minder wortel in kwijt. Je kunt er dus lekker mee variëren. Voor de pompoensoep gebruikte ik deze keer:

pompoensoep-4

  • een pompoen (het maakt eigenlijk niet uit wat voor pompoen het is, ook een flespompoen kan prima bijvoorbeeld)
  • 1 kg winterpeen (mag ook minder zijn en het mogen ook kleine wortels zijn).
  • 5 mini rode uien (eigen oogst uit de kas van mijn zwager en zusje, jeej! 2 uien in normaal formaat zijn prima, mogen rode uien zijn, maar hoeft niet).
  • 2 bouillonblokjes en 1,25 liter water
  • een dikke teen knoflook (of 2 normale teentjes knoflook)
  • Soepballetjes (of niet als je het vegetarisch wilt houden).
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel komijn (djinten)
  • 3 eetlepels olijfolie

Zo ga je te werk

Schil de winterpeen en snij die in dikke plakken. Snij de pompoen in stukken, haal het binnenste er uit, schil de pompoen en snij ‘m in stukken. Snij de ui fijn. Maak 1,25 bouillon vast klaar (en zet het vuur uit als het klaar is, als je nog niet klaar bent met snijden).

pompoensoep-5

Neem een grote soeppan en zet die met 3 eetlepels olijfolie op het vuur. Doe de ui er in en voeg ook direct de knoflook (geperst) toe. Als de ui glazig is (na een minuutje ongeveer) voeg je de pompoen en winterpeen toe. Voeg na 5 minuten de laurierblaadjes en komijn toe. Giet de bouillon er bij en laat het ongeveer 30 minuten koken, zodat het goed gaar wordt.

pompoensoep-6

Onze pan was maar net genoeg, en wij kregen een beetje komijnsoep.. Ik wilde de komijn er in schudden, en toen bleek dat de dop van het potje los zat, waardoor ongeveer de halve pot komijn in de soep kieperde.. Gelukkig was het een grote pan en kon ik er nog wat uit halen, maar de volgende keer toch iets minder komijn, hihi.

Verwijder de laurierblaadjes voordat je de soep gaat pureren met een staafmixer. Als je wilt, kun je nog zout of peper toevoegen (dat heb ik niet gedaan, vond ik niets toevoegen).

Wanneer je soepballetjes toevoegt, moet je die nog een paar minuten mee laten koken.

pompoensoep-7

Klaar!

En dan is je pompoensoep klaar: smullen maar! Ik vind het zelf het lekkerst om de soep te eten met een geroosterd broodje met roomboter, en verder eigenlijk helemaal niets! Zoals je kunt zien is het dit keer een vrij dikke soep geworden. Als je daar niet van houdt, kun je natuurlijk wat extra water (of bouillon) toevoegen. Aangezien mijn pan ’te klein’ was, heb ik dat dit keer niet gedaan.

Overgebleven porties kunnen prima ingevroren worden!

Eet smakelijk!

Maak jij ook wel eens pompoensoep? En doe je het dan net als ik, of heb je nog leuke (lekkere) tips voor mij? Ik ben benieuwd!

xx
Loes

Misschien vind je dit ook leuk: Spinazie-pompoenrisotto van Rudolph

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *