Heb jij je buik al vol van de gehaakte taartjes? Of is er nog wel een plekje op jouw schoteltje voor nog een leuk exemplaar? Vandaag heeft mijn zusje Margot nog een leuk taartje voor je. Eentje die je met aardbeien- (rood) of chocoladesmaak (bruin) kunt maken. Hier in huis zijn we er nog steeds enthousiast over. Voor mijn verjaardag kreeg ik de tompoucen en donuts van Margot, en die verdwenen direct in de oven van dochterlief, haha.
Wat heb je nodig?
- haaknaald maat 4
- lichtbruin, rood (of bruin voor de chocoladevariant) en wit garen
- schaar
- naald met groot gat om de taart in elkaar te zetten.
En zo maak je het
Deeg
Met lichtbruin haak je 2 lossen.
Rij 1: 3 vasten in de 2e lus van de haak, draai je werk om (3 st)
Rij 2: haak 1 losse, 1 vaste in elke steek, draai je werk om (3 st)
Rij 3: haak 1 losse, 2 vasten in 1e steek, 1 vaste in elke steek, 2 vasten in de laatste steek, draai je werk om (5 st)
Rij 4 – 15: Herhaal Rij 2 en Rij 3. Als het goed is het je aan het einde van rij 15 17 steken.
Rij 16: Herhaal Rij 2.
Rij 17: Haak 1 losse, en gebruik vervolgens alleen de achterkant van de steken om in te haken: haak in elke steek een vaste. Draai je werk om.
Rij 18 – 21: Herhaal Rij 2
Rij 22: Haak 1 losse, (1 vaste, 1 stokje, 1 vaste) allemaal in de eerste steek; *halve vaste in de volgende steek, (1 vaste, 1 stokje, 1 vaste) allemaal in de volgende steek; herhaal steeds vanaf *
Hecht je werk af.
Chocolade- of aardbeienvulling
Gebruik hiervoor de bruine (chocola) of rode (aardbeien) draad.
Haak 2 lossen.
Rij 1: 3 vasten in de 2e lus van de haak, draai je werk om (3 st)
Rij 2: haak 1 losse, 1 vaste in elke steek, draai je werk om (3 st)
Rij 3: haak 1 losse, 2 vasten in 1e steek, 1 vaste in elke steek, 2 vasten in de laatste steek, draai je werk om (5 st)
Rij 4 – 15: Herhaal Rij 2 en Rij 3. Als het goed is het je aan het einde van rij 15 17 steken.
Rij 16: Herhaal Rij 2. Draai je werk om.
Rij 17: Haak 1 losse, haak in elke steek vervolgens 1 vaste: DRAAI JE WERK NIET OM: maak 16 vasten gelijkmatig aan de zijkant/rand, haak 1 vaste in de punt, haak vervolgens 16 vasten in de andere zijkant/rand, draai je werk om (50 steken).
Rij 18: Haak 1 losse, gebruik vervolgens alleen de voorste lussen: haak een vaste in de eerste 33 steken. Draai je werk om.
Rij 19: Je gaat verder met deze 33 steken: haak 1 losse, haak 1 vaste in elke steek (van die 33 steken). Draai je werk om.
Rij 20-21: Herhaal Rij 19.
Hecht je werk af.
Vastzetten
Zorg dat je de chocolade- of aardbeienvulling op de plek houdt op het deeg en zet dit vast, zorg dat je aan de zijkant een stuk open houdt voor de vulling. Als de taart stevig genoeg is, maak je de opening ook dicht en werk je de draad weg.
Slagroom
Met wit haak je 30 lossen.
Rij 1: Haak 3 stokjes in de 3e steek vanaf de haaknaald. In de volgende 14 steken haak je ook 3 stokjes. In de overige steken haak je 3 dubbele stokjes (per steek). Hecht je draad af.
Zorg dat je de slagroom een beetje krult, zodat het er mooi uit komt te zien en zet dit bovenop de taart vast.
En klaar is je taart!
Je kunt deze taart dus in verschillende ‘smaken’ maken: Margot heeft aardbeien- en chocoladetaart gemaakt. Hij lijkt me ook erg leuk in het geel (citroentaart). Dat is (nog steeds) het leuke van zelf maken: je kunt het helemaal doen zoals je het zelf graag wilt hebben 🙂
Super leuk toch?
En het staat gewoon zo ontzettend gezellig bij de donuts (hier), tompouce (hier) en moorkop (hier). Voor mijn verjaardag vorige week kreeg ik de donuts en tompoucen voor mijn verjaardag, en die doen het erg goed in het keukentje van de kleine meid: ze is ze de hele dag aan het ‘bakken’, hihi.
Heb jij je (gehaakte) high tea al compleet?
xx
Loes
Om op te eten! Staat echt super leuk.