Mugcake met proteine | Recept

Dit is niet de eerste keer dat ik een recept voor een mugcake deel. Ik weet niet wat het is met mugcakes, maar het fascineert me. Dat je in een kopje een cake kunt maken, in de magnetron. Zonder te bakken eigenlijk. Dat is toch gek als je er over nadenkt?

Mugcake met proteine

Anyway, ik dwaal wat af. Een mugcake dus. Op de blog van Save the Mama kwam ik dit recept tegen voor een koolhydraatarm kaneel cakeje en ik dacht: daar kan ik wat mee! Toevallig had ik proteinepoeder in huis en het leek me dus leuk om er mee aan de slag te gaan. Ik heb het recept dus iets veranderd, en moet zeggen dat ik de volgende keer wel wat anders zou doen, want het resultaat nu was een klein beetje droog. Uiteindelijk had ik veel te veel. Het werd bijna een hele maaltijd!

Wat heb je nodig?

 • allereerst een bakje of schaaltje dat in de magnetron kan.
 • ovenhandschoenen of iets om je vingers niet te branden, want trust me: dat bakkie in de magnetron wordt HEET
 • geduld, het afkoelen kan best even duren. Het advies is om er flink foto’s van te maken voor je blog: tegen de tijd dat je daar mee klaar bent, kun je ‘m eten (ik spreek uit ervaring).
 • 30 gram proteinepoeder met vanillesmaak (of een andere smaak als je dat wilt)
 • een halve theelepel wijnsteekbakpoeder (of bakpoeder)
 • 1 eetlepel kokosmeel (mag ook boekweitmeel of gewoon bloem zijn)
 • 1 ei
 • 50 ml melk (mag ook plantaardige melk zijn, zoals amandelmelk)
 • bakspray of boter om je bakje mee in te vetten

Als je een echte zoetekauw bent, kun je nog wat zoetstof (of suiker) toevoegen, maar ik vond de proteinpoeder al zoet genoeg, dus dat heb ik niet gedaan.

En zo maak je het

Vet de binnenkant van je bakje of schaaltje in met de bakspray of boter en zet dit even aan de kant.

Doe dan alle droge ingrediënten in een kom en meng die door elkaar (kan gewoon met een vork). Voeg het ei en de melk toe en meng dit (met de vork ook) tot het een glad beslag wordt. In het recept van Save the Mama stond dat het een dik beslag werd. Dat was bij mij niet het geval en dus voegde ik uiteindelijk nog 2 eetlepels bloem toe. Dat ga ik de volgende keer niet weer doen, want daar werd het wel erg droog van.

Schep het beslag over in je bakje en zet dit vervolgens in de magnetron. Hoe lang en hoe warm je dit precies moet doen hangt natuurlijk erg af van je magnetron. Wij hebben een combi-oven en onze magnetron is niet zo heel sterk, dus ik heb het 2 minuten op 900 W gehad. Ik ben er bij blijven staan zodat ik het cakeje kon zien en zo kon ik bepalen of ik het cakeje al eerder uit de magnetron haalde.

mugcake met proteinepoeder (3)-

Zorg dat je het schaaltje met ovenhandschoenen uit de magnetron haalt, want het is echt super heet! Je kunt het cakeje er overigens zo op de kop ‘uitgooien’, door de bakspray/boter zit hij niet vast.

En dan is het: smikkelen maar!

mugcake met proteinepoeder (4)-

Zoals je ziet is mijn cake heel vast van structuur en de volgende keer doe ik er dus iets minder bloem in. Het beslag blijft dan wat dunner, maar denk dat het de cake wel ten goede komt.

Heb jij ook een leuk recept voor een mugcake? En hoe maak jij die dan?

xx
Loes5 Reacties

 1. 25 februari 2017 / 07:34

  Wel van gehoord, maar nog nog gemaakt of gegeten. Het lijkt mij wel lekker en vind het ook wel een grappig idee.

 2. Neelke
  26 februari 2017 / 13:38

  Wat leuk dat je aan het experimenteren bent geslagen! Ik gebruik eigenlijk nooit proteine poeder, maar voor de sporters is dit natuurlijk wel een goed recept. Je snapt dat ik me daar niet onder bevind 😉

  • Loes
   Auteur
   27 februari 2017 / 16:07

   Haha, Neelke, ik ben ook geen echte sporter hoor, maar je lichaam heeft er ook soms wel gewoon wat van nodig 🙂 En ik vond het ook gewoon lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *